Iebrukums Kapitolijā: policistiem nebija korektas izlūkinformācijas, liecina amatpersonas

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Vairāki simti toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju 6.janvārī Vašingtonā iebruka Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu demokrāta Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.
Vairāki simti toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju 6.janvārī Vašingtonā iebruka Kapitolijā, kad tur bija sapulcējies Kongress, lai oficiāli apstiprinātu demokrāta Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās. Foto: EPA/Reuters/Scanpix

Par ASV Kapitolija drošību atbildīgās amatpersonas, kas pēc 6.janvāra iebrukuma zaudēja darbu, Senāta komitejā liecinājušas, ka iebrucēji uz valdības ēku devušies "sagatavojušies karam" - ar ieročiem, rācijām un alpīnisma ekipējumu, vēsta raidorganizācija BBC.

Bijušais Kapitolija policijas priekšnieks Stīvens Sands liecināja, ka esot gatavojies protestam, nevis "militāra stila koordinētam uzbrukumam".

6.janvāra iebrukums notika laikā, kad Kapitolijā tika sertificēts elektoru kolēģijas balsojums par 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu. Iebrukums notika pēc bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju mītiņa, kas notika netālu, un pret Trampu tika vērsta impīčmenta procedūra par musināšanu uz dumpi. Taču Senāta prāvā Tramps tika attaisnots, jo Senāta demokrāti nespēja savākt notiesāšanai nepieciešamās republikāņu balsis.

Iebrukuma rezultātā dzīvību zaudēja pieci cilvēki.

Senāta komitejā otrdien liecināja četras amatpersonas, no kurām trīs atkāpās pēc iebrukuma, kurā tika nogalināts viens Kapitolija policists.

Vašingtonas policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Roberts Kontē III liecināja, ka viņu esot "apstulbinājis" tas, cik ilgs laiks Pentagonam bija nepieciešams, lai nosūtītu uz notikuma vietu Nacionālo gvardi.

Visas trīs bijušās amatpersonas norādīja uz pazīmēm, ka iebrucēju starpā bijusi darbību saskaņošana un plānošana.

Sands norādīja, ka paštaisītie spridzekļi, kas bija novietoti ap ēku, visticamāk, bija paredzēti likumsargu aizvilināšanai prom no Kapitolija. "Kad cilvēku grupa ieradās perimetrā, tā neuzvedās kā citas protestētāju grupas, ko jebkad esmu redzējis," sacīja policists ar 30 gadu stāžu. "Šī notikuma pamatā bija acīmredzams korektas un pilnīgas izlūkinformācijas trūkums no vairākām federālajām aģentūrām, nevis nepietiekama plānošana no ASV Kapitolija policijas puses."

Kapitolija policijas kapteine Karneiša Mendosa komitejā sacīja, ka uz viņas sejas ir iebrucēju izraisīti ķīmiskie apdegumi, kas vēl nav pilnībā sadzijuši. "No visiem neskaitāmajiem pasākumiem, kuros esmu strādājusi savas gandrīz 19 gadus ilgās karjeras laikā šajā departamentā, tas bija visbriesmīgākais," teica Mendosa. "Pat ja mums būtu bijis desmit reižu vairāk darbinieku, domāju, ka cīniņš būtu bijis tikpat graujošs."

Amatpersonas arī norādīja, ka Kapitolija drošības departaments pirms uzbrukuma neesot saņēmis Federālā izlūkošanas biroja (FIB) ziņojumu ar brīdinājumu, ka protestētāji gatavojas "karam".

Sands liecināja, ka bijušais Pārstāvju palātas drošības un administratīvo jautājumu ierēdnis Pols Ērvings neesot vēlējies piesaistīt papildspēkus no Nacionālās gvardes, bažījoties par negatīvu publicitāti. Ērvings to noliedza.

"Mēs visi uzskatījām, ka izlūkinformācija nedod pamatu" Nacionālās gvardes izsaukšanai, norādīja bijusī Senāta amatpersona drošības jautājumos Maikls Stendžers.

Nākamnedēļ Senāta komitejā liecināt tiks izsauktas Pentagona amatpersonas.

Senatori apspriedīs iespēju ieviest papildu drošības pasākumus, piemēram, Kapitolija iežogošanu. Saistībā ar 6.janvāra iebrukumu Kapitolijā apsūdzības izvirzītas vismaz 200 cilvēkiem. Notikumos tika ievainoti vairāk nekā 140 Kapitolija policisti un 65 Vašingtonas policisti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu