Kas izplata Covid-19 vakcīnu melus Baltijas valstīs? (37)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Vēl nesen žurnālisti vakcinācijas pretiniekos saskatīja galvenokārt informācijas jūklī apmaldījušās jaunās māmiņas. Līdz ar Covid-19 situācija ir radikāli mainījusies. Jaunajai pretvakcīnu kustībai pievienojušies vīrieši, kas sociālos medijus piepilda ar lielākoties no ārvalstīm importētu dezinformāciju. Kas to izplata? Veselīga dzīvesveida sludinātāji un citi peļņas tīkotāji, politiskā kapitāla krājēji un Kremļa propagandas fani – kompānija ir raiba. 

Lietuva. Ietekmīgi veselīga dzīvesveida sludinātāji

Jolita no Viļņas pirmoreiz ar šaubām par vakcīnām saskārās grūtnieču grupā. Sākumā bija plānojusi bērnus potēt ar vakcīnu kalendārā paredzētajām potēm, bet tad iespaidojās no citiem vecākiem. “Sapratu, ka ir informācija, ko es nezinu. Sāku meklēt, atradu dažas Facebook grupas.” Viņas lēmums atteikties no potēm šokējis vīramāti, kas ir ārste.  

Ar Jolitu (vārds mainīts) runājām pērn jūnijā. Toreiz viņa nosodīja Facebook “cenzūru” jeb sadarbību ar faktu pārbaudītājiem, kas ar attiecīgu norādi marķē nepatiesu informāciju. Stāstīja, ka viņai patīk skatīties London Real – Lielbritānijā veidotu interneta televīziju, ko vaino sazvērestības teoriju izplatīšanā. Ar London Real palīdzību pērnvasar pie skatītājiem nonāca arī milzīgu popularitāti guvusī videofilma Plāndēmija, kurā Covid-19 rādīta kā globāla afēra farmācijas firmu interesēs un pausti meli par vakcīnām.   

Lai pirms vakcinācijas sākšanas noteiktu vakcīnu pretinieku kustības ietekmi, Lietuvas parlamentārā komisija pērnruden vērsās pie armijas. Tā analizēja attiecīgā satura komentārus lielāko mediju platformās un sociālo mediju kontos novembrī.

 

Lietuvas armijas stratēģiskās komunikācijas departamenta vadītājs Gintars Korīzna stāsta, ka analizēto diskusiju dalībniekiem tā saucamie radikālie antivakseri bija 7%. Viņš pamanīja, ka viņi ne tikai raksta komentārus, bet arī cenšas traucēt valsts institūciju darbu, piemēram, masveidā sūtot epastus deputātiem vai uz valdības epastu adresēm.

“Mūsu analītiķi domā, ka viņi vispirms koordinē savas darbības slēgtās grupās un tad rīkojas publiski,” saka Korīzna. Lielākā daļa publiski piejamo lapu, ko viņi analizēja, sastītas ar Youtube kanāliem vai šaura profila Facebook lapām, kas izplata sazvērestības. 70% izvietotā satura nebija lietuviešu valodā, divas trešdaļas no šiem 70% – krieviski. 

Pētnieki norāda, ka Covid-19 vakcīnu sazvērestības teoriju aizsākums meklējams pagājušā gada vasarā. Tās vieglāk izplatīt, ja sabiedrība šajā jautājumā jau ir sašķelta.  

2014.gadā toreizējais Lietuvas veselības ministrs Vītenis Andrukaitis izdeva rīkojumu bērnudārziem prasīt izziņas, ka bērni ir vakcinēti. Tas mobilizēja vecākus un politiķus. Divos gados vairāk nekā 80 vecāki nesekmīgi vērsās ar sūdzībām Vienlīdzīgu iespēju tiesībsarga birojā. 

2015.gadā četri parlamenta deputāti no dažādām partijām prasību pēc vakcinācijas izziņām bērnudārzos iesniedza tiesā. Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa to vēlāk pasludināja par pretlikumīgu. Ar ministra lēmumu neapmierinātie tolaik bija apvienojušies tagad mazaktīvā asociācijā.

Tagad dezinformāciju par vakcīnām veiksmīgi izplata ar politiku saistīti ietekmīgi vīrieši, kuri apgalvo, ka pret Covid-19 pasargās veselīgs dzīvesveids. 

Eiropas Parlamenta deputāts Viktors Uspaskihs (no kreisās), Seima deputāts Daiņus Kepenis, pašpasludināts psihoterapeits Mariuss Gabrilavičs un miljonārs Ugņus Kigolis ir starp aktīvākajiem vakcīnu dezinformācijas izplatītājiem Lietuvā
Eiropas Parlamenta deputāts Viktors Uspaskihs (no kreisās), Seima deputāts Daiņus Kepenis, pašpasludināts psihoterapeits Mariuss Gabrilavičs un miljonārs Ugņus Kigolis ir starp aktīvākajiem vakcīnu dezinformācijas izplatītājiem Lietuvā Foto: Facebook ekrānšāviņi

Aptuveni 20 gadus savulaik par grāmatvedības datu viltošanu apsūdzētais un vēlāk attaisnotais Viktors Uspaskihs no Darba partijas ir ceļojis starp Lietuvas un Eiropas parlamentu. Šajā laikā viņš pārstāja ēst gaļu, smēķēt un lietot alkoholu. Iejuties jaunajā veselības guru lomā, viņš sociālajos medijos paziņoja, ka var “apēst” koronavīrusu un paliks neskarts. Covid-19 ārstēšanai viņš piedāvā strukturēto ūdeni. To ražo uzņēmums, kurā daļas pastarpināti pieder viņa bērniem. Deputāts Facebook un Youtube paudis, ka vakcīnas “sadursta” imunitāti un ka viņa partija aizsargās tos, kas atsakās vakcinēties.  

Uspaskiham Facebook ir 45 tūkstoši sekotāji. Viņam ir arī Lietuvā lielākie tēriņi par Facebook reklāmām, rāda sociālā medija dati. Viņš pats, Darba partija un kāds nenorādīts avots lapas reklamēšanai no 2019.gada martam līdz 2021.gada janvārim iztērējuši gandrīz 66 tūkstošus eiro.

Mariuss Gabrilavičs, pazīstams arī kā Maksimalietis, savu lapu reklamēšanai šajā pašā periodā iztērējis 18 tūkstošus. Gabrilavičs piesaka sevi kā hipnoterapeitu, kurš palīdz cilvēkiem pārvarēt atkarības. 

2019.gadā Gabrilavičs centās izveidot politisko partiju, atbalstot Mindaugu Puidoku cīņā par prezidenta amatu. Savukārt pērn ar Gabrilaviču saistītās lapas atbalstīja protestus pret valdības noteiktajiem ierobežojumiem pandēmijas laikā. Mēnešiem pirms pirmās vakcīnas apstiprināšanas šie aktīvisti vainoja Bilu Geitsu “piespiedu vakcinēšanā”. Gabrilavičam Facebook ir 185 tūkstoši sekotāju, viņa veidotajai lapai – 41 tūkstotis.  

Par vakcīnām un tīru dzīvi patīk runāt arī Daiņum Kepenim, veselīga dzīvesveida skolas dibinātājam, kurš 2016.gadā tika ievēlēts Seimā no Zemnieku un Zaļo savienības. Parlamenta sēdēs viņš nepatiesi apgalvoja, ka tās satur pērtiķu un abortētu embriju paliekas. Viņa interneta vietnē kā viens no panākumiem minēta “bērnu piespiedu vakcinēšanas bloķēšana”. Ar dažādiem nepatiesiem ziņojumiem par Covid-19 Kepenis nodarbinājis arī faktu pārbaudītājus.

Kā parlamenta deputāts Kepenis ir centies savest kopā vakcīnu skeptiķus un amatpersonas, rīkojot daudzu kritizētas konferences. Tajās piedalījās miljonārs Ugņus Kigolis. Gadu desmitiem mediju uzmanības centrā ir bijušas viņa attiecības, auto un īpašumi. Lietuvas faktu pārbaudītāji tikmēr identificēja Kigoli kā vienu no pirmajiem Covid-19 sazvērestību teoriju izplatītājiem.

Faktu pārbaudītāji norāda, ka Kigolis izmanto ASV dzimušās sazvērestību teoriju kopienas QAnon simbolus. Tās pamatā ir faktos nebalstīta pārliecība, ka bijušais ASV prezidents Tramps vada neredzamu cīņu pret ļoti ietekmīgu sātanistu un pedofilu eliti. Uz mūsu jautājumu, kādas ir viņa attiecības ar QAnon kustību, Kigolis rakstiski atbildēja: “Droši vien tādas pašas kā jums”.

2020.gada vasarā un rudenī Lietuvas Twitter kopienā bija Q burtu saturošu kontu sprādziens. Daļa tika slēgti. Lietuvas sabiedriskais medijs LRT ziņoja, ka ar QAnon saistītas grupas Facebook un Telegram koordinēja protestus pret pandēmijas ierobežojumiem. To skaitā Gabrilaviča jeb Maksimalieša grupu minfo.lv, kura viens no moderatoriem ir arī Lietuvā populārais spēkavīrs Židrūns Savicks. 

Kigolis un Puidoks izmanto šifrētas norādes, tikmēr vēl viens bijušais prezidenta amata kandidāts Kazimiers Juraitis QAnon sazvērestības teoriju izplata pavisam atklāti. Viņa interneta vietnē ir septiņi video ar nosaukumu “Q ziņas”.  

Igaunija. No potes pampuma apspriešanas līdz vardarbībai 

Sena vēsture diskusijai par bērnu vakcīnām ir arī Igaunijā. 2003.gadā tur tika spriests, kā palielināt bērnu vakcinācijas līmeni, kas strauji samazinājās pēc tam, kad bērnu potes vairs nebija obligātas. Toreiz pārmeta, ka ārsti gana rūpīgi neaizpilda potēšanas pases un tiek šķērdēta par vakcīnām iztērētā valsts nauda. Tagad situācija Igaunijā ir mainījusies – galvenais jautājums ir nevis par naudu, bet par nevakcinēšanas sekām.

2014.gadā atbildīgā ministrija izveidoja darba grupu ar mērķi informēt par vakcīnām. Trīs gadus vēlāk tika secināts, ka gaidītais rezultāts nav sasniegts. 

Igaunijā pašlaik ir zemākā vakcinācijas aptvere Baltijas valstu vidū. Kā norādījusi Veselības aģentūra, valstī gadā ir ap 10 tūkstošiem bērnu, kurus vecāki izvēlējušies nevakcinēt pret masalām
Igaunijā pašlaik ir zemākā vakcinācijas aptvere Baltijas valstu vidū. Kā norādījusi Veselības aģentūra, valstī gadā ir ap 10 tūkstošiem bērnu, kurus vecāki izvēlējušies nevakcinēt pret masalām Foto: Re:baltica

Tajā pašā laikā arvien populārāka kļuva Facebook grupa “Vakcīnu un medikamentu blaknes”. Tā kā magnēts dažos gados piesaistīja tūkstošiem dažādu cilvēku. Dalībnieku vidū ir arī slavenības, piemēram, Igaunijas Eiroparlamenta deputāts Jāks Madisons no populistiskās EKRE partijas, dziedātāja Lenna Kūrmā, rakstniece un žurnāliste Kertu Rakke.

2017.gadā grupa galvenokārt publicēja informāciju vecākiem. Kādam mazulim pēc tuberkulozes potes saņemšanas piepampusi roka. Ievietoja bildi ar potēšanas rētu, un dalībnieki apsprieda, kā tai būtu jāsamazinās. Pašlaik ir pavisam cita aina. Visi lapas pagājušā gada populārākie ieraksti ir sazvērestības teorijas – slimnīcās Covid slimnieku nemaz nav, mediji ir uzpirkti, maskas nestrādā un Bils Geitss visus čipos. Visas šīs idejas nāk no ārzemēm.

Gada laikā grupas dalībnieku skaits izaudzis no 10 līdz 14 tūkstošiem. Tas ir aptuveni divreiz vairāk nekā lielākajai antivakseru grupai Latvijā. Straujākais kāpums bija rudenī, kad skolās stājās spēkā stingrāki masku lietošanas noteikumi, un decembrī, sākoties vakcinācijai. 

Nevalstiskā organizācija, kas uztur šo Facebook grupu, arī vāc ziedojumus. Tie palīdz izplatīt nepatiesu informāciju. Piemēram, 2020.gada nogalē vairākās labi zināmās radio stacijās skanēja tās reklāma, mēģinot biedēt cilvēkus ar vakcīnu pret Covid-19. Organizācija arī publicē grāmatas un rīko seminārus. Pat pārdod kafijas krūzītes. 

Nepatiesu informāciju par vakcīnām līdz ar citu Covid-19 dezinformāciju izplata arī Igaunijas populārākā viltus ziņu lapa Telegram. Tai Facebook ir gandrīz 70 tūkstoši sekotāju – ievērojami vairāk nekā jebkurai no tās līdziniecēm Latvijā. Šarmanta igauņu pāra Hando Tunumā un Mariannas Jonasas veidotā interneta vietne iepriekš publicēja galvenokārt dzīvesstila stāstus un padomus pašsajūtas uzlabošanai, lielākas auditorijas piesaistei – videointervijas ar dažādām slavenībām. Pandēmijas laikā pievērsās arī sazvērestības teorijām, un Facebook sekotāju skaits būtiski pieauga. Daļa satura pieejama tikai par maksu. Pandēmijas laikā Telegram izdeva arī žurnālu, kurā apgalvots, ka koronavīruss ir izdomāts. Izvietots preses izdevumu stendos, tas bija acu priekšā visiem lielveikalu apmeklētājiem.

Pēdējā laika uzbrukumi amatpersonām rāda, ka sazvērestības iet kopā ar vardarbību – gan verbālu, gan fizisku. 

Irja Lutsara ir epidemioloģe un galvenā valdības padomdevēja Covid-19 apkarošanā. Viņa saņēma telefonzvanu no Andreja Vesterinena – krievu propagandas izplatītāja un jurista, kurš cīnās pret prasību nēsāt maskas un restorānu darba laika ierobežojumiem. Sazvanīto ārsti telefonsarunā izsmēja un aizvainoja, sarunu bez atļaujas ierakstīja un ievietoja internetā. Video sazvērestību teorētiķu vidū strauji kļuva populārs, to pārpublicēja un vēlāk Vesterinenu intervēja arī minētais Telegram. Uzbrukumu epidemioloģei nosodīja Igaunijas premjerministre, zinātnieki un ārsti. 

Nedēļu vēlāk sekoja uzbrukums Austrumigaunijas reģionālās slimnīcas galvenajam ķirurgam Pēpam Talvingam, kurš ir arī valdības Covid-19 ierobežošanas konsultatīvas padomes loceklis. Darbadienas beigās, kad ārsts devās uz savu auto, viņam kāds sejā ielēja urīnu. Automašīnai bija sadurta riepa. Policija paziņoja, ka uzbrukuma motīvs nav saistīts ar Talvinga amatu padomē.

Abi gadījumi ir pirmais signāls, ka sabiedrībā redzamiem zinātnes pārstāvji pamatoti var baidīties izteikties. Pēc uzbrukumiem viņiem netika nodrošināti nekāda papildu drošība.  

Pašlaik likumi Igaunijā dezinformācijas ierobežošanā nestrādā, jo lai vērstos pret kādu, jāpierāda, ka tā var radīt reālas negatīvas sekas. Arī interneta lapas nepatiesas informācijas dēļ netiek slēgtas. 

Latvija. Policijas iesaiste neaptur

Latvijā nav tik redzams atbalsts pārliecinātajiem antvakseriem kā Igaunijā un nav arī tik daudz ietekmīgu sazvērestības teoriju izplatītāju kā Lietuvā. Taču cilvēku, kas nevēlas vakcinēties, tāpēc nav mazāk. 

Daļēju skaidrojumu sniedz janvārī pēc LSM pasūtījuma veiktā SKDS aptauja. Visnegatīvāk pret vakcinēšanos noskaņoti cilvēki, kuri informāciju galvenokārt iegūst no Krievijas plašsaziņas līdzekļiem. Tie jau kopš rudens Rietumos ražotās vakcīnas attēlo kā bīstamas un dažādiem skandāliem apvītas. Faktu pārbaudītājiem pieejamie interneta analīzes rīki rāda, ka neilgā laikā tūkstošiem cilvēku Latvijā gatavi dalīties ar Kremļa mediju klaji dezinformējošiem materiāliem. 

Foto: Re:baltica

Viens no redzamākajiem ir strukturētā atmiņūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš, kura uzņēmumu Memory water patērētāju tiesību sargi nesen sodīja ar 15 tūkstošu eiro lielu sodu. Viņš tāpat kā divi citi dezinformatori Aivis Vasiļevskis un Andris Ciekurs jau krietni pirms pandēmijas vāca sekotājus ar maldiem, piemēram, par 5G sakaru tīklu. Trijotne sākotnēji darbojās katrs par sevi, bet pēdējā laikā apvieno spēkus, kopā veidojot melu lapu saturu un daloties cits ar cita ierakstiem. Jaunākais projekts ir internetā izplatīti video rullīši, ko paši sauc par Brīvvalsts TV. Tajos redzama arī Facebook pretvakcinācijas lapas veidotāja, kādreizējā žurnāliste Kristīna Duņeca. Katra sekotāju skaits nepārsniedz 10 tūkstošus, kas ir salīdzinoši maz uz Lietuvas un Igaunijas dezinformatoru fona, taču atsevišķi ieraksti šajā sociālajā medijā guvuši lielu popularitāti. Viens no jaunākajiem – informatīvs materiāls, ko Duņeca aicina drukāt un izplatīt bukleta veidā. Tajā, piemēram, nepatiesi apgalvots, ka vakcīnās pret Covid-19 ir embriju šūnas un to aizliegts izmantot cilvēkiem, kas lieto jebkādus medikamentus. Neraugoties uz to, “buklets” strauji kļuva populārs Facebook un, kā ziņoja LTV Panorāma, to saviem pacientiem izsūtīja pat kāda ģimenes ārste.

Dezinformācijas izplatītājs Jānis Pļaviņš (no kreisās) un Saeimas deputāts Aldis Gobzems Gobzema rīkotajā piketā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces atkāpšanos no amata pērn novembrī
Dezinformācijas izplatītājs Jānis Pļaviņš (no kreisās) un Saeimas deputāts Aldis Gobzems Gobzema rīkotajā piketā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces atkāpšanos no amata pērn novembrī Foto: LETA

Uzmanīgākie sociālo mediju lietotāji ir manījuši saspēli starp Pļaviņu un Saeimas deputātu Aldi Gobzemu, kurš ar jaundibinātu partiju sola uzvarēt nākamajās Saeimas vēlēšanās. Pļaviņš, pārkāpjot pulcēšanās ierobežojumus, iesaistījās Gobzema atbalstītu tautas protestu rīkošanā Krastmalā. Kā opozīcijas pārstāvis kopā ar vienu no Gobzema sabiedrotajiem uzņēmuma Brīvais vilnis vadītāju Arnoldu Babri pat tika aicināts uz Valsts prezidenta pili. Babris un Pļaviņš viesojušies arī reliģiskajā organizācijā Jaunā paaudze, kuras līderis Aleksejs Ļedjajevs savus sekotājus biedē ar vakcīnām.  

Pretstatā Pļaviņam, kura dezinformācijas lapa regulāri izplata vakcīnu melus, Gobzems atklāti pret vakcinēšanos neaģitē. Vienlaikus savā Facebook kontā, kam seko 54 tūkstoši, ir paziņojis, ka pats nevakcinēsies, jo neredz nepieciešamību. Viņš arī sauc par muļķībām saukli “uzticies zinātnei” un norāda, ka ir pret vakcīnu cilvēkiem, kas nav riska grupās.  

Lielāko ar Covid-19 dezinformāciju saistīto skandālu izraisīja Rīgas Austrumu slimnīcas Covid-19 pacientu nodaļā strādājusī feldšere Marina. Cita starpā viņa izplatīja melus par Lielbritānijā vakcīnu it kā sakropļotiem cilvēkiem. Viens no feldšeres videoierakstiem sasniedza gandrīz divu miljonu auditoriju un ar to dalījās 45 tūkstoši cilvēku Latvijā, Ukrainā, Igaunijā un, iespējams, vēl citās valstīs. Valsts policija, kuras darbība Covid-19 dezinformācijas seku mazināšanā līdz tam vismaz publiski nebija manāma, aizturēja gan viņu, gan citu dezinformatoru bijušo Latvijas Zaļās partijas Rīgas nodaļas vadītāju Valentīnu Jeremejevu, kas palīdzēja Marinai sasniegt lielāku auditoriju.  

Valsts policija aizturēja gan feldšeri Marinu, gan bijušo Latvijas Zaļās partijas Rīgas nodaļas vadītāju Valentīnu Jeremejevu. Neraugoties uz liegumu to darīt, viņi turpina izplatīt dezinformāciju
Valsts policija aizturēja gan feldšeri Marinu, gan bijušo Latvijas Zaļās partijas Rīgas nodaļas vadītāju Valentīnu Jeremejevu. Neraugoties uz liegumu to darīt, viņi turpina izplatīt dezinformāciju Foto: Facebook ekrānšāviņi

Tomēr kriminālprocess nav būtiski apgrūtinājis viņu darbošanos. Janvāra vidū, reaģējot uz specdienestu vēstuli, tiesa aizliedza Jeremejeva organizācijai piedalīties publiskos pasākumos un izplatīt jebkādu informāciju tās sociālo mediju kontos. Organizācija to regulāri pārkāpj un gan Facebook, kur tai seko 23 tūkstoši, gan Telegram kontā turpina publicēt sazvērestības teorijas. Tostarp par “piespiedu vakcināciju” un sātanistiem, kas seksuāli izmantojot bērnus un valdot pār pasauli. 

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu