Neskatoties uz ministru iebildumiem, valdība lems par nesvarīgu ceļojumu ierobežošanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lidosta ''Rīga.''
Lidosta ''Rīga.'' Foto: Paula Čurkste/LETA

Neskatoties uz satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) iebildumiem, valdība tomēr ceturtdien lems par nesvarīgu ceļojumu ierobežošanu.

Valdības sēdes sākumā Linkaits iebilda Ministru kabineta sēdes dienaskārtībā iekļaut jautājumu par to, vai saglabāt prasību, ka bez būtiska iemesla nevar ieceļot Latvijā, vai tomēr mainīt šo pieeju.

Linkaits pauda pārliecību, ka valdība nevar lemt par priekšlikumu, kas iepriekš nav izdiskutēts. Lai arī Bordāns atzina, ka viņš nezina, par kādu priekšlikumu ir runa, tomēr arī viņš iebilda iekļaut valdības sēdes dienaskārtībā pēdējā brīdī iesniegtus dokumentus.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atzina, ka minētā jautājuma formāla iesniedzēja ir Veselības ministrija (VM), lai gan šis ir Satiksmes ministrijas kompetences jautājums. Pavļuts atzina, ka izskatīšanai valdībā VM iesniegusi priekšlikumu turpināt ierobežot nesvarīgos ceļojumus līdz ārkārtējās situācijas beigām, proti, 6.aprīlim.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pieņēma zināšanai Linkaita un Bordāna iebildumus, tomēr atzina, ka VM iesniegtais priekšlikums ir jāizskata. 

Kariņš informēja, ka jautājums par ceļošanas ierobežojumiem trešdien ticis diskutēts Operatīvās vadības grupas sanāksmē, kur panākta vienošanās uz valdību virzīt priekšlikumu par ceļojumu ierobežošanu.

LETA jau vēstīja, ka valdība ceturtdien varētu lemt par aizlieguma bez būtiska iemesla ieceļot Latvijā mainīšanu vai saglabāšanu, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš atzīmēja, ka šis jautājums trešdien apspriests Operatīvās vadības grupā. Šneiders norādīja, ka kopumā veselības nozare no pagājušā gada vasaras aicinājusi iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt jebkādu nepieciešamību doties uz ārvalstīm, un šādā aspektā nekādas izmaiņas nebūs.

LETA jau rakstīja, ka no 11.februāra līdz šodienai Latvijā no Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm, Šveices un Lielbritānijas drīkst ieceļot tikai neatliekamu un būtisku iemeslu dēļ, paredz valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu".

Lai gan jau līdz šim būtiski ierobežota ieceļošana ES, tai skaitā Latvijā, no trešajām valstīm, arī atsevišķajos patlaban noteiktajos izņēmuma gadījumos, lai ieceļotu Latvijā no šīm valstīm, tam būs jābūt būtiskam iemeslam. Tas nozīmē, ka iepriekšminētajā laika posmā faktiski aizliegta jebkāda ieceļošana bez būtiska iemesla Latvijā.

Latvijā drīkst ieceļot tikai neatliekamu un būtisku iemeslu dēļ. Šie iemesli ir darba, mācību, studiju, ģimenes apvienošanas, medicīnas pakalpojumu saņemšanas, tranzīta vai nepilngadīgo pavadīšanas nolūks, kā arī, lai atgrieztos pastāvīgajā dzīves vietā vai dotos uz bērēm.

Vienlaikus noteikts terminēts starptautisko pasažieru pārvadājumu aizliegums caur lidostām, ostām, kā arī ar autobusiem no vai uz Apvienoto Karalisti, Īriju un Portugāli. Pēc ĀM iepriekš paustā, tās ir valstis, kurās ir augstākā Covid-19 vīrusa celmu ar paaugstinātu izplatīšanās spēju izplatība.

Tas, vai persona, kas vēlas ieceļot Latvijā, atbilst iepriekš minētajiem kritērijiem, kas tai atļauj ieceļot Latvijā, jāapliecina pašai personai, aizpildot elektronisko anketu vietnē "covidpass.lv". Dokumentāli vai citi drošticami pierādījumi šī apgalvojuma patiesumam, aizpildot elektronisko anketu, nav jāpievieno, tomēr jāņem vērā, ka tādiem jābūt personas rīcībā un tie jāspēj uzrādīt pēc pieprasījuma Valsts robežsardzei vai Valsts policijai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu