Ikstens: Lemberga ietekme nešaubīgi ir mazinājusies (6)

Iļja Kozins
, Nacionālo ziņu nodaļas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens
Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens Foto: Zane Bitere/LETA

Par oligarhu dēvētā Aivara Lemberga ietekme Latvijas politikā šodien, salīdzinot ar laiku pirms 20 gadiem, ir krietni samazinājusies. Šādu atziņu raidījumā “Komforta zona” pauda Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Raidījumā tika pieminētā arī tā saucamā “Lemberga stipendiātu lieta”, kas gan līdz tiesai tā arī nav nonākusi. Atbildot uz jautājumu, kā pirmās instances tiesas spriedums varētu ietekmēt cilvēkus, kas ir bijuši atkarīgi no Lemberga, Ikstens norādīja, ka daudzi no tā saucamajiem stipendiātiem vairs nav aktīvajā politiskajā apritē.

“Protams, tur varētu būt vecās saiknes un pateicības attiecības, bet es neizslēdzu arī to, ka daudzas no tām saiknēm ir krietni vājinājušās. Virkne cilvēku vairs nav šajā aktīvajā [politiskajā] apritē. Es tiešām domāju, ka tā ietekme ir nešaubīgi mazinājusies. Tas Lembergs, kas bija 2001. gadā, nav tas Lembergs, kas ir 2021. gadā,” sacīja politologs.

Pilns raidījuma ieraksts:

Audio:

Kā ziņots, 22. februārī Rīgas apgabaltiesa smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu.

Lemberga lieta nonāca Rīgas apgabaltiesā 2008. gadā, apvienojot divas krimināllietas. Tiesa sāka skatīt lietu 2009. gadā. Lembergs tika apsūdzēts kukuļņemšanā, kukuļa izspiešanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un citos noziegumos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu