Covid-19: Cik ilgi vēl jāmokās? Līdz maija beigām (32)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
“BioNTech” dibinātājs Ugurs Šahins
“BioNTech” dibinātājs Ugurs Šahins Foto: Reuters/Scanpics

Kaut arī SARS-CoV-2 britu mutācijas izplatība daudzās Eiropas valstīs ir pārvilkusi svītru cerībām jau pavasarī atgriezties pie normālas dzīves, “BioNTech” dibinātājs Ugurs Šahins prognozē, ka ievērojamu saslimstības samazinājumu mēs varam gaidīt jau vasaras sākumā, bet mirstība vismaz Vācijā vecāka gada gājuma ļaužu vidū būs krietni sarukusi jau marta vidū.

Intervijā žurnālam „Der Spiegel” medicīnas profesors norāda, ka, pieaugot vakcinācijas tempiem, jau maija beigās vai jūnija sākumā saslimstības rādītājos Vācijā sāks iezīmēties samazinājums, bet vasaras beigās mēs jau lielā mērā spēsim kontrolēt pandēmiju. Tas gan nenozīmē, ka nenotiks atsevišķi uzliesmojumi, taču iespēja atgriezties normālā dzīvē jau būs radīta.

Intervāli starp vakcinēšanās reizēm līdzīgi kā gripai

Turklāt uzņēmuma "BioNTech" dibinātājs, kurš izstrādāja pirmo vakcīnu pret SARS-CoV-2, uzskata, ka cilvēkiem pēc kāda laika varētu būt nepieciešama trešā vakcīnas deva. Uz „Der Spiegel” jautājumu, vai tas varētu būt vēlākais nākamgad, viņš atbildēja apstiprinoši. „Es domāju, ka jā. Kaut vai, lai saglabātu plašu vakcinācijas aizsardzību iedzīvotāju vidū”, norādīja Šahins. Pēc viņa teiktā, reizi divos gados varētu būt nepieciešama arī revakcinācija, kas būtu pielāgota potenciāli jaunajiem vīrusa variantiem. Potēšanās pret koronavīrusu līdzīgi aizsardzībai pret gripu varētu kļūt par jaunu normalitāti.

Ceturtdien Maincā bāzētais uzņēmums "BioNTech" un tā ASV partneris "Pfizer" paziņoja par jaunu pētījumu, lai pārbaudītu iespējamās trešās „pastiprinātāja” vakcīnas iedarbību. Šim nolūkam 144 dalībniekiem ASV būs jāsaņem jau trešā pote, kas sekotu sešus līdz divpadsmit mēnešus pēc pirmajām divām injekcijām. Pētījumā tiks novērtēta arī papildu trešās devas ietekme uz imunitāti pret pašlaik cirkulējošajiem un jaunajiem vīrusa celmiem. Ar laiku šāda revakcinācija varētu būt nepieciešama ik pēc diviem gadiem.

Intervijā žurnālam „Der Spiegel” Ugurs Šahins arī atzīst, ka lielākā daļa ekspertu neloloja lielas cerības par iespējām ar vakcīnas palīdzību pārtraukt vīrusa transmisiju, tādēļ 90% efektivitāte šajā jomā arī viņam pašam bijis pārsteigums. Pirmie dati par vakcīnas spēju apturēt vīrusa pārnesi no viena cilvēka uz otru šonedēļ publicēti žurnālā „New England Journal of Medicine”, un pašlaik tiekot strādāts, lai tos papildinātu ar detalizētāku informāciju.

"BioNTech"/"Pfizer" koronavīrusa vakcīnas izstrādātājs Ugurs Šahins aicina nodrošināt ilgtermiņa ražošanas jaudas, lai iedzīvotājiem nodrošinātu Covid-19 vakcīnas. Pēc viņa teiktā, turpmākajos gados cīņā pret pandēmiju uzmanība jāpievērš divām nozīmīgām jomām. „Pirmkārt, ir jāturpina vakcīnas ražošana, lai būtu pietiekams tās daudzums revakcinācijai un piegādēm citām valstīm. Un otrkārt, mums ir jāspēj saražot ātri pielāgotu vakcīnu supermutāciju gadījumā”.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu