Lietuvā varētu tikt vakcinēti 30 000 - 35 000 cilvēki dienā, paziņo prezidents (4)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lai gan pašlaik vakcinācija pret jauno koronavīrusu Lietuvā nenotiek pietiekamos tempos, otrajā ceturksnī tos varētu kāpināt līdz 30 000 - 35 000 cilvēkiem dienā, ja vakcīnas Lietuvai tiks piegādātas vajadzīgajā apjomā, pirmdien paziņojis prezidents Gitans Nausēda, apmeklējot jaunuzceltajā Kauņas ledus hallē izveidoto Lietuvas lielāko vakcinācijas centru

Komentēdams informāciju, ka Lietuvai samazināts "AstraZeneca" vakcīnas piegāžu apjoms, viņš izteicis cerību, ka to izdosies kompensēt, kad Eiropas Savienībā tiks atļauta Amerikas Savienotajās Valstīs tikko apstiprinātās "Jonhnson & Johnson" (J&J) vakcīnas izmantošana.

Lietuvas Veselības ministrija aizvadītajā nedēļā saņēmusi ziņu, ka "AstraZeneca" vakcīnas piegādes no marta uz sešiem mēnešiem samazinātas par 26% salīdzinājumā ar iepriekš plānoto apjomu. Samazinājuma iemesls netiek minēts, ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi ministrijas pārstāve.

Nausēda sarunā ar žurnālistiem Kauņā izteicies, ka pašlaik negribētu no šīs informācijas "izdarīt tālejošus secinājumus".

"Ticiet man, mēs Eiropadomes sēdēs neļaujam Eiropas Komisijai atslābt, lai ar ražotājiem tiek risinātas sarunas un lai runāts tiek tik stingri, ka viņi pat nedomātu par kaut kādām citām alternatīvām un izpildītu saistības, ko uzņēmušies," viņš norādījis.

Vienlaikus prezidents izteicis gatavību pats vakcinēties tieši ar "AstraZeneca" vakcīnu, kolīdz būs pienākusi viņa rinda, ja tas līdzpilsoņiem palīdzētu pārvarēt šaubas attiecībā uz šīs vakcīnas drošību.

Nausēda ļoti atzinīgi novērtējis vakcinācijas centru, kas piektdien sāka darboties jaunajā Kauņas ledus hallē un kur saskaņā ar optimistiskām prognozēm 70% no valsts otrās lielākās pilsētas 290 tūkstošiem iedzīvotāju būtu iespējams sapotēt jau 85 dienu laikā.

"Kauņa parādījusi, ka, labi gribot un plānojot, var paveikt lietas, kuras varētu likties neiespējamas," viņš uzsvēris.

Prezidents ticies ar Kauņas pilsētas un tās poliklīnikas vadītājiem un pateicies brīvprātīgajiem par centra izveidē ieguldīto darbu. Viņš uzslavējis Kauņu, kas sagatavojusies jau līdz maija beigām izpildīt tos vakcinācijas plānus, kas visā Lietuvā izvirzīti līdz vasaras vidum.

"Jāsaprot, ka pašreizējie tempi, pat ja tie sasniedz 10 000 potes dienā, ir tikai iesildīšanās pirms masveida vakcinācijas, kas sāksies gada otrajā ceturksnī," izteicies Nausēda, pieļaujot, ka tad valstī varētu tik vakcinēti 30 000 - 35 000 cilvēki dienā.

Viņš norādījis, ka svarīgi ir ne tikai vakcīnu piegādes apjomi, bet arī katras atsevišķas pilsētas gatavība masveida vakcinācijai no infrastruktūras un cilvēkresursu viedokļa.

Kā uzsvēris prezidents, valstī nepieciešama arī daudz aktīvāka informācijas kampaņa par vacinācijas lietderību.

Jau ziņots, ka piektdien Kauņas ledus hallē, kuras oficiālā atklāšana Covid-19 pandēmijas dēļ vēl nav notikusi, sāka darboties Lietuvas lielākais vakcinācijas centrs. Kā lēsis Kauņas pilsētas poliklīnikas vadītājs Pauļus Kibiša, ja pietiks vakcīnu un potēšanas process tiks iedarbināts ar pilnu jaudu, dienā tur būs iespējams sapotēt 4000-6000 cilvēkus, bet, ja procesā iesaistīsies arī privātās medicīnas struktūras, tad kopumā Kauņā šo skaitli varētu palielināt līdz pat 10 tūkstošiem.

Centrā pastāvīgi strādās pilsētas poliklīnikas izveidota mediķu komanda - 20 ārsti, 40 medmāsas un vēl aptuveni desmit citi darbinieki. Lai palielinātu vakcinācijas jaudas, viena medmāsa vienlaikus apkalpo divas kabīnes - kamēr vienā cilvēks noģērbjas un sagatavojas potei, tikmēr otrā cits pacients jau tiek vakcinēts. Pašlaik hallē ierīkotas 16 kabīnes, bet šonedēļ to skaits tiks divkāršots. Sapotētie cilvēks tiek novirzīti uz novērošanas zāli ar 170 vietām, kur viņus vismaz 15 minūtes uzrauga dežurējošie neatliekamās palīdzības mediķi.

Pret Covid-19 Lietuvā vakcinēti kopumā 164 089 cilvēki, tostarp 73 103 cilvēki saņēmuši arī otro vakcīnas devu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu