Nobela Miera prēmijai izvirzīti vairāk nekā 300 kandidātu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīti vairāk nekā 300 kandidātu, un tas ir trešais lielākais kandidātu skaits balvas vēsturē, pirmdien pavēstīja Norvēģijā bāzētā godalgas komiteja.

Kopumā balvai šogad izvirzīti 329 kandidāti - 234 indivīdi un 95 organizācijas, pavēstīja Nobela komiteja.

Likumdevēji Zviedrijā un Norvēģijā 2021.gada balvai izvirzījuši gan zviedru klimata aktīvisti Grētu Tūnbergu, gan Honkongas demokrātijas atbalstītāju kustību, gan arī bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Rekordliels kandidātu skaits bija 2016.gadā, kad balvai tika izvirzīti 376 kandidāti, un žūrija prēmijai izraudzījās Kolumbijas prezidentu Huanu Manuelu Santosu par nopelniem centienos izbeigt vairāk nekā 50 gadus ilgušo pilsoņkaru.

2020.gadā godalgu saņēma Pasaules Pārtikas programma par "tās pūliņiem, lai nepieļautu, ka bads tiek izmantots kā ierocis karā un konfliktos".

Tiesības izvirzīt kandidātus ir politiķiem, zinātniekiem, bijušajiem miera prēmijas laureātiem, miera problēmu pētniecības institūtu direktoriem, esošajiem un bijušajiem Nobela komitejas locekļiem.

Nobela komiteja iesaka kandidātu izvirzītājiem neatklāt savus ierosinājumus, kā arī pati 50 gadus kandidātu vārdus tur slepenībā.

Neraugoties uz šo ieteikumu, daži kandidātu izvirzītāji par saviem priekšlikumiem tomēr informē plašāku sabiedrību.

Godalga pirmo reizi tika pasniegta 1901.gadā, un to iedibināja dinamīta izgudrotājs zviedrs Alfrēds Nobels.

Balvas tiek piešķirtas arī par sasniegumiem medicīnā, fizikā, ķīmijā, literatūrā un ekonomikā. Atskaitot ekonomikas balvu, visas pārējās iedibināja Nobels.

Godalgas tradicionāli tiek pasniegtas 10.decembrī - Nobela nāves dienā.

Pandēmijas dēļ pērn ceremonija nenotika ar parasto vērienu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu