Serbija dāvā Bosnijai 10 000 Covid-19 vakcīnas devu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs
Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs Foto: AFP/SCANPIX

Serbija otrdien uzdāvinājusi kaimiņvalstij Bosnijai 10 000 Covid-19 vakcīnas devu, šādi turpinot centienus palīdzēt Balkānu kaimiņvalstīm, kurām ir grūtības nodrošināt sev vakcīnas.

Tāpat kā citas trūcīgās Rietumbalkānu valstis, Bosnija vēl nav saņēmusi vakcīnas, kas ir apsolītas starptautiskās programmas "Covax" ietvaros.

Līdz šim vietējās varasiestādes spējušas nodrošināt Krievijā izstrādātās vakcīnas "Sputnik V" 22 000 devu, un ar šo vakcīnu iedzīvoji tiek vakcinēt Bosnijas serbu daļā.

Tagad no Serbijas saņemti 10 000 "AstraZeneca" vakcīnas devu, un tās saņems iedzīvotāji horvātu un musulmaņu federācijā, kur atrodas arī galvaspilsēta Sarajeva.

"Esmu priecīgs, ja mēs šādā ceļā varam glābt piecas, desmit vai 20 dzīvības," sacīja Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs, kas ieradies Sarajevā, lai nodotu vakcīnu partiju.

Viņš arī kritizēja Eiropas Savienību (ES), ka tā par reģiona valstīm aizmirsusi savā vakcinācijas programmā.

"Mēs cerējām uz ES vakcīnām, un mēs tās nesaņēmām. Vai jūs Sarajevā tās saņēmāt? Nē, nevienu," norādīja Vučičs.

Serbija rīkojusies ātri, pasūtot vakcīnas tiešā ceļā no ražotājiem, pamatā no Ķīnas un Krievijas.

Pateicoties tam, ka Serbija nodrošinājusi Ķīnas vakcīnas "Sinopharm" devas lielā daudzumā, Serbijā vakcinācija notiek straujāk nekā ES.

Valstī ar septiņiem miljoniem iedzīvotāju līdz šim injicēti 1,5 miljoni devu, bet 530 000 cilvēku saņēmuši abas vakcīnas devas.

Serbija uzdāvinājusi pirmās vakcīnas devas arī kaimiņvalstīm Ziemeļmaķedonijai un Melnkalnei.

"Situācijā, kad globālie un daudzpusējie vakcīnu piegādes mehānismi cietuši neveiksmi, prezidents Vučičs nāca klajā ar savu piedāvājumu. Mēs to pieņēmām un izsakām viņam pateicību," sacīja Bosnijas prezidentūras musulmaņu pārstāvis Šefiks Džaferovičs.

Valstī ar 3,5 miljoniem iedzīvotāju ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits pārsniedzis 5100. Proporcionāli iedzīvotāju skaitam tas ir devītais augstākais rādītājs pasaulē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu