Krustpils un Salas novadā plūdu draudi esot garām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Luksts, Krustpils Novads Facebook.

Krustpils un Salas novadā plūdu draudi ir garām, prognozēja abu novadu pašvaldību vadītāji.

Krustpils novada domes priekšsēdētājs Kārlis Pabērzs (V) aģentūrai LETA pauda, ka parasti ledus sastrēgums veidojies pirms Zeļķu tilta, kas varēja radīt problēmas, taču pašlaik ledus sastrēdzis lejpus tilta. Citviet Daugavā ledus novada teritorijā un arī Jēkabpilī ir gandrīz izgājis.

"Nejūtamies apdraudēti," sacīja Pabērzs, piebilstot, ka sniegs lielākoties jau ir izkusis un ūdens iesūcies zemē.

Arī Daugavas pretējā krastā esošajā Salas novadā spriež, ka lielākais apdraudējums jau ir garām. Novada domes priekšsēdētāja Irēna Sproģe ("Vienoti mūsu novadam") piekrita, ka lielākās problēmas varētu radīt ledus sablīvēšanās pie Zeļķu tilta, taču ledus krāvumi pirms tā neveidojas. Arī zeme pietiekami ātri uzņēmusi kūstošā sniega radīto ūdeni.

Vienlaikus Sproģe atzina, ka pašlaik ar ledu vēl ir pārklāta Daugavas kreisā sānteka Saka. Ceļoties ūdens līmenim upē, var applūst zemākās vietas, prognozēja domes priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka Daugavas lielākajā daļā ūdens līmenis ir palu laikam zems, tas pakāpeniski paaugstinās, bet ledus sastrēguma dēļ pie Zeļķu tilta ūdens līmenis pēdējā diennaktī kāpis par 2,2 metriem un vēl turpina paaugstināties. Trešdien plkst.5 ūdens līmenis bija 5,65 metri virs stacijas nulles punkta. Zemāko palieņu applūšana sākas no aptuveni sešiem metriem.

Pie Pļaviņām ūdens līmenis HES darbības ietekmē svārstās ierastajās robežās, pie Jēkabpils pēdējā diennaktī novērotas ūdens līmeņa svārstības pusmetra intervālā. Ūdens līmenis pie Jēkabpils trešdien plkst.5 bija 3,6 metri virs stacijas nulles punkta. Salīdzinājumam, 2018.gada janvārī ūdens līmenis Jēkabpilī bija par trim metriem augstāks.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs otrdienas vakarā Carnikavas novadā, Krustpils novadā, Pļaviņu novadā un Salas novadā izsludinājis oranžo brīdinājumu ūdens līmeņa paaugstināšanās dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu