Rosinās apsvērt ledus spridzināšanu Pļaviņu pasargāšanai no plūdiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Meteo.lv Twitter.

Jēkabpils sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisija rosinās izvērtēt iespēju spridzināt Daugavas ledu Pļaviņu pasargāšanai no plūdiem, trešdien lēmusi komisija.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētājs Aigars Lukss (V) stāstīja, ka ar šādu rosinājumu komisijas vērsīsies pie atbildīgās iestādes - Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta. Domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts, lai jau laikus varētu sagatavoties rīcībai un nodrošinātu operatīvu komunikāciju, taču tas nenozīmē, ka spridzināšana tiks veikta.

Pēc viņa paustā, situācija Pļaviņās pašlaik ir mierīga. Daugavu pilsētas teritorijā klāj ledus, taču ledus sablīvējums, kas pēcpusdienā sakustējies pie Zeļķiem, Pļaviņas vēl nav sasniedzis.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pēdējie plūdi Pļaviņās pieredzēti 2017.gada martā, kad palu ūdeņi applūdinājuši vairākas ēkas. Savukārt 2013.gadā plūdi nodarījuši lielākus postījumus.

2010.gadā Nacionālie bruņotie spēki, lai pasargātu pilsētu no paliem, veica ledus spridzināšanu.

Jau ziņots, ka trešdien plkst.13.40 izkustējās ledus sablīvējums Daugavā pie Zeļķiem, tas pārvietojas Pļaviņu virzienā, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pļaviņās iespējama ūdens līmeņa paaugstināšanās par 1,5-2,5 metriem, pieaug plūdu risks.

Tāpat vēstīts, ka gadījumā, ja situācija ar ledus sablīvēšanos Gaujā pie Carnikavas neuzlabosies, rīt tiks spridzināts ledus.

"Civilās aizsardzības komisijas sēdē lēmām par sprāgstvielas sagatavošanu un izvietošanu uz ledus. Spridzināšana tiks uzsākta rīt no rīta, ja ledus masa vēl joprojām nebūs izkustējusies. Ja ledus būs izkustējies, spridzināšana netiks veikta," teica Ādažu mērs, Saulkrastu sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu