Libānā valūta kļuvusi par 85% nevērtīgāka; notikuši protesti (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Hassan Ammar / AP

Otrdien strauji nokritās Libānas mārciņas vērtība. Protestējot pret pēdējā laika finanšu satricinājumiem, kuri daudzus iedzinuši nabadzībā, iedzīvotāji bloķēja ceļus ar degošām riepām un atkritumu tvertnēm.

"Mēs to vairs nespējam paciest," aģentūras "Reuters" žurnālistiem stāsta protestētājs Rabihs Haleds, kurš vairākus mēnešus nespēj atrast darbu.

Otrdien pēc neoficiālā maiņas kursa viens ASV dolārs bija līdzvērtīgs 10 000 Libānas mārciņu. No importa atkarīgās valsts valūtas vērtība nokritās par aptuveni 85%. Tas nozīmē, ka minimālā mēnešalga Libānā atbilst apmēram 68 dolāriem jeb 56 eiro.

Ekonomiskās krīzes dēļ daudzi Libānas iedzīvotāji palikuši bez darba un pat bez pārtikas, taču ikdienas preču gandrīz trīskārtīga sadārdzināšanās bija pēdējais trieciens, kas pamudināja protestētājus iziet ielās.

Protestētāji nobloķēja vienu no galvenajiem ceļiem, kas ved prom no Beirūtas, kā arī ceļu uz lidostu.

Protesti notika ne tikai galvaspilsētā, bet arī citās pilsētās. 

Libānas politiķi nav spējuši vienoties par gadu desmitiem ilgās korupcijas novārdzinātās ekonomikas glābšanas plānu. Protestētājus sadusmoja jaunu nodokļu iekasēšanas ieceres, piemēram, ieviest 20 centu nodevu dienā par zvaniem lietotnē "WhatsApp".

Libānas mārciņas vērtība pēdējoreiz tik zemam līmenim pietuvojās 2020.gada vasarā, dažas nedēļas pirms postošā sprādziena Beirūtas ostā.

"Es lūdzu prezidentam atrast sirdsapziņu un atvērt acis uz traģisko situāciju, ar ko saskaramies," otrdien protestos norādīja grafiskā dizainere Katja Basila.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu