Putina hakeri veselu mēnesi izokšķerējuši Eiropas Zāļu aģentūras datortīklu (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pagājušā gada rudenī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu saistīti hakeri izsūtījuši e-pastus vairākiem Eiropas Zāļu aģentūras darbiniekiem, uzdodoties par viņu kolēģiem, bet, atverot šīs e-pasta vēstules, upuru datorā tikusi instalēta programmatūra, kas ļauj izsekot elektronisko saraksti, tā, atsaucoties uz avotiem izmeklētāju aprindās, ziņo Nīderlandes laikraksts „De Volkskrant”.

Vienā no pārtvertajiem e-pastiem hakeri fiksēja mēģinājumu pierakstīties Eiropas Zāļu aģentūras datortīklā, un izdarīja to paralēli legālajam lietotājam ar savu aparatūru. Kaut arī teorētiski šādai iespējai nevajadzēja būt, aģentūras pārstāvji tobrīd bija deaktivizējuši drošības funkciju, kas šādu darbību nepieļauj. Līdz ar to viena darbinieka lietotāja konts vienlaikus tika pārvaldīts no vairākām ierīcēm.

Nelegālās hakeru darbības Eiropas Zāļu aģentūras datortīklā turpinājušās aptuveni mēnesi, kamēr tās atklātas kādā iekšējā pārbaudē. Laikā, kamēr hakeriem bija nodrošināta šī nelegālā pieeja, viņi lejupielādējuši vairākus dokumentus, kas saistīti ar vakcīnu ražotājiem BioNTech/Pfizer.

Vairāki desmiti nokopēto dokumentu pēc tam parādījušies dažādos Krievijas interneta forumos, taču jau manipulētā veidā. Nīderlandes varasiestādes uzskata, ka šo darbību mērķis bija diskreditēt vakcīnu ražotājus.

Tomēr noplūdei nevajadzēja būt hakeru galvenajam mērķim, vēsta "De Volkskrant". Uzbrucējus drīzāk interesēja Eiropas vakcinācijas stratēģija - un konkrēti - kurā valstī, kuras vakcīnas pērk. Tātad rūpnieciskā spiegošana.

Krievija pēc iespējas cenšas pārdot Eiropā savu vakcīnu Sputnik V. Ungārija un Slovākija to jau ir apstiprinājušas, negaidot Eiropas Zāļu aģentūras lēmumu. Savukārt aģentūra Sputnik V formālo pārbaudi sāka tikai piektdien.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu