Rīgā taps piemineklis Aspazijai (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Rīgā ir sākta un tiks turpināta diskusija par pieminekļa uzstādīšanu rakstniecei, dzejniecei, sabiedriskajai darbiniecei un politiķei Elzai Rozenbergai jeb Aspazijai, šodien preses konferencē teica Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Kā norādīja Staķis, Aspazija ir viena no nozīmīgākajām un zināmākajām Latvijas sievietēm. Līdztekus radošajai darbībai viņa bijusi arī aktīva sabiedriskā darbiniece un politiķe. Viņa iestājusies arī par sieviešu līdztiesību.

Aspazija bijusi viena no drosmīgākajām sievietēm, kura daudz cietusi par savu darbību, teica Rīgas mērs, kurš uzskata, ka šādam piemineklim Rīgā bija jābūt jau sen.

Viņš atzina, ka Rīgā ir maz pieminekļu sievietēm, ar kurām Latvijā var lepoties.

Rīgas mērs norādīja, ka konkrēti lēmumi vēl netika pieņemti, bet pārrunāts, kāds šis piemineklis varētu izskatīties, kāds būtu tā vēstījums, kā arī, kur tas varētu atrasties.

Pēc tam jau tiks sludināts konkurss mākslinieciskajam izpildījumam un diskutēts par tehniskajiem risinājumiem.

Preses konferencē izskanēja viedoklis, ka šim piemineklim būtu jāatrodas pilsētas centrā.

Raiņa un Aspazijas muzeja vadītāja Zanda Rozenberga pauda, ka šāds piemineklis sniegs pilsētai īpašu pievienoto vērtību. "Ļoti svarīgs ir pieminekļa idejiskais līmenis. Tas būs konkrēta mākslinieka risinājums, bet tā galvenā ideja ir demokrātiska vide, atvērtība un pieejamība tūristiem, lai ikvienam viesim būtu iespēja iepazīties ar Aspazijas personību," sacīja Rozenberga.

Rīgas domes deputāte un Kultūras komisijas līdzvadītāja Agnese Logina (PP) pauda, ka pieminekļa izveide ir nopietns solis, lai pilsētvide kļūtu iekļaujošāka un pret sievietēm godīgāka.  “Neesošais Aspazijas piemineklis savā ziņā ir tāds kā parāds, kas mums ir jāatdod pašiem savai vēsturei. Aspazijai ir pieminekļi citās Latvijas pilsētās, bet Rīga ir Latvijas galvaspilsēta, un tas, ka tā šeit nav, ir diezgan nopietns iztrūkums. Rīgas pilsētvide kopumā neatspoguļo sieviešu sasniegumus pietiekami godīgi - mums ir stipri par maz ielu, kas ir nosauktas vēsturiski nozīmīgu sieviešu vārdos, šobrīd ir tikai četras ielas, mums nav pat tādai personai kā Aspazija piemineklis, mums ir jāsāk to labot,” teica Logina.

"Šī nav pirmā ideja par memoriālu izcilas rīdzinieces godināšanai šī Rīgas domes sasaukuma laikā, pašlaik ir sākts projekts Vērmanes ģimenes memoriāla atjaunošanai Lielajos kapos. Mums ir izcilas sievietes, izcili vīrieši un izcili rīdzinieki, un, tikai pateicoties viņiem, šī pilsēta ir tāda, kāda tā ir," sacīja Rīgas domes deputāte, Kultūrvēsturiskā materiālā mantojuma komisijas vadītāja Rita Eva Našeniece (JV).

Šī gada 16.martā, jau pēc nedēļas, tiks atzīmēta Aspazijas 156.dzimšanas diena.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu