ASV štats ievieš gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Kichigin, Shutterstock

ASV Ārkanzasas štats otrdien pieņēmis likumprojektu, kas gandrīz pilnībā aizliedz abortus, arī izvarošanas un incesta gadījumos.

Vienīgais likumprojektā paredzētais izņēmums, kad atļauts veikt abortu, ir gadījumi, kad "jāglābj mātes dzīvība ārkārtējā medicīniskā situācijā".

Štata gubernators Asa Hatčinsons noradīja, ka nolūks ir panākt, lai ASV Augstākā tiesa anulē 1973.gada pieņemto spriedumu.

ASV Augstākā tiesa 1973.gadā ar spriedumu tā dēvētajā lietā "Ro pret Veidu" legalizēja abortus Savienotajās Valstīs. Pēc tam vairākkārt notikuši mēģinājumi ierobežot šīs tiesības.

Ārkanzasas jaunais abortu likums nestāsies spēkā agrāk kā vasarā, un Amerikas Pilsoņtiesību apvienība (ACLU) jau paziņojusi, ka apstrīdēs to tiesā.

Abortu jautājumā ASV sabiedrība ir sašķelta.

Pēdējos gados vairāki štati ASV dienvidos un vidienē ierobežojuši sieviešu iespējas veikt abortus.

Pērnā gada oktobrī, kad ASV prezidenta amatā vēl atradās Donalds Tramps, ASV Senāts apstiprināja konservatīvo juristi Eimiju Koniju Baretu Augstākās tiesas tiesneša amatā. Rezultātā no deviņiem Augstākās tiesas tiesnešiem seši ir ar konservatīviem uzskatiem, kas savukārt radījis iespējamību, ka tiesa varētu anulēt 1973.gada spriedumu lietā "Ro pret Veidu". Tādā gadījumā štati varētu paši brīvi lemt par abortu noteikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu