Skripaļu lieta: pašvaldība iegādāsies Skripaļa māju, kurā tika atrastas "Novičok" pēdas (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Sergeja Skripaļa mājas apkārtne Solsberijā.
Sergeja Skripaļa mājas apkārtne Solsberijā. Foto: REUTERS/Toby Melville

Bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa māju Solsberijā, kur tika atrastas ķīmiskā ieroča "Novičok" pēdas, iegādāsies Viltšīras dome, kura iecerējusi māju atjaunot un atgriezt nekustamā īpašuma tirgū, vēsta raidorganizācija BBC.

2018.gada 4.martā Skripaļs un viņa meita Jūlija bezsamaņā tika atrasti uz soliņa Solsberijas centrā. Vairākas nedēļas viņi kritiskā stāvoklī pavadīja slimnīcā, taču vēlāk, veselības stāvoklim uzlabojoties, tika izrakstīti. 

Policists Niks Beilijs, kurš tika nosūtīts pārmeklēt Skripaļa māju, arī smagā stāvoklī nonāca slimnīcā par spīti tam, ka bija valkājis aizsargtērpu.

Policijas izmeklēšanā tika secināts, ka Skripaļi tika saindēti mājā. Visaugstākā "Novičok" koncentrācija tika konstatēta uz ārdurvju roktura.

Vēl vairāki citi cilvēki nokļuva saskarē ar ķīmisko ieroci. 2018.gada 30.jūnijā netālu esošajā Eimesberijā briti Čārlijs Roulijs un Dona Stērdžesa uzgāja smaržu flakonu, kurā bija iepildīts "Novičok". Stērdžesa 8.jūlijā nomira, savukārt Roulijs izdzīvoja.

Viltšīras dome pēc konsultācijām ar kaimiņiem pieņēmusi lēmumu nopirkt Skripaļa māju. Pēc atjaunošanas to plānots pārdot, piedāvājot dalītas īpašumtiesības. Jaunajiem īpašniekiem tiks uzstādīti vairāki noteikumi - nekustamais īpašums būs jāizmanto kā dzīvojamās telpas, nedrīkstēs piesaistīt apakšīrniekus un to nevarēs izmantot tādā veidā, lai gūtu peļņu no mājas vēstures.

"Būs labi, ja šis īpašums atkal tiks izmantots kā mājoklis," norādīja domes pārstāvis Filips Vaitheds. "Mēs esam regulāri komunicējuši ar vietējiem iedzīvotājiem. Konsultēšanās rezultātā esam piekrituši atjaunot īpašumu un izlikt to pārdošanā, piedāvājot daļējas īpašumtiesības, par tirgus cenu."

"Lai pasargātu vietējos iedzīvotājus, mēs gādāsim, lai īpašums tiek izmantots tikai un vienīgi kā mājoklis," viņš uzsvēra.

Dzīvoklis Eimesberijā, kurā saindējās Stērdžesa, pagājušogad tika nojaukts.

Lielbritānijas varasiestādes 2018.gadā paziņoja, ka aizdomās par Skripaļu saindēšanu tiek turēti divi Krievijas pilsoņi, kuri Lielbritānijā ieceļoja ar vārdiem Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs, norādot, ka viņi ir aktīvi Krievijas militārie izlūki. Vēlāk pilsoniskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" viņus identificēja kā Krievijas militārā izlūkošanas dienesta GRU virsniekus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu