Latvijā patlaban ir astotā augstākā saslimstība ES un EEZ valstu vidū (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Marko Djurica

Latvija starp Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kurās ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19, ir noslīdējusi par divām vietām un pašlaik ieņem astoto pozīciju, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra (ECDC) apkopotie dati.

ECDC aplēses par situāciju divās iepriekšējās nedēļās jeb laikā no 22.februāra līdz 7.martam liecina, ka Latvijā kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir 461,9 gadījumi. Līdz šīs nedēļas sākumam augstāks 14 dienu inficēšanās līmenis nekā Latvijā bijis Čehijā, Igaunijā, Maltā, Ungārijā, Slovākijā, Zviedrijā un Slovēnijā.

Igaunijā pēdējo divu nedēļu inficēšanās līmenis uz 100 000 iedzīvotāju ir sasniedzis 1397,1 gadījumu, kas ir otrs augstākais īpatsvars starp ES un EEZ valstīm aiz Čehijas. Lietuvā saslimstības līmenis pēc iespaidīga krituma atkal sācis nedaudz augt un pēdējās divās nedēļās ir 306,6 gadījumi, liecina ECDC dati.

Latvijā nedaudz ir krities arī 14 dienu mirstības rādītājs ar diagnosticētu Covid-19 uz vienu miljonu iedzīvotāju. Latvija ir astotajā vietā starp ES un EEZ valstīm, jo iepriekšējās divās nedēļās tas bijis 80,2 gadījumi. Augstāka mirstība ar diagnosticētu Covid-19 uz vienu miljonu iedzīvotāju aizvadītajās divās nedēļās bijusi Slovākijā, Čehijā, Ungārijā, Bulgārijā, Igaunijā, Polijā un Spānijā. Lietuvā attiecīgais rādītājs ir 58,3, bet Igaunijā tas pēdējo divu nedēļu laikā ievērojami audzis, sasniedzot 99,3 gadījumus.

Tāpat Latvija jau otro nedēļu ir ECDC veidotās ceļojumu brīdinājuma kartes sarkanajā zonā, kurā ir arī lielais vairums citu Eiropas valstu. Šajā zonā atrodas Eiropas reģioni, kuros 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir starp 150 un 500 gadījumiem.

No ceļojumu brīdinājuma kartes tumši sarkanās zonas, kas apzīmē Eiropas valstis ar visaugstāko inficēšanās līmeni ar Covid-19, Latviju ECDC izslēdza aizvadītajā nedēļā.

Brīdinājuma kartes tumši sarkanajā zonā, kas liecina, ka 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 500 gadījumus, no Baltijas valstīm joprojām atrodas Igaunija. Savukārt Lietuva tāpat kā Latvija ir sarkanajā zonā.

Tumši sarkanajā zonā bez Igaunijas ir arī Čehija, Ungārija, Malta, gandrīz visa Slovākija, kā arī atsevišķi reģioni Zviedrijā, Polijā, Francijā, Itālijā, Slovēnijā un Nīderlandē.

Oranžajā zonā, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir starp 25 un 150 gadījumiem, ir Dānija, Portugāle, Somija, izņemot Helsinku apkārtni, kā arī liela daļa Īrijas, Norvēģijas un vēl daži reģioni Eiropā.

Savukārt zaļajā zonā, kur 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāka par 25 gadījumiem, ir vien Islande un divi reģioni Norvēģijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu