Latvijā atklāts Ugandas Covid-19 paveids (31)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 pacients Liepājas slimnīcas intensīvajā nodaļā.
Covid-19 pacients Liepājas slimnīcas intensīvajā nodaļā. Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra laboratorijā atklāts Ugandas jeb A.23.1 Covid-19 paveids, kas lokāli izplatījies Liepājā, aģentūru LETA informēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

Viņš stāstīja, ka pirms divām nedēļām, vērtējot testu paraugu sekvenēšanas rezultātus, Ugandas jeb A.23.1 Covid-19 paveids tika identificēts triju cilvēku paraugos no 192 analizētajiem jeb 1,56%. Savukārt šonedēļ Ugandas paveids ir atrasts jau četros no 96 testu paraugiem jeb 4%. Visi šie saslimšanas gadījumi ir reģistrēti Liepājā, sacīja Kloviņš.

"Jau ir vērojams šī paveida pieaugums.

Par Ugandas Covid-19 paveidu pietrūkst datu, taču tas tiek uzskatīts par potenciāli bīstamu, jo plaši izplatījies Ugandā, kur dominē par citiem Covid-19 paveidiem,

kā arī ir izplatīts Lielbritānijā," stāstīja Kloviņš, piebilstot, ka paniku sēt nevajadzētu, jo šī paveida bīstamība vēl ir jānoskaidro. Tomēr ir jābūt ļoti piesardzīgiem, jo divu nedēļu laikā tā izplatība ir ievērojami palielinājusies, kas liek domāt, ka tas varētu būt lipīgāks, norādīja speciālists.

Pirmo reizi A.23.1 Covid-19 paveids konstatēts Ugandā, taču tas nav izplatītais Dienvidāfrikas Covid-19 paveids, kas Latvijā līdz šim nav atrasts.

Ugandas Covid-19 paveids ir izplatīts arī Lielbritānijā un kaut kādā veidā jau ir nokļuvis Latvijā, sacīja Kloviņš.

 
Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu