Zavadska: arī šodien cilvēki tomēr saņēma "AstraZeneca" poti (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska.
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska. Foto: Paula Čurkste/LETA

Neskatoties uz "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanas apturēšanu, šodien atsevišķi cilvēki tomēr saņēmuši šo poti, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atzina Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Viņa atzina, ka pirmdien vēlu vakarā pieņemtais lēmums ar otrdienu apturēt "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 izmantošanu nesasniedza visus ģimenes ārstus līdz otrdienas plkst.8, kad viņi sāka darbu. "Var būt vietas, kur pāris devas tika savakcinētas," pieļāva Zavadska.

Viņa gan norādīja, ka patlaban ir grūti pateikt, vai un cik "AstraZeneca" devas tikušas norakstītas.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide aģentūrai LETA uzsvēra, ka patlaban ir grūti pateikt, vai un cik cilvēku otrdien varētu būt saņēmuši "AstraZeneca" potes, taču viņa akcentēja, ka daudzi ģimenes ārsti informāciju par minētās vakcīnas lietojuma apturēšanu šodien uzzinājuši vien no presē publicētās informācijas, daudziem to noskaidrojot krietni pēc rīta stundām.

Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) patlaban vēl nav datu par norakstītām šīs vakcīnas devām, aģentūrai LETA atzina centra pārstāve Ilze Arāja, piebilstot, ka ģimenes ārstu sniegto informāciju par norakstītajām devām SPKC varētu apkopot šīs nedēļas otrajā pusē.

Veide iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka viņa savā praksē pagājušajā nedēļā piegādātās "AstraZeneca" vakcīnas ir izvakcinējusi, bet par kopējiem datiem, cik cilvēkus ģimenes ārsti paguva savakcinēt, cik vakcīnas viņi patlaban uzglabā un cik vakcīnu devas gāja zudumā, ir informēts Nacionālais veselības dienests (NVD). NVD aģentūrai LETA atzina, ka datus par norakstītām vakcīnu devām apkopo SPKC.

Kā vēstīts, papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) otrdien ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Kā aģentūru LETA informēja ZVA, lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas.

Vienlaikus SPKC, IVP, ZVA un VI uzsver, ka līdz šim nav datu par cēloņsaistību starp vakcināciju un nopietniem veselības traucējumiem. Lēmums uz laiku līdz divām nedēļām apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par cēloņsaistības izvērtēšanu par līdz šim ziņotajiem gadījumiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu