Kā Eiropā izvērtē un apstiprina Covid-19 vakcīnas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: 2shrimpS, Shutterstock.

Otrdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāti izjautāja Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) izpilddirektori Emeru Kuku par Covid-19 vakcīnu izvērtēšanu un atļauju izsniegšanu Eiropas Savienībā, kā arī diskutēja par neseno "AstraZeneca" vakcīnas izvērtējumu.

Kuka informēja Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas deputātus par pašreizējo situāciju un nākamajiem soļiem saistībā ar Covid-19 vakcīnām Eiropā.

EZA izmantošanai ES autorizējusi četras Covid-19 vakcīnas, kuru ražotāji ir "BioNTech"/"Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson".

Noslēgti līgumi arī ar "Sanofi-GSK" un "CureVac" par to vakcīnu iepirkumiem gadījumā, ja izvērtējums būs pozitīvs. Notikušas sarunas ar vēl diviem uzņēmumiem - "Novavax" un "Valneva".

EZA sākusi arī Krievijas ražotās vakcīnas "Sputnik V" paātrināto vērtēšanu.

EZA Farmakouzraudzības risku izvērtēšanas komiteja (PRAC) izmeklēja "AstraZeneca" vakcīnas iespējamo saistību ar trombembolijas gadījumiem. 2021.gada 18.martā tika publiskoti komitejas secinājumi, ka ieguvumi no vakcīnas ir lielāki par iespējamajiem riskiem, lai arī iespējama saistība ar retiem trombozes gadījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu