Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs: Krievija joprojām klaji ignorē starptautiskās saistības (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Krievija joprojām klaji ignorē starptautiskās saistības un rupji pārkāpj cilvēktiesības, attālināti tiekoties ar Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, komisijas deputāti attālināti tikās ar Volkovu, lai pārrunātu cilvēktiesību situāciju Krievijā un atbalstu pilsoniskajai sabiedrībai.

Kols norādīja, ka Latvijas pozīcija ir ļoti skaidra - Latvija atbalsta pilsonisko sabiedrību un demokrātisko opozīciju Krievijā. Tāpat viņš atzīmēja, ka parlamentā ir deputātu grupa Krievijas pilsoniskās sabiedrības atbalstam, uzsverot, ka Eiropas Savienības (ES) sankcijas vajadzētu vēl vairāk pastiprināt.

Volkovs pateicās Latvijai par atbalstu un stingro pozīciju ES sankciju jautājumos. Viņš uzsvēra, ka nepieciešams nepārtraukts starptautiskās sabiedrības atbalsts un spiediens, lai atbrīvotu Navaļniju un citus politieslodzītos.

Ārlietu komisijas deputāti uzsvēra, ka situācija Krievijā ietekmē arī Latvijas un Baltijas reģiona drošību, akcentējot, ka šajā jautājumā svarīga ir ES vienotība un sadarbība ASV. Puses arīdzan pārrunāja arī turpmāko sadarbību un iespējamos soļus, ko starptautiskā sabiedrība varētu izmantot pret pašreizējo Krievijas režīmu.

LETA jau rakstīja, ka 44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Navaļnija apcietināšana Krievijā izraisīja plašus protestus, kuru laikā policija aizturēja aptuveni 11 000 cilvēku. Vairumam aizturēto tika piespriesta sodanauda vai septiņu līdz 15 dienu ilgs cietumsods.

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis, kas to noliedzis.

Pagājušajā mēnesī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

Navaļnijs lietu, kurā 2014.gadā tika notiesāts par krāpšanos, uzskata par safabricētu, un Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) 2017.gadā atzina, ka šajā lietā pārkāptas opozicionāra tiesības uz taisnīgu lietas izskatīšanu. Navaļnijam tika izmaksāta kompensācija, tomēr Krievijas Augstākā tiesā spriedumu atzina par likumīgu un atteicās to mainīt.

ECT februārī pieprasīja Navaļniju atbrīvot, jo saskata prasītāja veselības un dzīvības apdraudējumu. Taču Krievijas valdība noraidīja ECT prasību, nodēvējot to par nelikumīgu jaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Krievijas amatpersonas ir noraidījušas arī ASV un ES aicinājumus atbrīvot Navaļniju un pārstāt apspiest viņa atbalstītājus.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu