Fotostāsts ⟩ Starp mīnām un vilkiem: irākieši tuksnesī dodas trifeļu "medībās"

Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Spītējot skarbajiem apstākļiem un dažādām briesmām, daudzi irākieši jau vairākās paaudzēs katru gadu dodas trifeļu “medībās” Samāvas tuksnesī, kas atrodas Irākas dienvidu daļā,  vēsta aģentūra “Reuters”. 

“Te tā ir, trifele, svētība no dieva,” saka 72 gadus vecā trifeļu “medniece” Zahra Buheira, tikko uzmanīgi izrakusi trifeli no smilšainās zemes, un rāda to, turot pirkstos. “Atnāca lietus, tad pērkons, atsedzot trifeles,” viņa piebilst.  

Buheira un viņas ģimene, kurā ir septiņi cilvēki, katru gadu uz vairākām nedēļām dodas Samāvas tuksnesī, lai meklētu trifeles, - šādi ģimene ienākumus gūst jau vairākās paaudzēs.  

Trifeļu vācēji tās vēlāk pārdod par aptuveni sešiem eiro kilogramā. Irākas trifeles ir krietni vien lētākas par Eiropas trifelēm, kas ir retāk sastopamas un kuru cena var sasniegt pat vairākus simtus eiro par kilogramu. 

Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani

Irākas ekonomikai esot krīzē, šāds ienākumu gūšanas veids palīdz Buheiras un daudzām citām ģimenēm. 

Šogad lietus sezona sākās vēlāk, tāpēc šosezon Buheira dienā spēj atrast vien aptuveni kilogramu trifeļu. Veiksmīgākā gadā viņas guvums bija pat desmit kilogrami dienā. 

Šogad tuksnesī saviem vecākiem devusies līdzi arī Zahras Buheiras piecus gadus vecā mazmeita Rijāma - viņa jau agrā vecumā mācās vākt trifeles un apgūst iemaņas izdzīvošanai tuksnesī. 

Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani

“Kad nav darba, trifeles ir ienākumu avots. Mēs šeit esam laimīgi,” stāsta Rijāmas tēvs Mosens Farans. Viņš un viņa ģimene tuksnesī mitinās lielā teltī. 

Trifeļu meklēšanas iemaņu apgūšana ietver arī tuksneša radīto briesmu apzināšanos.

“Mēs baidāmies no vilkiem, to šeit ir daudz. Un te ir mīnas. Pirms kāda laika kāds gāja bojā,” piebilst Farans. 

Samāvas tuksnesī joprojām atrodas daudz mīnu, kas saglabājušās kopš Persijas līča kara, kas beidzās 1991.gadā. Nepieredzējušam trifeļu meklētājam mīnas, kas slēpjas zem zemes virsmas, reizēm var  izskatīties pēc trifelēm. 

Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani

Ik pēc dažām dienām Samāvas tuksnesī ierodas Huseins Abu Ali, kurš no cilvēkiem savāc viņu atrastās trifeles un ved uz Samāvas tirgu. 

Tur tās izsolē pārdod Ali Tadžs al Dins. Trifelēm, vadoties pēc to izmēra, tiek piešķirti nosaukumi. 

“Ir valrieksti, olas, apelsīni un granātābols - vislielākās,” par trifeļu izmēriem stāsta al Dins. 

Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani

Šogad mazā trifeļu raža ir izraisījusi cenu pieaugumu, un trifeles, kas netiek pārdotas Samāvā vai Irākā, tiek vestas pārdošanai uz citām Persijas līča reģiona valstīm. 

Tikmēr Samāvas restorānā “Beit al-Hatab” klientiem katru nedēļu tiek piedāvāti dažādi trifeļu ēdieni. 

“Mēs tās cepam vai grilējam, bet iecienītākais ēdiens ir trifeles ar rīsiem,” stāsta restorāna īpašnieks Favacs Hatabs. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu