"Veikalos tirgo indīgus augus?" Māmiņu pārsteidz meitas ādas reakcija (7)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ekrānšāviņš no Bez Tabu sižeta

Ineses meita nejauši norāvusi dīfenbahijas lapu. Pēc īsa brīža meitas roka apsārtusi un radušās nepatīkamas sajūtas. Mamma nolēmusi palasīt, kas internetā rakstīts par konkrēto istabas augu. Bijusi pārsteigta, izlasot, ka dīfenbahija ir indīga.

Inese, māmiņa, raidījumā "Bez Tabu" stāsta: "Izrādās – dīfenbahijas auga sula ir indīga. Augs nav reti sastopams veikalos. Lūdzu, lūdzu, informējiet arī citus vecākus. Pēc izlasītās informācijas secināju: ja šis augs nonāk barības vadā, tā iedarbība pielīdzināma baterijas norīšanai un rada apdegumus. Vai tirdzniecības vietās uz augu etiķetēm nebūtu jānorāda, ka augs/i ir indīgs/i? P.S. Mums viss kārtībā, tikām cauri vien ar izbīli."

Iegriežoties vairākās tirdzniecības vietās, konstatējām, ka dīfenbahijas ir izpirktas. Pārdevējas norāda, ka jauns pievedums būs vien pēc mēneša.

Lai arī divos no trim veikaliem indīgais istabas augs ir izpirkts, trešajā tirdzniecības vietā dažas dīfenbahijas vēl pieejamas. Jāpiebilst, ka uz auga podiņa norādīta vien cena, informācijas, ka tas varētu būt indīgs, nav!

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza subtropu un tropu laboratorijas vadītāja Ingūna Gudrupa stāsta, ka dīfenbahija ir izturīgs tropu augs, kuram patīk dienas gaisma un pietiek vien ar mērenu aplaistīšanu –  apgriešanu un citus darbus noteikti ieteicams veikt tikai ar cimdiem.

Ingūna Gudrupa, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza subtropu un tropu laboratorijas vadītāja: "Ja āda ir ļoti jutīga, pieskaroties dīfenbahijas sulai, āda sāk niezēt un rodas apsārtums, bet gļotādas ir vēl jutīgākas – ja lapa nokļūst mutē, reakcija ir diezgan traka. Derētu, ja veikalos būtu vismaz viena norāde, ka šie augi nav ēdami."

Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas dermatoloģe Gerda Pētersone norāda, ka pēc saskares ar augiem un arī augļiem var novērot kontaktdermatītu, kas var radīt kairinājumu un alerģisku reakciju. 

Ja pēc kontakta ar augu uz ādas parādījies apsārtums, rokas pēc iespējas ātrāk jānoskalo ar vēsu ūdeni, pēc tam jāieziež ar kādu dziedējošu krēmu!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu