Eiropas Parlaments ar klusuma brīdi piemin Baltijas iedzīvotāju masu deportācijas uz Sibīriju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis 1949.gada 25.marta deportāciju un Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākuma laikā pie skulptūras "Apstājies. Piemini. Neaizmirsti" Šķirotavas stacijā.
Vīrietis 1949.gada 25.marta deportāciju un Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākuma laikā pie skulptūras "Apstājies. Piemini. Neaizmirsti" Šķirotavas stacijā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Atklājot marta otro plenārsesiju, Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli aicināja uz klusuma brīdi Baltijas valstu upuru piemiņai, lai atcerētos tos iedzīvotājus, kuri 1949.gada 25.martā Padomju Savienībā tika masveidā deportēti uz Sibīriju, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Sasoli norādīja, ka 25.marts ir sēru un atceres diena Baltijai, kad tiek pieminētas igauņu, latviešu un lietuviešu masveida padomju deportācijas uz Sibīriju, no kurām atgriezties izdevās nedaudziem. Pieminot upurus ar klusuma brīdi, prezidents Sasoli aicināja vairs nekad nepieļaut līdzīgus cilvēktiesību pārkāpumus.

Savukārt, plenārsēdē runājot par Ķīnas sankcijām pret pieciem EP deputātiem un EP Cilvēktiesību apakškomiteju, Sasoli norādīja, ka Ķīna ir nepieņemami atbildējusi uz parlamenta pamatoti paustajām bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Delegācijas attiecībām ar Ķīnas Tautas Republiku priekšsēdētājs Reinhards Bitikofers sacīja, ka sankcijas parāda, ka Eiropas Savienības (ES) vērtības ir svarīgākas nekā jebkad agrāk. Raksturojot sankcijas kā uzbrukumu ES iestādēm, viņš uzsvēra, ka ES turpinās vienoti aizstāvēt vārda brīvību.

Savukārt Cilvēktiesību apakškomitejas priekšsēdētāja Marija Arēna uzsvēra, ka ES pienākums ir aizsargāt cilvēktiesības. "Mūs neapklusinās," viņa teica, piebilstot, ka demokrātiju atbalstošo kustību un cilvēktiesību aizstāvjus nedrīkst pamest vienus.

Atklāšanas paziņojuma laikā prezidents Sasoli arī pieminēja 200.gadadienu kopš neatkarības revolūcijas sākuma Grieķijā, kas beidzās ar neatkarīgās Grieķijas valsts izveidošanu.

1949.gada 25.martā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. Uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku - ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem. Kopējā izsūtīto skaitā bija arī 3369 bērni vecumā līdz septiņiem gadiem un 7621 vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas mērķis bija iznīcināt ekonomiski spēcīgās zemnieku saimniecības un apspiest iedzīvotāju pretošanos.

25.martā pie namiem izliekams valsts karogs sēru noformējumā,

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu