Komunistiskā genocīda upurus šogad aicina pieminēt individuāli (25)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
-
- Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas pašvaldības 1949.gada 25.martā uz Sibīriju deportētos komunistiskā genocīda upurus šogad aicina pieminēt, mājās iededzinot sveces vai noliekot ziedus piemiņas vietās individuāli.

Šodien plkst.15 Amatas novada Nītaurē tiks atklāta piemiņas vieta, kas veltīta no Nītaures un kādreizējā Ķēču pagasta 1941. un 1949.gados deportētajiem iedzīvotājiem.

Pieminekli atklās idejas iniciatore Dace Eipure, piedaloties Amatas novada domes priekšsēdētājai Elitai Eglītei (LZS). Ziedus un svecītes piemiņas vietā iedzīvotājus aicina nolikt visu dienu.

Ogres novada pašvaldība un Ogres Politiski represēto kluba valde aicina iedzīvotājus individuāli godināt komunistiskā genocīda upurus 25.martā Represēto piemiņas vietā Ogrē un novada pagastos. Godinot represiju upurus, represēto piemiņas vietā Ogrē no plkst. 10 līdz 17 skanēs piemiņas dienai atbilstoša mūzika.

Jelgavā skaudros pagātnes notikumus šodien visas dienas garumā iedzīvotāji aicināti pieminēt individuāli, ģimenes lokā, kā arī noliekot ziedus Svētbirzē uz memoriāla "Ciešanu ceļš".

Dobeles novada pašvaldība aicina iedzīvotājus šodien aizdegt sveces savās mājās vai piemiņas vietās, lai atcerētos, tos, kuri neatgriezās no Sibīrijas izsūtījuma, un cieņā noliekt galvas to cilvēku priekšā, kuri izturēja un atgriezās.

Jēkabpilī plkst.11 norisināsies dievkalpojums Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Jēkabpilī ikviens individuāli vai ģimenes lokā pēcpusdienā aicināts novietot ziedus un svecītes pie pieminekļa represiju upuriem.

Daugavpilī šodien nenotiks ikgadējais Komunistiskā genocīda upuriem veltītais piemiņas brīdis Andreja Pumpura skvērā. Iedzīvotāji aicināti genocīda upurus atcerēties mājās, iededzot sveces, vai arī ziedus piemiņas vietās nolikt individuāli.

Liepājas muzejs aicina visas dienas garumā individuāli nolikt ziedus un aizdegt svecītes pie komunistiskā genocīda upuru piemiņas akmens Centrālkapos un Tores stacijas piemiņas vietā, no kurienes liepājniekiem un Liepājas apkārtnes iedzīvotājiem sākās moku un sāpju ceļš uz Sibīriju 1949.gada 25.martā.

Valmierā ikviens individuāli vai ģimenes lokā šodien piemiņas vietā pie Valmieras dzelzceļa stacijas visu dienu var nolikt ziedus vai iedegt svecīti, kavēties atmiņās un pieminēt 1949.gada traģiskos notikumus.

Saldus novads aicina ikvienu savās mājās iedegt sveci un pieminēt komunistiskā genocīda upurus, tādējādi godinot to cilvēku piemiņu, kas cietuši represijās.

Pašvaldības aicina iedzīvotājus, godinot komunistiskā genocīda upuru piemiņu, ievērot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

1949.gada 25.martā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. Uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku - ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem. Kopējā izsūtīto skaitā bija arī 3369 bērni vecumā līdz 7 gadiem un 7621 vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas mērķis bija iznīcināt ekonomiski spēcīgās zemnieku saimniecības un apspiest iedzīvotāju pretošanos.

Šodien pie namiem izliekams valsts karogs sēru noformējumā.

Pieminot komunistiskā genocīda upurus, piedāvā vērot tiešsaistes koncertus

Šodien Rīgā, pieminot komunistiskā genocīda upurus, ikviens aicināts vērot tiešsaistes koncertus no Rīgas Doma un Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde", aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Šogad, pieminot šo skarbo Latvijas vēstures lappusi, pašvaldība ikvienu aicina iedegt logā svecīti, pārlapot atmiņu albumus un vērot tiešsaistes koncertus tīmeklī. 

Ceturtdienas vakarā plkst.19 no Rīgas Doma tiks raidīts Orķestra "Rīga" koncerts "Un miers virs zemes…".

Programma veidota kā lūgšana par represijās cietušajiem, pieminot notikumus, kas skar ne tikai traģiskās lappuses Latvijas vēsturē, bet arī citu tautu piedzīvotās ciešanas un sāpes. 

Koncerta muzikāli emocionālo vēstījumu ar stāstiem bagātinās vēsturniece Lelde Neimane - Latvijas Okupācijas muzeja audioviozuālo materiālu krājuma vadošā speciāliste. Tajā izskanēs Imanta Zemzara, Jana van der Rosta, Džeima Bārna, Džona Mekī un Sergeja Rahmaņinova instrumentālie skaņdarbi. Pie diriģenta pults būs Valdis Butāns, koncertu režisēs Kārlis Anitens. 

Koncerta ieraksts orķestra "Facebook" un "YouTube" vietnēs būs pieejams neierobežotu laiku.

Savukārt Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs "Mazā ģilde" iedzīvotājiem sarūpējis piemiņas tiešraides koncertu, kurā uzstāsies koklētāja Laima Jansone un dziedātāja Anta Eņģele. 

Koncertā mākslinieces akcentēs dzimtenes mīlestību, radot īpašu, emocionāli uzlādējošu un patriotisku atmosfēru. Laima Jansone atskaņos vairākus instrumentālos solo skaņdarbus uz dažādām koklēm - gan savas oriģinālkompozīcijas, kurās tradicionālās kokles skaņas apvienotas ar mūsdienīgām improvizācijām, gan latviešu tradicionālās mūzikas skaņdarbus. 

Duetā ar Antu Eņģeli tiks izpildītas latviešu tautas dziesmas, Imanta Kalniņa, kā arī citu komponistu dziesmas. 

Koncertu tiešraidi plkst.19 varēs vērot gan kultūras centra "Mazā ģilde" mājas lapā, gan centra "Facebook" un "YouTube" kanālos.

Tiešsaistes koncerti visiem pieejami bez maksas. 

25.marts Latvijā ir sēru diena, kad tiek pieminēti 1949.gada deportācijas un komunistiskā genocīda upuri, kad uz Sibīriju tika izvesti vairāk nekā 44 000 Latvijas iedzīvotāju.

1949.gada marta deportācijas atceres dienā atvērs grāmatu "Ar bērna acīm"

Šodien, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, plkst.14 Latvijas Okupācijas muzejs tiešsaistes pasākumā atvērs grāmatu "Ar bērna acīm".

Kā informēja Latvijas Okupācijas muzeja pārstāve Inese Jansone, izdevums veidots, izmantojot divu 1949.gada deportācijas piedzīvojušu cilvēku - Benitas Eglītes, dzimušas Plezeres un Andas Līces liecības, atmiņas un pārdomas.

Grāmatā publicētie Eglītes zīmējumi ar paskaidrojumiem, kas ar bērna skatījumu atklāj dzīvi izsūtījumā no 1949. līdz 1956.gadam, ir papildināti ar viņas 2016.gadā Latvijas Okupācijas muzejam sniegtās intervijas fragmentiem. Dzejnieces Līces pārdomas tapušas 2020.gadā, iedvesmojoties no Eglītes zīmējumiem un teksta, savijot tos ar pašas piedzīvoto.

Grāmatā publicētos zīmējumus par izsūtīšanu Eglīte sāka zīmēt pēc atmiņas jau 1949.gada maijā. Zīmējumi kā vēstules bieži tika sūtīti tuviniekiem Latvijā. Patlaban zīmējumi glabājas Latvijas Okupācijas muzeja krājumā.

Grāmatas atklāšana notiks platformā "Zoom" un Latvijas Okupācijas muzeja sociālā medija "Facebook" lapas tiešraidē.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu