Jauna provokācija: Ziemeļkoreja izšauj divas ballistiskās raķetes (12)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Ziemeļkoreja ceturtdien izšāva jūrā divas ballistiskās raķetes, kas ir pirmās kopš ASV prezidenta Džo Baidena inaugurācijas, un to izšaušana ir pirmā būtiskā provokācija Baidena administrācijas virzienā.

Ar kodolieročiem bruņotā Ziemeļkoreja ir bieži izmantojusi ieroču izmēģinājumus kā provokācijas.

Vašingtona pārvērtē savu pieeju Phenjanai pēc juceklīgajām attiecībām prezidenta Donalda Trampa laikā, kad savstarpējiem draudiem un apvainojumiem sekoja līderu tikšanās klātienē, taču beigās neizdevās panākt nekādu progresu centienos ierobežot Ziemeļkorejas kodolprogrammu.

ASV amatpersonas trešdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja svētdien izšāvusi divas tuva darbības rādiusa neballistiskās raķetes, bet tas bijis parasts raķešu izmēģinājums un Vašingtona tā dēļ nepārstās centienus nodibināt kontaktus ar Phenjanu.

Dienvidkorejas bruņoto spēku ģenerālštābs ceturtdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja no Hamgjonnamdo provinces izšāvusi divas tuva darbības rādiusa raķetes uz Japāņu jūru, kas Korejā tiek saukta par Austrumu jūru.

Raķetes nolidoja 450 kilometrus un sasniedza maksimālo 60 kilometru augstumu.

Japānas premjerministrs Josihide Suga paziņoja reportieriem, ka "Ziemeļkoreja palaidusi divas ballistiskās raķetes", un piebilda, ka iepriekšējo reizi šāds incidents noticis pirms gada.

"Tas apdraud mūsu valsts un reģiona mieru un drošību. Tas ir arī ANO rezolūcijas pārkāpums," sacīja Japānas premjers. 

Japāna paziņoja, ka raķetes nokritušas ārpus Japānas ekskluzīvās ekonomiskās zonas ūdeņiem.

ANO Drošības padomes rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai izstrādāt ballistiskās raķetes, un pret šo valsti ir noteiktas daudzas starptautiskas sankcijas tās ieroču programmu dēļ.  

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu