Lielbritānijā islāmisti protestē pie skolas pret Muhameda karikatūras demonstrēšanu skolēniem (6)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijā pie vienas no Rietumjorkšīras skolām jau otro dienu pēc kārtas notiek protesti, jo viens no skolotājiem skolēniem stundas laikā demonstrējis musulmaņu pravieša Muhameda karikatūru.

Pašvaldību ministrs Roberts Dženriks piektdien norādījis, ka protestētāju rīcība "nav pareiza", kā arī atzinis, ka ziņas par nepieciešamību vajātajam skolotājam slēpties ir "ļoti satraucošas".

Protestus izraisījušas ziņas, ka kāds Betlijas vidusskolas skolotājs reliģijas stundas laikā pirmdien skolēniem demonstrējis vienu no Muhameda karikatūrām, kas savulaik bijušas publicētas franču satīras žurnālā "Charlie Hebdo".

"Esmu satraukts, vērojot ainas ar protestējošiem cilvēkiem pie skolas. Tas nav pareizi," sarunā ar televīzijas kanālu "Sky News" norādījis Dženriks. "Mēs nedrīkstam pieļaut, ka skolotāji, skolu darbinieki tiek iebiedēti, un ziņas, ka skolotājs, iespējams, pat slēpjas, ir ļoti satraucošas."

"Tas nav ceļš, pa kuru šajā valstī vēlamies doties, tāpēc es stingri iesaku ļaudīm, kas noraizējušies par šo jautājumu, to nedarīt," piebildis ministrs.

Tikmēr skola jau paspējusi ceturtdien "nepārprotami" atvainoties par "pilnīgi nepiemērotu" materiālu demonstrēšanu skolēniem un paziņojusi, ka notikušajā iesaistītais skolotājs esot atstādināts uz izmeklēšanas laiku.

Tajā pašā laikā kāds no protestētājiem "musulmaņu kopienas vārdā" piektdien pie skolas nolasījis paziņojumu, kurā apgalvots, ka skolas rīcība esot nepietiekama, jo tai bijušas vajadzīgas četras dienas, lai "tik vien kā atstādinātu vienu no iesaistītajiem skolotājiem".

Visa Lielbritānijas musulmaņu kopiena paziņojumā aicināta izvērtēt mācību materiālus, kuri tiek izmatoti viņu bērnu mācīšanai skolās.

Savukārt kāds cits protestētājs, kas stādījies priekšā vienīgi kā Huseins, aģentūrai PA izteicies, ka protesta akcijas dalībnieki vēloties medijiem un plašākai britu sabiedrībai aprādīt, ka viņi nevēloties, lai bērniem skolās mācītu "jebkādus ekstrēmistu viedokļus".

Viņš piebildis, ka Rietumi nespēj saprast musulmaņu kopienas reakciju, kad pravietis Muhameds tiek "apvainots jebkādā veidā un formā".

Tikmēr kādreizējā Konservatīvās partijas priekšsēdētāja baronese Varsi izteikusies, ka notikušo "nolaupījuši ekstrēmisti abās puses," lai uzkurinātu kultūru karu.

Savukārt Ramadāna izglītības fonda vadītājs Muhameds Šafigs apsūdzējis Izglītības ministriju pretišķību padziļināšanā, pārmetot islāmticīgajiem vecākiem un skolēniem, nevis apsverot veidus, kā atgriezties pie "cieņpilnas diskusijas", lai izbeigtu šo incidentu.

Tajā pašā laikā britu mediji vēsta, ka skolēni sākuši vākt parakstus, lai glābtu skolotāju, kura "asinis" pieprasa islāmisti.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu