Kā mazināt ļaunumu, ko pavasarī mašīnām nodara bedres (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Latvijas autobraucēji bedres asfaltā pēc kārtīgas ziemas uzskata par nenovēršamu nelaimi. Aizskatījies, nepamanīji, bams - un riepa pagalam, un labi, ja tikai riepa. Tomēr no bedrēm var izvairīties, tikai jāzina, kā.

Jānis Vanks, Drošas braukšanas skolas (DBS) direktors: "Mums jāskatās nevis tur, kur beidzas motorpārsegs, jāskatās tālāk. Jo laicīgāk ieraugam šķērsli, jo vairāk laika savākt informāciju, un pieņemt lēmumu kā rīkoties šajā situācijā."

Visloģiskākais būtu bedri vienkārši apbraukt, jo tās bīstamākās ar asām malām parasti nav lielas. Bet, ja bedres apbraukšana saistās ar iebraukšanu pretējā joslā, labāk to nedarīt. 

Pirmkārt var nobiedēt pretībraucošo, otrkārt vienkārši nepaspēt.

Jānis Vanks: "Un, ja mums manevrs neizdosies un trāpīsim ar sagrieztiem riteņiem bedrē, tad ķibeles būs vēl nopietnākas, nekā taisniem riteņiem iebremzējot. Ko darīt, ja saprotam, ka no bedres izvairīties vairs nevar? Ar iespējami mazāku ātrumu iebraucot bedrē, problēma būs mazāka. Mums jāsaprot, ka bremzēt iekšā bedrē nedrīkstam nekādā gadījumā. Problēma ir tajā, ka bremzējot svars aiziet uz priekšējiem riteņiem un amortizators tiek saspiests, tā gājiens, lai izstrādātu bedri, samazinās.

Tas nozīmē, ka maksimāli jāsamazina ātrums līdz bedrei, un, tikko esam bedrē iekšā, jāatlaiž pedālis, lai varam pārripot pāri."

To patiešām ir vieglāk izstāstīt nekā izdarīt, piedevām vēl tumsā. Ko darīt, ja tomēr esam trāpījuši pēc pilnas programmas? Vispirms jāparūpējas par drošību - trīsstūris, veste un pārējais. Ja ir apdrošināšana, jānofotografē negadījuma vieta. Daži apdrošinātāji pieprasa bedrē pārsistu riepu pieteikt policijā.

ERGO Riska parakstīšanas un produktu attīstības departamenta direktors Ritvars Heniņš: "Noteikti jāpiesaka savam apdrošinātājam. Ja ir Kasko polise vai pie OCTA kā mums ir palīdzība uz ceļa, var zvanīt uz palīdzības tālruni, klients var saņemt konsultāciju, kā rīkoties tālāk. Lielākoties tas nozīmēs evakuāciju uz klienta izvēlētu servisu."

Šādu gadījumu ir simtiem, pat tūkstošiem gadā un vidējā atlīdzība sasniedz 500 - 600 eiro, jo jāmaina abas riepas.

Ja pārsistas abas riepas vienā pusē, varbūt pat visas, un ja vēl sabojāti diski... Apdrošinātāja praksē lielākais zaudējumu pieteikums pēc iebraukšanas bedrē šogad bijis 1800 eiro. Parasti kompensē zaudējumus riepām uz viena ass.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu