Uzbekistānā nežēlīgi piekauts cilvēktiesību aktīvists (6)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Mirazizs Bazarovs
Mirazizs Bazarovs Foto: Ekrānuzņēmums

Uzbekistānā nežēlīgi piekauts 29 gadus vecais cilvēktiesību aktīvists Mirazizs Bazarovs, kurš asi kritizējis valdību par viendzimuma attiecību kriminalizēšanu, vēsta raidorganizācija RFE/RL.

Organizācija "Human Rights Watch" (HRW) pagājušonedēļ publicēja ziņojumu, kurā teikts, ka Uzbekistānā homoseksuāli vīrieši cieš no patvaļīgas aizturēšanas, tiesāšanas un ieslodzīšanas. HRW aicināja Taškentu nodrošināt LGBT tiesības un dekriminalizēt viendzimuma attiecības.

28.marta vakarā Bazarovam netālu no daudzdzīvokļu mājas, kurā viņš dzīvo, uzbruka trīs vīrieši maskās. Vienam no uzbrucējiem bija beisbola nūja, raidorganizācijai RFE/RL pastāstīja kāds Bazarova kaimiņš.

Pēc uzbrukuma Bazarovs tika nogādāts Taškentas Traumatoloģijas slimnīcā ar vairākām iekšējo orgānu traumām, vaļēju kājas lūzumu un smadzeņu satricinājumu.

Mediķi norādījuši, ka Bazarova stāvoklis ir ļoti nopietns un ka viņš tiks transportēts uz citu slimnīcu, kur varētu nākties veikt smadzeņu operāciju.

Uzbrukuma dienā Bazarovs, kā katru nedēļu, rīkoja pasākumu japāņu animācijas filmu un korejiešu popmūzikas faniem. Šoreiz pasākumu iztraucēja vairāki desmiti agresīvi noskaņotu vīriešu, kuri skandēja reliģiskus saukļus.

Bazarovs savā "Telegram" kanālā bieži kritizē Uzbekistānas valdību, tai skaitā mudinot dekriminalizēt viendzimuma attiecības, kuras Uzbekistānā pašlaik ir sodāmas. Lai gan Bazarovs norāda, ka neesot LGBT aktīvists, tomēr viņš uzskata, ka seksuālā orientācija ir personisks jautājums un tā nedrīkst būt sodāma.

Bazarovs arī nosodījis Uzbekistānas prezidentu Šavkatu Mirzijojevu par nepietiekami aktīvu cīņu pret korupciju un paudis šaubas par spēkā esošo Covid-19 ierobežojumu efektivitāti.

Pagājušā gada vasarā Uzbekistānas Valsts drošības dienests nopratināja Bazarovu pēc tam, kad aktīvists sociālajos tīklos bija mudinājis Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Āzijas attīstības banku neizsniegt aizdevumus Uzbekistānas valdībai bez stingriem uzraudzības pasākumiem par to, kā nauda tiek izlietota.

Bazarovs RFE/RL žurnālistiem sacījis, ka vairākas nedēļas pirms uzbrukuma pastiprināti saņēmis draudus internetā, par ko esot ziņojis policijai.

"Šomēnes Uzbekistāna - teorētiski - ANO Cilvēktiesību padomē apņēmās ievērot starptautiskos cilvēktiesību standartus. To arī vajadzētu darīt!" tvītoja HRW Eiropas un Centrālāzijas nodaļas direktors Hjū Viljamsons.

Par Bazarova piekaušanu bažas paudis arī ASV vēstnieks Uzbekistānā Daniels Rozenblūms.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu