"Pfizer" paziņo, kādi rezultāti bijuši vakcīnas izmēģinājumiem uz pusaudžiem (6)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/2101241441

Amerikāņu farmācijas gigants "Pfizer" trešdien paziņojis, ka tā ražotā vakcīna ir droša un sniedz spēcīgu aizsardzību bērniem no 12 gadu vecuma, vēsta aģentūra AP.

Vairums Covid-19 vakcīnu autorizētas izmantošanai pieaugušajiem vai, kā "Pfizer"/"BioNTech" gadījumā, - no 16 gadu vecuma. 

Lai iegūtu datus par vakcināciju pusaudžu vidū, ASV tika veikts pētījums ar 2260 brīvprātīgajiem vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Sākotnējie dati liecina, ka starp abas vakcīnas devas saņēmušajiem pusaudžiem nebija neviena saslimšanas ar Covid-19 gadījuma, kamēr kontroles grupā, kas saņēma placebo, tika konstatēti 18 gadījumi, paziņoja "Pfizer".

Jāņem vērā, ka tas ir neliela apjoma pētījums, kas vēl nav izgājis recenzēšanas procesu un ticis publicēts, norāda AP.

Pētnieki norāda, ka brīvprātīgajiem, kuri saņēma vakcīnu, konstatēti augsti antivielu rādītāji, kas ir nedaudz augstāki nekā pētījumos par to, kā gados jaunu pieaugušo imūnsistēma reaģē uz vakcināciju.

Vakcinācijas blaknes bija līdzīgas kā pilngadīgajiem jauniešiem - sāpes rokā, drudzis, drebuļi un nogurums. Blaknes parasti spēcīgāk izpaudās pēc otrās vakcīnas devas. Pētījuma ietvaros brīvprātīgie tiks novēroti vēl divus gadus, lai iegūtu vairāk informācijas par vakcīnas ilgtermiņā sniegto aizsardzību un drošumu.

"Pfizer" un "BioNTech" plāno drīzumā lūgt ASV Pārtikas un zāļu pārvaldei (FDA) autorizēt vakcīnas ārkārtas izmantošanu no 12 gadu vecuma pirms nākamā mācību gada sākuma.

Pašlaik ASV notiek arī "Moderna" vakcīnas izmēģinājumi vecuma grupā no 12 līdz 17 gadiem.

FDA abām kompānijām devusi atļauju izmēģinājumiem, kuros ar vecāku piekrišanu būs iesaistīti vēl jaunāki bērni.

"AstraZeneca" pagājušomēnes Lielbritānijā sāka izmēģinājumus ar sešus līdz 17 gadus veciem brīvprātīgajiem. Arī "Johnson & Johnson" plāno veikt pediatriskos pētījumus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu