Vadošais ASV kardiologs: Latvijas iedzīvotājiem vairāk jārūpējas par savu sirdi (11)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Vadošais ASV kardiologs Džoels Kāns
Vadošais ASV kardiologs Džoels Kāns Foto: Publicitātes foto / Latvijas Koncerti

2021. gada sākums nesa vilšanos statistikā - janvārī, salīdzinot ar to pašu mēnesi 2020. gadā, mirstība no sirds un asinsvadu slimībām Latvijā palielinājās par 13% (pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 1629 gadījumi pret 1435). Vadošais ASV kardiologs Džoels Kāns dalās ar Latvijas iedzīvotājiem daudzu gadu pētniecībā un savā novatoriskajā pieredzē cīņā pret sirds un asinsvadu slimībām.

Sirds un asinsvadu slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis Latvijā. Pēdējos gados aterosklerozes sastopamība ir kļuvusi satraucoša visā pasaulē.

Ar vislielāko biežumu ateroskleroze skar vīriešus, kas vecāki par 45-50 gadiem (3-4 reizes biežāk nekā sievietes), bet tiek atklāti arvien jauni pacienti.

Aterosklerozes gadījumā artērijas ir bojātas, ko papildina holesterīna nogulsnes asinsvadu iekšējās membrānās, to lūmena sašaurināšanās un asins piegādes traucējumi orgāniem. Sirds asinsvadu ateroskleroze izpaužas galvenokārt ar stenokardijas lēkmēm, noved pie sirds koronārās slimības, miokarda infarkta, kardiosklerozes, asinsvadu aneirisma attīstības. Ateroskleroze var izraisīt invaliditāti un priekšlaicīgu nāvi.

Gandrīz 25 gadu prakses laikā kardiologs Džoels Kāns, kuru žurnāls “Reader's Digest” dēvē par “Amerikas sirds veselības ārstu”, ir palīdzējis vairāk nekā 10 tūkstošiem pacientu. "Pēc medicīnas skolas beigšanas es pavadīju septiņus gadus, studējot interferences kardioloģiju," saka Dr. Džoels Kāns. “Lielākā daļa manas prakses ir bijusi stentu ievietošana, lai atbalstītu koronāro artēriju atvēršanos, kad tās bloķēja aterosklerozes nogulumi. Bet trīs nedēļas pēc pirmā darba es nolēmu, ka vajadzīga labāka un vispusīgāka pieeja. Tajā laikā es lasīju pētījumu cienījamā medicīnas žurnālā par aterosklerozi, kas bieži noved pie sirdslēkmes un insulta. Pētījumā bija ziņots, ka ateroskleroze ir ārstējama, mainot dzīvesveidu un uzturu. Kopš tā laika es esmu apvienojis traucējumu kardioloģiju ar veselīga dzīvesveida meklēšanu un dabiskām metodēm, lai stabilizētu un mainītu nogulšņu veidošanos. ”

Viņš bija viens no pirmajiem ārstiem slimnīcās, kas apvienoja profilakses stratēģijas ar progresīvām terapijām, lai uzlabotu savu pacientu veselību un dzīves kvalitāti. Dr. Kāns karjeras laikā ir sasniedzis augstākās virsotnes kā Veina Valsts universitātes kardioloģijas klīniskais profesors un Omānas Medicīnas skolas medicīnas asociētais profesors. Viņš ir sarakstījis divas grāmatas, kas atzītas par starptautiskiem bestselleriem - “Veselīgas sirds risinājums” un “Mirušie līderi nesaņem prēmijas”. Kardiologs ir pastāvīgs laikraksta “Reader's Digest” komentētājs, un viņa viedokļi un pētījumi bieži tiek publicēti izdevumos “Huffington Post” un “Mind Body green”.

Dr. Džoels Kāns atzīmē, ka katram no mums jāzina galvenie sirds un asinsvadu slimību riski:

  • Hipertensija
  • Nepietiekama fiziskā slodze
  • Augsts holesterīna līmenis
  • Smēķēšana
  • Liekais svars
  • Neveselīgs uzturs
  • Ilgstošs stress
  • Nepietiekams miegs
  • Pārmērīga alkohola lietošana
  • Vecums
  • Ģenētika

"Mums vajadzētu labi pārzināt riska faktorus," saka vadošais ASV kardiologs. “Tas galvenokārt ir saistīts ar dzīvesveida problēmām, piemēram, aptaukošanos, smēķēšanu, fizisko aktivitāšu trūkumu, nekontrolētu stresu, pārmērīgu alkohola un sāls lietošanu.

Un es īpaši vēlos norādīt - nepareiza pārstrādātu pārtikas produktu izvēle, kas izraisa aptaukošanos, paaugstinātu asinsspiedienu, augstu holesterīna līmeni, diabētu, metabolisko sindromu."

"Ķermenī ir vairāk nekā 100 000 kilometru artēriju, kas divarpus reizes var aptīties apkārt pasaulei," saka doktors Kāns. “Un pat viens mazs asins receklis, kas var veidoties nepareizā laikā un nepareizā vietā, var izraisīt katastrofu.

Diemžēl mūsu ķermenim ir liela tieksme aterosklerozes dēļ lēnām bojāt asinsvadus. Paaugstināts holesterīna līmenis var izraisīt artēriju sašaurināšanos .”

Kā atzīmēja kardiologs, holesterīna pārpalikums paliek uz iekšējām sienām asinsvados, kas nogādā noderīgas un barojošas vielas smadzenēs un citos orgānos. Nogulsnes pamazām uzkrājas un pārvēršas par aizdambējumiem, kas palēnina normālu asinsriti. Nogulsnes var parādīties visdažādākajos asinsvados un ķermeņa daļās. Ja tās bloķē koronāro artēriju, tas apdraud sirds slimību, jo pareizai darbībai nepieciešama pastāvīga asins plūsma. Ielaistos gadījumos augsts holesterīna līmenis noved pie trombozes.

Dr. Kāns pastāvīgi pēta un analizē dabisko vielu lietošanu, ko daba mums dāvā, lai sniegtu pēc iespējas labāku palīdzību mūsu pacientiem.

"Mums jāpievērš liela uzmanība cilvēces vēsturiskajai pieredzei," saka kardiologs. “Piemēram, ko jūs zināt par japāņu pieeju ēdiena izvēles kultūrai?

Japānas iedzīvotāji ļoti plaši izmanto tādu produktu kā natto. Tas ir tradicionāls fermentēts pārtikas produkts ar tūkstoš gadu vēsturi. To ražo, fermentējot vārītas sojas pupas, kas satur baktērijas “bacillus natto”. Mums ir pārliecinoši pierādījumi, ka japāņiem sirds un asinsvadu slimības ir retāk sastopamas, jo tiek patērēts ievērojams daudzums natto.

Natto satur olbaltumvielas, E vitamīnu, B vitamīnu un īpašu fermentu - nattokināzi, kas ir vissvarīgākā un aktīvākā viela." Šo fermentu zinātnieki atklāja pirms 40 gadiem. Ir konstatēts, ka nattokināzei ir vairākas priekšrocības, pamatojoties uz vielas spēju normalizēt asinsriti un novērst sarecēšanu. Pēc pētījuma veikšanas zinātnieki atklāja, ka zāles, kas satur fermentu nattokināze, pazemina asinsspiedienu pacientiem ar hipertensiju, samazina intravaskulāras trombozes un to izplatīšanās risku. Ateroskleroze bieži ir augsta holesterīna līmeņa problēmas sastāvdaļa. Lai arī nattokināze nesamazina holesterīna līmeni, tā ir ārkārtīgi efektīva, ja to kombinē ar monakolīnu K, koenzīmu Q10 un lauru lapu ekstraktu, kas var ne tikai pazemināt sliktā holesterīna līmeni, bet arī uzlabot ķermeņa asinsriti un novērst trombu veidošanos.

"Mēs esam veikuši vairākus visaptverošus pētījumus par nattokināzes ietekmi uz sirds un asinsvadu slimībām," saka Dr. Kāns. “Rezultāti pierāda, ka tā ir ļoti spēcīga viela. Piemēram, 2016. gadā miega artērijas pētījumu programmas ietvaros, kur  mēs pārbaudījām nattokināzes iedarbību, man bija 59 gadus vecs pacients, kura pārbaudē atklājās, ka viņa miega artērijas stāvoklis atbilst 72 gadus vecam miega artērijas stāvoklim. Tā ir viena no vissvarīgākajām ķermeņa artērijām, kas bija 13 gadus vecāka par tās bioloģisko vecumu.

Mēs pacientu izmeklējām, ārstējām un novērojām divarpus gadus, un pēc tam viņa artērijas bioloģiskais vecums kļuva 15 gadus jaunāks ."

Viens no vadošajiem ASV kardiologiem aicina latviešus aktīvāk rūpēties par sirds veselību. "Esmu rūpīgi izpētījis piedāvājumus jūsu tirgū un varu teikt, ka Latvijā ir pieejami ļoti augstas kvalitātes preparāti ar fermentu nattokināze," skaidro Dr. Kāns. “Daži no tiem tika pārbaudīti arī mūsu laboratorijās.

Es aicinu Latvijas iedzīvotājus nopietnāk uztvert asinsvadu sirds slimību profilaksi, kuras ietvaros var izmantot visus mūsdienu medicīnas sasniegumus un iespējas, ko daba mums dod. Prakse ir parādījusi, ka kompleksa pieeja dod vislabāko rezultātu ."

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu