Saeimā izveidota parlamentārās izmeklēšanas komisija par pieļautajām kļūdām Covid-19 krīzē (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
13. Saeimas rudens sesijas pirmā sēde
13. Saeimas rudens sesijas pirmā sēde Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien pēc opozīcijas deputātu ierosinājuma pieņēma lēmumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar Latvijas valdības iespējamo kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā

Paredzēts, ka parlamentārās izmeklēšana strādās pusgadu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) 36 opozīcijas deputāti parakstīja rosinājumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar Latvijas valdības iespējamo kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā.

Saskaņā ar Satversmi Saeimai jāieceļ noteiktiem gadījumiem parlamentārā izmeklēšanas komisija, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa jeb vismaz 34 deputāti.

Par Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas "Lai izmeklētu Latvijas valdības kļūdaino rīcību Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas procesā, nosaucot politisko amatpersonu vārdus, kuri izraisījuši neatgriezeniski negatīvas sekas Latvijai!" izveidošanu parakstījušies Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), "Saskaņas" un pie frakcijām nepiederošie deputāti, pavēstīja Valainis. Politiķis uzsvēra, ka komisijas izveidei esot pilns opozīcijas atbalsts, par ko izdevies vienoties savstarpējās sarunās.

Vaicāts, vai vēlētos vadīt komisiju, Valainis atbildēja apstiprinoši, ņemot vērā, ka ir iedziļinājies attiecīgajos jautājumos. Komentējot varbūtību, ka koalīcija pati var vienoties par vadītāju no saviem deputātiem, politiķis akcentēja, ka jebkurā gadījumā valdību veidojošo partiju pārstāvjiem ir jārēķinās, ka komisijas vadīšana nebūs vienkārša, jo opozīcija būs ļoti prasīga, lai nepieļautu kādus mēģinājumus sabotēt izmeklēšanas komisijas darbu.

Deputāts norādīja, ka ir skaidri redzams, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija jāveido, ņemot vērā kādas atbildes deputāti saņem uz saviem jautājumiem, tajā skaitā uz parlamenta Pieprasījumu komisijas sēdē skatītajiem dokumentiem. Tāpat esot redzams, ka uz žurnālistu jautājumiem netiek atbilstoši atbildēts, norādīja Valainis.

Politiķa ieskatā izmeklēšanai būs jāstrādā ar vairākiem jautājumiem, tajā skaitā saistībā ar izteiktajām aizdomām par apmēram pirms gada notikušo masku iepirkumu, par vakcīnu iepirkumiem un to neiepirkšanu. Jāizmeklē atteikšanās no "Pfizer" un "Moderna" papildu vakcīnu iegādes, tāpat jānoskaidro, vai nav notikusi atteikšanās no vēl kaut kā, akcentēja ZZS deputāts.

Valainis uzsvēra, ka Covid-19 krīzes laikā "shēmošana un vieglprātīga attieksme pret darbu" nav pieņemama un viņa ieskatā ir jāpēta arī, vai ir notikusi kāda lobēšana vai arī korupcija. Politiķis norādīja, ka parlamentārajā izmeklēšanā būtu jālūdz arī Ģenerālprokuratūras atbalsts.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu