Urbānā dārzkopība. Kā izveidot augu terāriju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Kamēr aiz loga rēgojas kaili koki un noskaņojums ir visai drūms, dzīvesprieku iekštelpās spēj uzburt telpaugi. Terārijs ir unikāls miniatūrs iekštelpu dārziņš, kura izveidošana var būt aizraujošs process visai ģimenei, turklāt tā uzturēšana neprasa lielus pūliņus. Vienkāršu terāriju iespējams izveidot mazāk nekā stundas laikā, izmantojot dalīdzinoši maz lētu materiālu.

Dažādos stikla traukos, mazās burkās vai pat zivtiņu akvārijā var izveidot ļoti skaistus terārijus, un miniatūrās terārija augu versijas var izmaksāt vien pāris eiro. Terāriji var kalpot ne vien kā daiļš interjera elements paša mājoklī, bet tā var būt brīnišķīga un iespaidīga dāvana pat tiem, kuri uzskata, ka neprot parūpēties par zaļajiem draugiem.

Tev būs nepieciešams:

Stikla trauks ar vāku vai bez tā

Grants, smiltis vai akmeņi

Aktīvā ogle

Terārija augi

Augsnes maisījums

Sūnas, koka loksnes

Dekoratīvie elementi (pēc izvēles)

Pirmais solis: izvēlies terārija trauku

Izmantot var gandrīz jebkuru caurspīdīgu trauku vai stikla burku, kurai ir atvere, lai būtu viegli pievienot augus. Arī smagāks plastmasas trauks ir piemērots, taču stikla trauks izskatīsies dārgāk un izsmalcinātāk. Lielāks trauks ļaus ievietot vairāk augu, augsnes un dekoratīvos elementus.

Atvērts vai slēgts trauks?

Terārijs var būt pilnībā vai daļēji noslēgts. Lai novērstu mitruma trūkumu, terāriju var aizvērt pilnībā, bet nereti tie tiek atstāti daļēji atvērti, lai nodrošinātu nelielu gaisa plūsmu. Savukārt atvērtā terārijā ir mazāk iespēju saskarties ar dažādām problēmām un augu bojājumiem.

Otrais solis: izvēlies augus

Izvēlies pietiekami mazus terārija augus, lai tie ietilptu traukā. Vēlams, lai tie nepieskartos trauka sāniem, un ņemt vērā arī augu augšanas ātrumu – izvēlies lēnāk augošus. Ir daudz lielisku augu, kas plauks un zels terārijā, tostarp arī šo augu miniatūras versijas:

  • Crotons
  • Zelta scindapsis
  • Dracēna
  • Maza paparde
  • Sandera dracēna
  • Fitonija
  • Maranta leuconeura
  • Ficus pumila

Trešais solis: izveido drenāžas slāni

Foto: Pexels

Stikla terārija apakšā nebūs drenāžas caurumu, tāpēc ir jāizveido drenāžas slānis, kas palīdzēs novērst sakņu izmirkšanu.

Pašā terārija apakšā vari ielikt sūnu loksni, lai tā uzsūktu lieko ūdeni. Vai, ja vēlies, sūnu vietā sāc ar akmeņu slāni terārija apakšā. Augstākam un šaurākam terārijam būs nepieciešams lielāks drenāžas akmeņu slānis nekā platam un seklam traukam.

Pēc tam izmanto špakteļlāpstiņu, lai pievienotu nelielu aktīvās ogles slāni virs akmeņiem – tā palīdzēs drenāžai un novērsīs nevēlamas smakas.

Ceturtais solis: pievieno sūnas un augsni

Foto: Pexels

Virs akmeņiem un ogles pievieno sūnu slāni. Tas ir nepieciešams, lai nākamais slānis – augsne – nesajauktos ar ogli un akmeņiem, kā arī tas vizuāli papildinās terāriju.

Virs sūnām pievieno universālo augsni. Pievieno tik daudz maisījuma, cik vien to trauks atļauj, paturot prātā, ka vienlaikus augsnes līmenim ir jābūt pietiekami zemam, lai augi nepieskartos terārija augšdaļai.

Piektais solis: sagatavo augus

Foto: Pexels

Izņem augus no podiem. Ja to saknes ir sapinušās, atritini tās vai, ja nepieciešams, mazliet apcērp. Sakņu apgriešana palēninās auga augšanu, kas ir būtiski, audzējot augus terārijā.

Pirms stādīšanas kārtīgi pārdomā terārija dizainu un izvēlies, kur novietosi garākos, kur īsākos augus.

Sestais solis: iestādi augus terārijā

Foto: Pexels

Nokrati lieko augsni, kas palikusi no auga sākotnējā poda, un izmanto lielu karoti vai pirkstus, lai izraktu nelielu bedrīti un ievietotu tajā augu. Ja trauka atvērums ir pavisam neliels, izmanto irbulīšus vai virtuves knaibles, lai ievietotu augus.

Septītais solis: izrotā terāriju

Foto: Pexels

Ja vēlies, izrotā terāriju ar mazām figūriņām, gliemežvākiem, akmentiņiem vai citiem dekoriem.

Astotais soli: aplaisti terāriju

Foto: Pexels

Aplaisti terāriju, izmantojot lejkannas sietiņa uzgali vai izsmidzinātāju.

Papildu ieteikumi, ko ņemt vērā, veidojot terāriju:

Lielākos terārijos var stādīt nedaudz lielākus augus, taču jāizvairās no strauji augošām sugām vai no tām, kurām attīstās lielas lapas, kas var bloķēt gaismu mazākajiem augiem.

Apsverot terārija augus, meklē tos, kam nepieciešams zems vai vidējs apgaismojums.

Apvieno dažādu izmēru, lapu faktūru un lapu krāsu augus.

Izvēlies augus, kas mīl mitru vidi.

Izvairies no kaktusiem un sukulentiem slēgtā terārijā – šie augi labāk derēs pilnīgi atvērtiem traukiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu