Lūk, cik patiesībā ilgs ir “zālītes” efekts (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marihuāna. Ilustratīvs foto.
Marihuāna. Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Ja 50 cilvēkiem visā pasaulē pajautāsi, cik ilgi ilgst “zālītes” jeb marihuānas efekts, visticamāk, tu iegūsi 50 dažādas atbildes. 

Jaunā pētījumu analīzē, kas publicēta zinātniskajā žurnālā “Neuroscience & Biobehavioral Review” un kurā aptverti 80 citi pētījumi, zinātnieki tomēr aplēsuši marihuānas efekta laiku. Noskaidrots, ka cilvēks pēc marihuānas smēķēšanas tās efektu izjūt 3 līdz 10 stundas. 

Šī informācija var palīdzēt pacientiem, kuriem izrakstīta marihuāna, apzināties, kad pēc vielas uzņemšanas viņi var, piemēram, sēsties pie stūres. Likumdevējiem tā savukārt var palīdzēt izstrādāt precīzākus regulējošos likumus attiecībā uz marihuānas lietošanu. 

“THC organismā var palikt vairākas nedēļas pēc marihuānas lietošanas, tomēr ir skaidrs, ka marihuānas efekts ilgst krietni vien īsāku laiku. Likumdevējiem tas būtu jāapgūst un līdzīgi kā ar alkoholu jāfokusējas uz laika intervālu, kad lietotājs var būt bīstamāks sev un citiem. Slēdzieni, kas balstīti uz THC pēdām asinīs vai siekalās, vienkārši ir netaisnīgi,” komentēja pētnieks Īans Makgregors. 

Tas, cik ilgs ir marihuānas efekts, ir atkarīgs no trīs galvenajiem faktoriem: cik spēcīga ir THC deva; kādā veidā marihuāna tika uzņemta organismā (smēķēta vai apēsta) un cik bieži cilvēks ir lietojis marihuānu. 

“Mūsu analīze parāda, ka marihuānas efekts var ilgt līdz 10 stundām, ja THC deva ir liela un uzņemta orāli. Tipiskākā gadījumā efekts ilgst 4 stundas, kad THC deva nav liela un uzņemta smēķējot,” stāstīja pētījuma vadītāja Daniela Makartnija. 

Interesanti, ka regulāriem marihuānas lietotājiem var izstrādāties tolerance pret šo vielu, tāpēc viņi var sarežģītākus uzdevumus izpildīt arī ar augstāku THC līmeni asinīs, salīdzinot ar neregulāriem lietotājiem. 

Pētījumu analīze liecina, ka pilnvērtīgas auto vadīšanas spējas varētu atgriezties 5 stundas pēc marihuānas smēķēšanas, tomēr jāņem vērā, ka šis laiks ir relatīvs un var atšķirties.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu