Lūsis komentē ⟩ Potēt nedrīkst apstāties (3)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Vakcinācija Latvijā joprojām rit sāpīgi gausi. Pēc svaigākajiem pieejamajiem datiem, no Eiropas valstīm vakcinēšanas tempā dominē Lielbritānija ar 59,08 sapotētām vakcīnām uz 100 iedzīvotājiem, kamēr pārējās valstīs šis apjoms vidēji ir nedaudz virs 20. Lietuva un Igaunija šajā sarakstā noslēdz topa septītnieku. Savukārt Latvija ar pieticīgiem 9,73, piekāpjas pat Krievijai, izcīnot godpilno pirmspēdējo vietu.

Pilnībā vakcinēto iedzīvotāju (tādu, kas saņēmuši abas vakcīnu devas) statistika ir vēl skumjāka – ar 1,4% visas pasaules tabulā mēs ierindojamies aiz Kambodžas un Libānas, ļoti knapi apsteidzot Malaiziju un Bolīviju. 

Skaidrs, ka vakcinēšanas ātruma iesūnošanā iespaidīgu artavu deva izgāšanās vakcīnu iepirkumos, kuros joprojām nav pilnīgi neviena tā pa īstam vainīgā. Tomēr nu jau varētu teikt, ka tas bija ļoti sen, saņemam arvien lielāku daudzumu vakcīnu un visam beidzot it kā vajadzētu sākt notikt. Bet tā vietā – 50 tūkstoši vakcīnu vienkārši krāj putekļus noliktavā. Kā tad tā?

Pirms nedaudz vairāk nekā mēneša visus šokēja gadījums, kad izrādījās, ka SIA "Oribalt Rīga" nav spējuši veikt vakcīnu piegādes. Pat premjers Krišjānis Kariņš toreiz teica: “Mēs šajā ziņā esam apsmiekls.”

Toreiz nebija skaidrs, kā tieši tik nozīmīgā brīdī iespējamas loģistikas problēmas. Nekādi negrasos attaisnot neizdarīgos piegādātājus, tomēr Nacionālā veselības dienesta mājaslapā pieejamā informācija diezgan labi iezīmē vienu no iespējamajiem problēmas cēloņiem. 

Proti – lapā atrodamajā vakcinācijas iestādēm piešķirto vakcīnu apjoma sarakstā paveras interesanta informācija. No 528 vakcinācijas punktiem veseliem 455 paredzēts izsūtīt precīzi vienu vakcīnas flakonu nedēļā. Vienu!  

Pārsvarā viena flakona saņēmēji ir ģimenes ārsti. Tātad, mēs visu laiku sūdzamies par to, ka reģionos joprojām ir daudz nevakcinētu pensionāru, kuriem nav iespēju doties potēties uz Rīgu vai citām lielākajām pilsētām. Runājam par to, ka šiem senioriem būtu jāvakcinējas pie saviem ģimenes ārstiem. Un tajā pašā laikā šiem ģimenes ārstiem sūtām 10 vakcīnas devas nedēļā.

Teiksim, ja ģimenes ārsta praksē ir 1500 vakcinējamo pacientu, šādā tempā viņus visus varētu vakcinēt 150 nedēļu laikā, kas ir teju vai trīs gadi. Protams, utopiski iztēlojoties, ka visi vēlas vakcinēties. Citējot moderno klasiku: “Es nebiju domājis sadusmoties, bet es esmu sadusmojies.”

Pat ignorējot faktu, ka kurjeriem katru nedēļu jāapbraukā 500 dažādas vietas visā Latvijā, lai piegādātu vienu līdz divus vakcīnas flakonus, kas ir loģistikas katastrofa, ko tas nozīmē ģimenes ārstiem? 

Viņiem ir katru nedēļu no jauna jāapzvana savi prioritāro grupu pacienti un jānoskaidro, kuri būtu gatavi ierasties vakcinēties. Tā kā nav zināms, kura ražotāja vakcīnu un kādā daudzumā konkrētajā nedēļā piegādās, nav arī iespējams sastādīt pilnvērtīgu vakcinēšanas sarakstu. 

Ja ārsts gaida divus vai trīs vakcīnas flakonus, viņam laicīgi jāsazvana un jāatrod attiecīgi 20-30 pacienti. Ja prasītā apjoma vietā atved tikai vienu, jāapzvana visi, kuriem tomēr šajā nedēļā nepietiks. Ja piegādā vairāk vakcīnu, nekā paredzēts, tad savukārt kaut kur jāizrok jauni vakcinēties gribētāji.  

Un vēl, protams, ģimenes ārstiem jāsaskaras arī ar primadonnām, kas atsakās no “AstraZeneca” vakcīnām un vēlas gaidīt citas. Kamēr visa pārējā Latvija vienkārši gaida.

Tā, piemēram, kāda ģimenes ārste vietnē twitter rakstīja: ja viņa zinātu, ka tiks piegādātas “AstraZeneca”, viņa no tām atteiktos, jo no pacientiem vairs neviens pats nav gatavs potēties ar šā piegādātāja vakcīnu. 

Un šeit jāsaka milzīgs paldies Guntim Bojāram un raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” kolektīvam, kas palīdzēja visā valstī nepamatoti pacelt skepses līmeni. Tāpat liels paldies antivakcinētājiem, kuri, atšķirībā no Vakcinācijas projekta biroja, jau paspējuši reģionos izplatīt skrejlapas ar viltus ziņām par vakcīnu nedrošumu.

Pateicoties lieliskajam raidījumam un viltus ziņu entuziastiem, pēdējā laikā regulāri varam lasīt ziņas par to, ka svētdienās visā valstī vakcinēti 60-80 cilvēki.

Uz šīs nots un prioritārajās vakcinācijas grupās dominējošā nedrošības līmeņa rodas dalītas izjūtas par ideju pārpirkt no Dānijas “AstraZeneca” vakcīnas, no kurām viņi pilnībā atteikušies. No vienas puses, lasīt un domāt protošie ļoti priecātos par iespēju tikt pie šīm potēm. No otras – ja vakcinācijas procesā netiks pieņemtas kādas nebūt izmaiņas, mums vienkārši būs vēl pārsimt tūkstoši vakcīnu, kas krās putekļus noliktavās, jo astras popularitāte nevar kaut kādā maģiskā veidā negaidīti pieaugt. 

Šo situāciju raidījumā “Rīta panorāma” ļoti trāpīgi komentēja bijušais prezidents Valdis Zatlers:

“Pienācis brīdis, kad vajadzētu atmest šo "jums pienākas, jums nepienākas". Jābūt tikai divām grupām – cilvēki, kas grib vakcinēties, un kas negrib. Tie, kas negrib, jāatstāj mierā, gan jau pārdomās. Bet tiem, kas grib, jādod iespēja vakcinēties pēc iespējas ātrāk.”

Jo masveida vakcinācija bremzē nevis tāpēc, ka nav cilvēku, kas vēlētos vakcinēties, bet tāpēc, ka prioritārās grupas vienkārši nedarbojas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu