Irāna palielina urāna bagātināšanas slieksni (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Urāna bagātināšanas rūpnīca Irānā. Ilustratīvs attēls.
Urāna bagātināšanas rūpnīca Irānā. Ilustratīvs attēls. Foto: HO / AFP

Irāna ir sākusi līdz 60% bagātināta urāna ieguvi un ražo deviņus gramus stundā, piektdien pavēstīja Irānas atomenerģijas aģentūras vadītājs.

"Mocekļa Ahmadi Rošana vārdā nosauktajā kodolobjektā [Natanzā] notiek urāna bagātināšana līdz 60%," Ali Akbara Salehi teikto citē ziņu aģentūra "Tasnim".

"Mēs šobrīd iegūstam deviņus gramus stundā," vēlāk valsts televīzijas ēterā sacīja Salehi.

Irāna šonedēļ pavēstīja, ka sāks urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim, norādot, ka tā ir atbilde uz Izraēlas uzbrukumu Natanzas kodolobjektam.

Šādi Irāna spērusi vēl vienu soli tuvāk urāna bagātināšanai līdz 90% - līmenim, kāds ir nepieciešams, lai urānu varētu izmantot kodolieročos.

Irāna pakāpeniski sāka atkāpties no 2015.gada starptautiskā kodolpakta prasībām, pēc tam kad vienošanos 2018.gadā vienpusējā kārtā pameta ASV, vienlaikus nosakot Irānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Atbilstoši kodolpakta nosacījumiem Irāna apņēmās urānu bagātināt tikai līdz 3,67% līmenim, tiesa gan, jau janvārī Irāna sāka to bagātināt līdz 20%.

Šonedēļ Vīnē atsākās sarunas, kuru mērķis ir panākt ASV atgriešanos kodolpaktā.

Lielbritānija, Francija un Vācija, kas arī ir kodolpakta dalībnieces, paudušas satraukumu par Irānas pēdējo apņemšanos bagātināt urānu.

Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien centās kliedēt rietumvalstu bažas, norādot, ka

Irānas kodolprogrammai ir miermīlīgi mērķi.

Irāna vaino Izraēlu svētdien notikušajā uzbrukumā kodolobjektam Natanzā, kur bojātas urāna bagātināšanas centrifūgas, un brīdinājusi par atriebību.

Izraēla nav uzņēmusies atbildību par uzbrukumu, taču Izraēlas mediji, atsaucoties uz avotiem rietumvalstu izlūkdienestos, ziņo, ka kiberuzbrukumu Natanzas kodolobjektam veicis Izraēlas izlūkdienests "Mossad".

Izraēla ir vairākkārt draudējusi, ka nepieļaus, ka Irāna iegūst kodolieročus, un stingri iebilst pret ASV prezidenta Džo Baidena centieniem atdzīvināt kodolvienošanos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu