Vides māksliniece un grāmatas "Svinam" autore Baiba Prindule-Rence iedvesmo dzīvot skaisti. Baiba saka, ka viņai nepiemīt "pieaugušā gēns" un, iespējams, tāpēc viņā kūsā bērna svētku prieks, kuru viņa bez skopošanās dāvā citiem. Baiba tic, ka vide mums apkārt spēj ietekmēt to, kā jūtamies, un svētku sajūta nav mistisks lielums, ko var nopirkt veikalā un uzlikt uz galda. Sarunā māksliniece stāsta par sevis meklējumu līkločiem, noskaņas radīšanas būtiskumu un reizē pārvērtēšanu, praktiskiem padomiem un kļūdām, iekārtojot telpu.

Esi stāstījusi, ka pirmos projektus veici bez maksas. Lai labi nopelnītu, ir jāstrādā un jāuzņemas daudz, un arī tavs lolojums – grāmata – nav bijis peļņas avots. Vai ir tā, ka Latvijā vēl līdz galam nav izveidojusies izpratne, kāpēc par skaistumu būtu jāmaksā? Ne velti ir teiciens – “praktiskais latvietis”.

Par maksāšanu es piekrītu. Tā tas noteikti ir un kādu laiku vēl nemainīsies. Arī liela daļa manas ikdienas paiet skaidrojot, kāpēc tas maksā tik, cik maksā. Visi man apkārt saka, ka kaut kad jau tas beigsies un cilvēki sapratīs, ka par skaistajām lietām ir jāmaksā. Godīgi – man liekas, ka tas nebeigsies. Un jā, mana grāmata... Man jau bija skaidrs, ka tas nebūs peļņas pasākums, jo es to vēlējos tieši tādu, kā vēlējos – ar dārgām lapām, daudzām bildēm, biezu, cietiem vākiem.

Bet par skaisto un latviešiem – tas droši vien ir veselas sarunas vērts jautājums. Es piekrītu, ka latvietim liekas, ka viņš visu var izdarīt pats, bet viņš arī var. Es uzskatu, ka latvietis ir arī ļoti talantīgs un apņēmīgs. Vienkārši žēl, ka kaut kādu daļa laika tiek veltīta čakarēšanai – kāpēc tas maksā tik un tik… Beigās, protams, saprot, bet es jau esmu iztērējusi savu mīļo laiku un enerģiju, esmu sabesījusies un dusmīga. Tomēr man negribētos teikt, ka latvietis nenovērtē. Man šķiet, ka kaut kāda daļa noteikti novērtē un zina, kas ir vērtīgas, labas un dārgas lietas. Tas, protams, kopumā ir stāsts par cilvēku, kurš mīl dizainu vai viņam patīk “IKEA”. Un es abus divus nenosodu, es piekrītu abiem. Kaut kādā dzīves posmā arī man mājās ir bijis diezgan daudz ātri patērējamā dizaina, par kuru esmu gatava papriecāties un ātri šķirties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X