8 dīvaini vēsturiski veidi, kā atbaidīt mēri (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Buboņu mēris
Buboņu mēris Foto: Wikimedia Commons

Līdz 1665. gada beigām Londona jau bija kļuvusi par pilsētu dziļā krīzes stāvoklī. Karaliskā ģimene bija aizbēgusi, bagātnieki steidzīgi kravāja mantas, bet pilsētas autoritātes nakts aizsegā, lai izvairītos no panikas, vāca kopā līķus.

Galma rakstnieks Semjuels Pepis (Samuel Pepys), kurš slavens ar savām dienasgrāmatām, bija pārsteidzoši mierīgs, jo bija saņēmis noderīgu dāvanu – mēra ūdeni. Tas parasti bija dažādu zālīšu sajaukums, kas izmērcēts vīnā. Diemžēl tas bija viens no daudzajiem neefektīvajiem un bezjēdzīgajiem paņēmieniem cīņā ar mēri, tomēr salīdzinoši viens no patīkamākajiem.

Lūk, izdevums "Mental Floss" apkopojis vēl astoņus krietni vien dīvainākus, riebīgākus un cilvēka veselībai bīstamākus vēsturiskus veidus, kas “palīdzēja” atbaidīt mēri.

Smēķē tabaku

1722. gada veselības ceļvedī rakstīts tā: “Nekas nav tik ļoti ārstu apstiprināts un ieteikts, lai atbaidītu mēri vai jebkuru citu infekciozu slimību, kā tabakas smēķēšana.”

Foto: Wikimedia Commons

Lieto alkoholu

Tika uzskatīts, ka šķidrumi absorbē infekcijas no gaisa, ļaujot vieglāk saķert slimību.

“Mums jānocietinās, lai ienaidnieks nevarētu atrast vieglu pieeju. Vīns un pašpārliecinātība ir labs līdzeklis pret mēri,” 1691. gadā rakstīja Tomass Viliss.

Tomēr nelieto alkoholu pārāk daudz

Kas par daudz, tas par skādi. Viens no senākajiem veidiem, kā izvairīties no mēra, ir sekot Sokrata piemēram, kurš 420. gados pirms mūsu ēras pārdzīvoja epidēmiju Atēnās.

“Pat mēra epidēmijas zenītā ar mēreniem un atturīgiem paradumiem viņš, kā runā, izvairījās no epidēmijas sliktajām sekām,” rakstīja Auls Gellijs.

Osti savas gāzes

Tika uzskatīts, ka gaiss ir bīstams, tāpēc spēcīgas smakas it kā varēja atvairīt infekcijas. Etiķis, spēcīgas garšvielas vai pat paša vēdera gāzes – kuras pat glabāja burkās – bija visai populāri paņēmieni cīņā pret pret infekciju.

Foto: Wikimedia Commons

Dzer savu urīnu

Aizmirsti par vienu ābolu katru dienu. Venēcijas ārsti patiesībā ieteica cilvēkiem ik rītu izdzert krūzīti urīna, lai cīnītos ar mēri, kas 16. gadsimtā plosījās pilsētā.

Izgatavo pats savas zāles

Ja bija pieejamas pareizās sastāvdaļas, tad tas nebija grūti izdarāms. Dažādās saknes un bieži vien ārkārtīgi retos augus atlika tikai izvārīt etiķī un pārvērst iegūto masu pastilās. Tik vienkārši.

Nenodarbojies ar seksu

Šajā 1481. gada traktātā “Padomi pret mēri” Marsīlio Fikino iesaka atturēties no dzimumakta un kaisles, tiesa, tikai līdz brīdim, kad atturība kļūst pārāk grūta.

Foto: Wikimedia Commons

Dzer kafiju

1721. gadā Kembridžas profesors Ričards Bredlijs rakstīja, ka dažās Turcijas daļās, kur mēris ir gandrīz vienmēr, bagātajās ģimenēs ar mēri cīnās, dzerot kafiju. Tiesa, nabadzīgākajai tautas daļai šis līdzeklis gāja secen.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu