Vai Preiļu novada vadītāja Plivda pārkāpusi ierobežojumus? (4)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Maruta Plivda, Preiļu novada domes priekšsēdētāja
Maruta Plivda, Preiļu novada domes priekšsēdētāja Foto: Ivars Soikāns, LETA

Pirms dažām dienām sociālajā medijā Facebook parādījās ieraksts, kurā teikts, ka Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda no Latgales partijas, svinot dzimšanas dienu, pārkāpusi Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus. Ekrānšāviņš apliecina, ka Plivda tiešām fotografējusies kopā ar citiem cilvēkiem kādā nesen atklātā Rīgas kafejnīcā, neievērojot ne pulcēšanās ierobežojumus, ne prasību par maskas lietošanu. Tā nav izmantota arī, filmējot priekšvēlēšanu reklāmas rullīti.

Noteikumu pārkāpšanai uzmanību pievērsa kāds Facebook lietotājs. Viņa ierakstam pievienoti foto. Viens ir ekrānšāviņš ar foto, kurā redzama Plivda un vēl divas sievietes. Visas trīs pozē fotogrāfam, saspiedušās cieši kopā, nevienai nav sejas maskas. Pēc fonā redzamā neona gaismas uzraksta tīmeklī viegli atrodams, ka foto uzņemts tikai pirms dažām nedēļām atklātā itāļu kafejnīcā Rīgā. Ieraksta autors Re:Check norāda, ka fotogrāfiju Plivda pati ievietojusi savā Facebook kontā, bet vēlāk izdzēsusi. Mūsu rīcībā ir ekrānšāviņš. Tas ļauj noprast, ka Plivda Facebook rakstījusi – draugi viņai sagādājuši pārsteigumu dzimšanas dienā. Saskaņā ar publiski pieejamu informāciju viņas dzimšanas diena ir aprīļa sākumā. To, ka fotogrāfijā redzama nesen atklātā kafejnīca, Re:Check apliecināja tās pārstāve.

Facebook ieraksts un foto no kafejnīcas, kurā politiķe redzama bez sejas maskas kopā ar citiem cilvēkiem.
Facebook ieraksts un foto no kafejnīcas, kurā politiķe redzama bez sejas maskas kopā ar citiem cilvēkiem. Foto: Re:baltica

Facebook tobrīd arvien bija redzams nesen uzņemts priekšvēlēšanu reklāmas video. Plivda šajās pašvaldību vēlēšanās Preiļu novadā ir Latgales partijas un Jaunās Vienotības apvienotā saraksta pirmais numurs. Uz video rullīša arī redzams Jaunās Vienotības pašvaldību vēlēšanu sauklis “Ikviens ir svarīgs”. Video Preiļu novada domes priekšsēdētāja skolas telpās sarunājas ar sava saraksta 12. numuru Raivi Žiharu, Preiļu Valsts ģimnāzijas skolnieku. Žihars video slavē domes darbu un stāsta: “Šī ir mana ķīmijas klase. Tā ir labākā klase Latgalē. Un es esmu milzīgi pateicīgs Preiļu novada domei par to, ka deva mums šādu iespēju.” Plivda atbild, ka dome atkal izdarījusi labu darbu.

Ekrānšāviņš no Latgales partijas un Jaunās Vienotības priekšvēlēšanu reklāmas video.
Ekrānšāviņš no Latgales partijas un Jaunās Vienotības priekšvēlēšanu reklāmas video. Foto: Re:baltica

Abi nav ievērojuši distanci un ir bez  sejas maskām. Valdības noteikumi nosaka, ka maskas ir jālieto, ja telpā atrodas vairāk nekā viens cilvēks. Tas attiecas uz visām publiskām telpām, arī skolām un kafejnīcām, kas pašlaik drīkst pārdot ēdienu tikai līdzņemšanai. 

Re:Check centās sazināties ar Plivdu, lai jautātu, kāpēc pārkāpusi pulcēšanās ierobežojumus un nav lietojusi masku. Taču politiķe bija gatava runāt tikai līdz brīdim, kad izdzirdēja jautājumu: “Es atvainojos, es braucu mašīnā, un tās bildes nav šī gada bildes.” Pēc Re:Check norādes, ka kafejnīca atklāta tikai šogad, pavisam nesen, Plivda lūdza pārzvanīt nākamās darba dienas, pirmdienas, rītā. Norunātajā laikā Plivda telefonu necēla un arī vēlāk atrunājās ar aizņemtību. 

Dienā, kad Re:Check pirmoreiz sazinājās ar Plivdu, no Facebook pazuda arī attiecīgais priekšvēlēšanu video.

Pēc raksta publicēšanas Plivda Re:Check atsūtīja īsziņu, kurā pauda, ka ikdienā lieto masku un visi noteikumi jāievēro, bet esot licies jocīgi filmēt maskās īsu video, tāpēc uz brīdi “brīvāk interpretēju likuma normu.” Uz atkārtotu jautājumu, kā komentē foto no kafejnīcas, Plivda atbildēja ar trīs noskumušu sejiņu ikonām.*

Jāpiebilst, ka Plivda nacionālo mediju uzmanības lokā nonāca saistībā ar iespējamo dokumentu viltošanu, nododot ekspluatācijā atjaunoto Preiļu novada domes ēku. 2020.gada augustā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs rosināja sākt kriminālvajāšanu pret Plivdu un vēl četrām domes amatpersonām, bet septembrī Latgales tiesas apgabala prokuratūra uzrādīja viņai apsūdzību. Plivdai uz gadu bija liegts pildīt domes priekšsēdētājas pienākumus, pēc tam liegums tika atcelts tā noilguma dēļ.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu