Jūras ērgļu ligzdā Durbē ģimenes dzīve sakārtojas: tēviņš Mildai un cālim atnesis zivi (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Vēl pirms mēneša šķita, ka no jūras ērgļu ligzdas Durbē šajā ligzdošanas sezonā sagaidāmas tikai drūmas ziņas, taču daba putnu vērotājiem sagādājusi virkni priecīgu pārsteigumu un nu ģimenes dzīve ērgļu ligzdā sakārtojusies.

Pēc partnera Raimja zaudēšanas ērgļu mātītei Mildai klājās grūti, tomēr viņai ne tikai izdevies izperēt vismaz vienu atvasi, bet arī atrast sev jaunu, uzticamu partneri. Jaunais tēviņš, kuru ligzdas vērotāji nodēvējuši par Čipu, ne tikai pieņēmis mazo ērglēnu, bet mazuļa dzīves otrajā dienā beidzot arī sācis uz ligzdu nest ēdamo.

Perējošās Mildas un Čipa kopdzīve attīstījās nesteidzīgi - vispirms ērgļu tēviņš sāka iesaistīties perēšanā, bet ģimenes barošanu vēl neuzņēmās. Kad izšķīlās cālēns, Čips vakar uz ligzdu atnesa beigta putna kāju, bet šodien, skatītājiem par lielu prieku, atnesa putna bērnam pilnvērtīgu maltīti - zivi.

Kamēr Milda pa mazam gabaliņam baro savu putnēnu, tiešraides vērotāji spriež, vai šķilsies vēl kāda no divām olām, un strīdas, vai Čips ir piemērots vārds Mildas jaunajam partnerim. 

Kā iepriekš norādījis Latvijas Dabas fonda ornitologs Jānis Ķuze, var droši apgalvot, ka mazais putnēns izšķīlās tikai tāpēc, ka jaunais ērglis ļāva Mildai lidot un baroties. 

"Šis gadījums neapšaubāmi ir bijis negaidīts un liecina, ka joprojām daudz ko nezinām par šo putnu dzīvi. Šādas lietas varam pieredzēt un novērot, tikai pateicoties novērošanas tehnoloģijām, kuras ir mūsu rīcībā," piebilst Ķuze. 

Visas trīs olas ligzdā tika izdētas 12., 15. un 18. martā. Tās parasti šķiļas ar pāris dienu intervālu, tāpēc pastāv iespēja, ka tuvākās nedēļas laikā ligzdā varētu izšķilties vēl kāds mazulis. 

Jau ziņots, ka šopavasar pēc vairākus gadus ilgušas veiksmīgas ligzdošanas izjucis jūras ērgļu pāris Milda un Raimis - kad ligzdā sākās trīs olu perēšana, Raimis pēkšņi pazuda un vairs nav atgriezies. Visticamāk, putns gājis bojā. 

Palikusi bez apgādnieka, Milda neatlaidīgi turpināja perēt viena pati, tomēr pēc nedēļu ilgas badošanās viņai nācās pamest ligzdu uz vairākām stundām, lai dotos medībās, raisot bažas, vai bez siltuma tik ilgi palikušās olas vēl būs dzīvotspējīgas. 

Notikumiem jūras ērgļu ligzdā Durbē iespējams sekot šeit

Ziedot tiešraižu atbalstam var LDF mājaslapā vai ar "Mobilly".

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu