Specdienests: Krievija cenšas diskreditēt Navaļnija komandu, maldinot arī Latvijas institūcijas (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Maskavas Kremlis
Maskavas Kremlis Foto: Reuters/ScanPix

Krievija īsteno pasākumus Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija komandas diskreditācijai, un maldināšanai pakļautas arī Latvijas institūcijas un atsevišķi mediji, atzina Satversmes aizsardzības birojā (SAB). 

Pirms mēneša ar viltus Navaļnija pārstāvi tikušies Saeimas Ārlietu komisijas deputāti, šādas tikšanās bijušas arī abu pārējo Baltijas valstu parlamentāriešiem un vēl vairāku Eiropas valstu politiķiem, atzinis Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA). Trešdien krāpnieki izjokoja arī sabiedrisko mediju - Latvijas Televīziju (LTV).

SAB informē, ka ir konstatēti vairāki gadījumi, kad pie valstu institūcijām vēršas krāpnieki, kas izliekas par Navaļnija līdzgaitnieku Leonīdu Volkovu, iesaistās dialogā un piedāvā tikties tiešsaistē vai sniegt intervijas.

SAB uzver, ka tā ir maldināšana. Visticamāk, par Volkovu uzdodas un saziņā ar politiķiem, institūcijām un arī medijiem Rietumvalstīs iesaistās tā dēvētie pranksteri jeb izjokotāji no Krievijas "Vovan" un "Lexus", īstajos vārdos - Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs.

Lai arī viņi sevi pozicionē kā neatkarīgus aktīvistus, SAB vērtējumā viņu darbība tiek koordinēta un pilnībā atbilst Kremļa politiskajām interesēm un ir Krievijas mērķtiecīgi īstenota ietekmes operācija.

Maldināšana notiek pēc sekojoša modeļa: sākotnēji organizācijām tiek atsūtīts e-pasts, kura sūtītājs iepazīstina ar sevi kā ar Navaļnija komandas pārstāvi Volkovu un piedāvā sniegt savu redzējumu par situāciju ar Navaļniju un opozīcijas aktivitātēm Krievijā.

Tālāk tiek sākta sarakste, kas atstāj ticamu un autentisku iespaidu. Sadarbībā iesaistītajiem nereti tiek prasīta kāda cita potenciālā "upura" kontaktinformācija, ar ko maldināšanas ķēde izplatās tālāk.

SAB vērtējumā šajā gadījumā maldināšanas mērķis ir graut Navaļnija atbalstītāju reputāciju, Rietumu medijiem un starptautiskai sabiedrībai radīt nedrošību kontaktos ar viņa komandas pārstāvjiem. Pašlaik šis ir īpaši aktuāls jautājums Krievijas iekšpolitikā.

SAB vērš uzmanību, ka Volkovs 8.aprīlī ar sava sociālā tīkla "Facebook" konta starpniecību jau vērsa uzmanību uz to, ka viņa vārdā tiek izsūtītas maldinošas ziņas. Piemēram, tādu saņēmusi EDSO Parlamentārā asambleja.

Šīs ziņas tiek sūtītas no e-pasta adreses lvolkov@navalny.team, un saziņai norādīts Polijas telefons. SAB zināms, ka arī Latvijas institūcijas ziņu saņēmušas tieši no šīs e-pasta adreses.

"Vovan" un "Lexus" februārī organizējuši arī videozvanu ar nevalstiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" amatpersonām, sarunas gaitā uzdodot provokatīvus jautājumus. Vēlāk videomateriāls ievietots arī "pranksteru" tīmekļa vietnes "YouTube" kanālā.

Maldinošās sarunas laikā izskanējusī informācija izmantota arī Krievijas televīzijas kanālā "Rossija 24", tādējādi diskreditējot "Amnesty International" vadību un pieņemtos lēmumus, norāda SAB.

Līdzīgas ietekmes operācijas tikušas īstenotas pret Igaunijas, Lietuvas, Vācijas un Dānijas amatpersonām, kad Krievijas pārstāvji izlikās par Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašneko režīma opozicionāri Svjatlanu Cihanousku.

SAB aicina Latvijas valsts institūcijas, nevalstiskās organizācijas un medijus rūpīgi izvērtēt un pārbaudīt piedāvātos sadarbības projektus un dialoga partnerus.

Dažāda veida viltus identitātes un arvien komplicētākas manipulēšanas tehnikas Krievijas īstenotajās ietekmes operācijās tiekot izmantotas arvien biežāk.

SAB aicina, saņemot e-pastu, telefona zvanu vai ziņu sociālajos tīklos no potenciālā dialoga partnera, pārliecināties par sūtītāja patieso identitāti - izpētīt personas pārstāvētās organizācijas oficiālo mājas lapu vai verificētos sociālo tīklu kontus, tajā skaitā salīdzināt kontaktinformāciju.

Pat ja e-pasts saņemts no identiskas adreses tai, kas norādīta mājaslapā, SAB iesaka, atbildi rakstot, nelietot automatizēto atbildes funkciju, bet gan no jauna ierakstīt adresi e-pasta lodziņā.

Volkovs savā "Facebook" kontā atzinis, ka pats pārsteidzošākais ir tas, ka video tiešsaistes sarunas laikā krāpnieki ar, visticamāk, tehnoloģiju palīdzību izmantojuši viņa sejas attēlu. Volkovs norāda, ka video redzamā persona tiešām izskatās pēc viņa.

Kols norāda, ka saruna ar šo personu bijusi visai neizteiksmīga un īsa, un tas, iespējams, bija vienīgais, kas saistībā ar šo tikšanos šķitis neparasti. "Nekas nelika domāt, ka tiekamies ar kādu viltus Volkovu, kādu, kas cenšas "izjokot"," pauž Kols.

Viņš norāda, ka ar šo krāpnieku tikušies arī Lietuvas, Igaunijas un Lielbritānijas parlamenta pārstāvji. Par to, ka parlamentārieši varētu būt piekrāpti, amatpersonas uzzināja pēdējo dienu laikā, kad Ukrainas kolēģi ziņoja par līdzīgu tikšanos ar viltus Volkovu.

"Tagad meklēsim, kur mūsu sistēmā ir "robi", lai nodrošinātos, ka nākotnē nekas tāds vai kas trakāks nevarētu atkārtoties," norāda Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs.

Savukārt Lietuvas Seima ārlietu komitejas priekšsēdētājs Žīgimants Paviļonis aģentūrai BNS stāstījis, ka viens no viltvāržiem aktīvi centies ar viņa starpniecību stāties kontaktos ar augsta līmeņa ASV politiķiem.

Šis cilvēks ar viņu sazinājies pirms mēneša, izmantojot tā dēvēto "deepfake" video rediģēšanas tehnoloģiju, kas ļauj sarunā vai ierakstā imitēt citas personas seju, bet pats sarunas laikā parādījies uz pavisam īsu brīdi.

"Man piezvanīja cilvēks, kas uzdevās par Volkovu, mums bija individuāla saruna," stāstījis politiķis. Pēc viņa teiktā, dīvainais sarunu biedrs, zinot Paviļoņa kontaktus ar ASV Kongresu un apstākli, ka konferencē Viļņā nesen piedalījās ASV Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Roberts Menendess, ļoti lūdzis palīdzēt viņam kontaktēties ar šo komiteju un ļaut uzdot tai konkrētus jautājumus. Tāda vēlme Paviļonim likusies aizdomīga, un viņš lūdzis pa e-pastu atsūtīt viņam sīkākus paskaidrojumus, bet pašu vēstuli uz ASV nav pārsūtījis.

Ar to arī viss beidzies, bet vēlāk Lietuvas Seima komitejas vadītājs no kolēģiem Latvijā un Igaunijā uzzinājis par tikšanos ar abu parlamentu Ārlietu komiteju deputātiem.

"Kad mums jau radās aizdomas par krāpšanos, viņš runāja arī ar Ukrainas komitejas locekļiem un sarunas laikā sāka viņus atklāti izzobot. Salīdzinājām datus ar īsto Volkovu un kļuva skaidrs, ka tas ir cits cilvēks," stāstījis Paviļonis.

Politiķis piebildis, ka pats sava sarunbiedra seju redzējis tikai uz īsu brīdi, bet drīz vien viltvārdis videokameru izslēdzis, sūdzoties par sakaru traucējumiem, savukārt ar Lavijas, Igaunijas un Ukrainas kolēģiem viņš runājis, neslēpjot seju un diezgan pārliecinoši atdarinot pat Volkova balss tembru.

"Tad nopratām, ka ir tā dēvētās "deepfake" tehnoloģijas, (..) kas lietotas ne vienreiz vien, arī [ASV] prezidenta Obamas vēlēšanu laikā. (..) Kad visu kopējo ainu noskaidrojām pie dažādiem dienestiem, sapratām, ka tādu zvanu bijis daudz - gan EDSO, gan Eiropas Padomei, gan [Eiropas Savienības augstākajam pārstāvim ārlietās un drošības politikā] Žuzepam Borelam, gan Svjatlanai Cihanouskai, gan Kanādas premjeram [Džastinam Trudo]", stāstījis Lietuvas politiķis.

Kā izteicies Lietuvas Seima komitejas vadītājs, viņš brīdinājis Latvijas un Igaunijas kolēģus, ka viņi acīmredzot runājuši "ar kaut ko ne gluži to", taču kaimiņi jau paspējuši par šo tikšanos izplatīt paziņojumus presei.

Paviļonis solījis piektdien sarīkot attālinātu īstā Volkova tikšanos ar kolēģiem no Baltijas valstu parlamentu komitejām, kuri, viņa vārdiem runājot, "vēl nespēj īsti noticēt, ka tas noticis ar viņiem".

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) tikmēr izplatījis paziņojumu, ka pēdējo nedēļu laikā pret Igaunijas, Latvijas un Lietuvas politiķiem ir vērsti informatīvi uzbrukumi.

Šo uzbrukumu mērķis bijis izplatīt nepatiesu informāciju, diskreditēt Krievijas opozīciju un iedragāt tai sniegto Baltijas valstu politiķu atbalstu, uzskata ministrs.

"Baltijas valstu Ārlietu ministrijas atzīmē, ka aizvien biežāk notiek informatīvi un kiberuzbrukumi Eiropas valstīm, kuri vērsti uz to, lai vājinātu šo valstu atbalstu demokrātiskajiem procesiem Baltkrievijā un Ukrainā un centienus mazināt saspīlējumu pie Ukrainas robežām," paziņojis Rinkēvičs.

SAB jau iepriekš tika brīdinājis Kolu par iesaistīšanos Krievijas informatīvajos uzbrukumos. Marta sākumā SAB izplatīja aicinājumu Latvijas politiķiem un ekspertiem detalizēti un kritiski vērtēt projektus, kuros viņi plāno piedalīties. Šāds paziņojums sekoja pēc tam, kad portāls "Delfi" ziņoja, ka SAB ir sazinājies ar Kolu saistībā ar ielūgumu viņam piedalīties konferencē, kuras organizatoriem bijušas ciešas saiknes ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināto oligarhu Jevgēņiju Prigožinu. To portālam toreiz apstiprināja pats deputāts, kurš arī norādīja, ka šo gadījumu uzskata par mācību nākotnei.

Lietuva pērn bija pakļauta Krievijas informācijas uzbrukumam, izmantojot Prigožina dubultnieku, bija teikts Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) un Lietuvas militārā izlūkdienesta ikgadējā ziņojumā.

Toreiz Krievijas bulvārziņu portāls "Sobesednik.ru" ziņoja, ka Prigožins it kā esot ieradies Lietuvā un ticies ar augstu Satiksmes ministrijas pārstāvi, ar kuru apspriedis informācijas tehnoloģiju projektus Lietuvā. Ziņas bija ilustrētas ar fotogrāfijām, kurās oligarha dubultnieks redzams pie Lietuvas valsts iestāžu ēkām.

"Patiesībā Prigožina dubultnieks Viļņā netikās ne ar vienu Krievijas portālu publikācijās minēto Lietuvas valsts vai biznesa pārstāvi," bija teikts specdienestu ziņojumā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu