Bordāns: Neviens cilvēks nav "važots" pie kādas partijas (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Evija Trifanova/LETA

Politiskās partijas maiņa ministra darbības laikā ir iespējama, tomēr šādam solim būtu jābūt kādām konsekvencēm, uzskata tieslietu ministrs un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšsēdētājs Jānis Bordāns.

Vērtējot ekonomikas ministra Jāņa Vitenburga lēmumu mainīt partejisko piederību no "KPV LV" uz Nacionālo apvienību (NA), Bordāns atzīmēja, ka "neviens cilvēks nav važots pie kādas partijas", tomēr tas ir ar politisku atbildību saistīts jautājums.

Tieslietu ministrs uzskata, ka partijas maiņa ir iespējama, tomēr, viņaprāt, tam jābūt konsekvencēm. Bordāns ministru darbu salīdzināja ar 1.formulas (F-1) braucējiem: "Aiz šī viena braucēja ir milzīga komanda. Cilvēki ir ieguldījuši milzīgus resursus, lai viņš darītu savu darbu, nevis atrastos kaut kādā vietā, tāpēc šī situācija jāskatās tajā kontekstā."

Vaicāts, vai JKP nebūs iebildumu, ka NA turpmāk, iespējams, būs par vienu augsto amatu vairāk nekā paredzēja koalīcijas izveides vienošanās, JKP līderis sacīja, ka šis jautājums jāskata valdības partiju noslēgtā sadarbības līguma kontekstā, attiecīgi šobrīd ir aktuāls jautājums, vai koalīcija to izpildīs vai nē.

Valdības sadarbības līgumā teikts, ka atbildības jomas Ministru kabinetā ir noteiktas pēc paritātes principa, un darbs notiek solidāri. Ierosināt ministru skaita un proporciju izmaiņas var vienīgi Ministru prezidents. Līgums arī paredz, ka sadarbības partneris ir tiesīgs atsaukt sevis virzītu Ministru kabineta locekli un deleģēt tā vietā nākamo kandidātu, saskaņojot to ar premjeru.

Bordāns skaidroja, ka koalīcijas kolēģi par iespējamām izmaiņām nav viņus informējuši. Viņš norādīja, ka šobrīd zināmi ir tikai masu medijos izskanējušie dažādie pretrunīgie paziņojumi.

"No "KPV LV" nāk pretrunīga informācija, jo partijas valde saka vienu, bet partijas deputātu grupas - ko citu," akcentēja politiķis.

Viņš norādīja, ka partiju noslēgtais līgums paredz noteiktas darbības, ja mainās proporcijas amatu sastāvā. Vienlaikus viņš vērsa uzmanību, ka izmaiņas vēl nav notikušas, tāpēc šobrīd Bordāns šo situāciju nevarot plašāk komentēt.

Kā ziņots, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs 21.aprīlī paziņoja, ka mainīs partejisko piederību un iestāsies NA.

Partijas "KPV LV" valde pēc tam nolēma atsaukt Vitenburgu no ekonomikas ministra amata. Pats politiķis paziņoja, ka amatu pamest negrasās, un arī "KPV LV" Saeimas frakcijas vārdā tika pausts atbalsts Vitenberga palikšanai ekonomikas ministra amatā.

NA un "KPV LV" trešdien vienojās par koordinētu rīcību turpmākai sadarbībai ekonomikas un zemkopības jomu attīstībai. Neoficiāli tiek skaidrots, ka noslēgtā vienošanās un plānotā frakciju sadarbība ļaus saglabāt koalīcijas stabilitāti jutīgā situācijā, kad ekonomikas ministrs maina politisko piederību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu