Kā ātri un lēti atsvaidzināt virtuvi? Noderīgi piederumi, kas maksā ne vairāk kā 10 eiro

Foto: Publicitātes foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pašlaik pavadām mājās tik daudz laika kā vēl nekad, un virtuve ir tā telpa, uz kuru “ceļojam” visbiežāk. Lai gatavošana būtu ērtāka un aizņemtu mazāk laika, virtuvē visām lietām ir jābūt savās vietās. Kārtības uzturēšanai reizēm pietiek ar pavisam nelielām izmaiņām un minimālām izmaksām.

IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus dalās padomos, kā pavisam vienkārši un ātri uzlabot savu virtuvi bez kaitējuma ģimenes budžetam.

Risinājumi, kas nemaksā ne nieka

Atbrīvo vietu. Izvērtē kritiski, cik daudz virtuvē ir mantu, kuras tiek izmantotas regulāri? Atbrīvojoties no nevajadzīgā, uzlabosies kārtība, un tas neko nemaksās! Piemēram, ja friteri lieto tikai reizi gadā, varbūt tas nav nepieciešams? Varbūt ir vairāki vienādi virtuves piederumi, bet varētu iztikt ar vienu? Paturi to, ko tiešām lieto, bet pārējo atdod.

Atbrīvo virsmas virtuvē, saliekot mantas atvilktnēs un skapīšos.

Sašķiro piederumus, lai līdzīgie būtu vienuviet, un domā par loģisku sakārtojumu, lai kopā lietotie piederumi būtu tuvu cits citam.

Noslauki un notīri visas virsmas. Varbūt uzreiz nešķiet, ka kārtīga tīrīšana varētu daudz mainīt, bet, ja viss būs pamatīgi uzposts, atšķirība noteikti būs manāma. Tīros skapīšos noteikti negribēsies likt atpakaļ lietas, kuras patiesībā neizmanto, – pirms kaut ko noliec, padomā labi, vai tas tiešām ir vajadzīgs.

Risinājumi līdz 3 eiro

Galda piederumu organizators. Kārtību ir vieglāk uzturēt, ja katrai lietai ir sava vieta. Tas var pat iedvesmot gatavošanai! Ar organizatoriem atvilktnēs pieejamo vietu var izmantot efektīvāk.

Foto: Publicitātes foto

Tekstila trauku dvieļi un trauku mazgājamās drāniņas. Tekstilizstrādājumus var lietot atkal un atkal, lai atteiktos no papīra dvieļiem. To var ērti pakarināt aiz piešūtas cilpiņas, un tie būs glīts papildinājums virtuves interjeram.

Kastes ir vienkāršs, bet efektīvs risinājums kārtības ieviešanai un uzturēšanai.

Ja eļļu, garšvielas, vitamīnu kārbiņas un citas lietas saliek vienādās, baltās kastēs, viss uzreiz rada kārtīgāku iespaidu,

turklāt arī sīkumus varēs daudz vieglāk un ātrāk atrast.

Risinājumi līdz 5 eiro

Stanga ar pakaramajiem un turētājiem. Pie sienas liekami mantu glabāšanas risinājumi atbrīvo vairāk vietas uz darba virsmas, arī nepieciešamajam esot pa rokai. Šādi var pat audzēt garšaugus. Bieži gadās, ka sienas netiek novērtētas kā papildu platība, taču patiesībā tās bieži ir pat ļoti parocīgs risinājums.

Foto: Publicitātes foto

Pārtikas kārbas ar vāku. Kārbas, ko var ērti salikt citu uz citas, nodrošina efektīvu vietas izmantošanu ledusskapī, saldētavā vai pieliekamajā. Var iegādāties kārbas no stikla, kas ir izturīgs pret karstumu un aukstumu – tās var likt cepeškrāsnī un pat izmantot ēdienu pasniegšanai.

Atkārtoti aizverami maisiņi, kas daļēji izgatavoti no atjaunojamiem materiāliem, ir veids, kā ilgāk saglabāt produktus svaigus. Šādos maisiņos var likt arī siltus produktus, līdz par 50 °C temperatūrai.

Foto: Publicitātes foto

Pārsegi ir lieliski, kad jānoglabā ēdiens nākamajai dienai. No elastīga silikona izgatavots pārsegs cieši piekļaujas traukam un neļauj ēdienam apkalst. Šādi pārsegi der burkām un citiem stikla traukiem, kā arī augļiem un dārzeņiem – pārsegu var uzlikt, piemēram, citrona pusītei. Turklāt ēdiena pārsegi ļaus samazināt arī pārtikas atkritumu apjomu.

Foto: Publicitātes foto

Virtuves piederumu turētājs. Biežāk lietotos virtuves piederumus var glabāt turētājā uz darba virsmas. Noteikti gādā par to, lai tev tiešām patiktu tavi piederumi, lai tie būtu, piemēram, no glīta koka vai metāla. Tā darbošanās virtuvē sagādās vairāk prieka.

Statīvs krūzītēm. Ja vēlies, lai krūzītes aizņemtu mazāk vietas, tās var salikt uz statīva. Tur tās būs glīti sakārtotas un vienmēr pie rokas!

Foto: Publicitātes foto

Trauku mazgājamā līdzekļa dozators. Iepildi trauku mazgājamo līdzekli pievilcīgā dozatorā, lai virtuve izskatītos elegantāk. Izvēlies dozatoru, kas ir pieskaņots virtuves stilam, tā telpas kopiespaids būs kārtīgāks, nekā atstājot to plastmasas iepakojumā.

Katlu vāku organizators ir neaizstājams, lai sakārtotu pārtikas kārbu vākus, katlu vākus un virtuves dēlīšus. Tā ietaupīsies vieta, viss būs vieglāk atrodams, un vāki nešķindēs, brīvi slīdot atvilktnēs.

Plauktu ieliktņi ļaus optimāli izmantot virtuves skapītī pieejamo vietu, un tās šķitīs pat daudz vairāk. Viss būs labi pārskatāms un viegli aizsniedzams.

Risinājumi līdz 10 eiro

Atkritumu šķirojamās tvertnes. Šādas tvertnes ir lieliski palīgi, lai ieviestu kārtību savā atkritumu šķirošanas saimniecībā. Ērti ir risinājumi, kur vairākas tvertnes var salikt citu uz citas un kurām nav nepieciešams plaukts, kur tās ielikt.

Foto: Publicitātes foto

Magnētiskais nažu turētājs. Virtuves darbos nav nekā kaitinošāka par truliem nažiem. Uz magnētiskā turētāja asmens nesaskarsies ar virsmām, kas varētu to notrulināt, turklāt, glabājot nažus šādā turētājā, atbrīvosies vieta atvilktnē.

Foto: Publicitātes foto

Saliekams, daudzfunkcionāls caurduris. Šādu caurduri var lietot dārzeņu tvaicēšanai un makaronu pagatavošanai, kā arī, protams, dārzeņu un augļu mazgāšanai. Kad caurduri nelieto, to var kompakti salikt.

Pudeļu turētājs. Ūdens, sulu un citas pudeles var glabāt speciālā turētājā, kur tās būs vieglāk aizsniedzamas un izskatīsies kārtīgāk, īpaši, ja pudeles būs dažādās krāsās un ar marķējumiem.

Foto: Publicitātes foto

Neatkarīgi no tā, vai vēl tikai plāno savu virtuvi, vai vēlies uzlabot esošo, noderīgs palīgs var būt IKEA bezmaksas tiešsaistes plānotājs. Tajā iespējams izvēlēties un pārbaudīt dažādus risinājumus, aprēķināt nepieciešamo budžetu un salīdzināt dažādus variantus virtuāli, pat neatstājot savu mājokli. 

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu