Kirgizstāna un Tadžikistāna vienojas par uguns pārtraukšanu (2)

LETA/AFP/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kirgizstānas un Tadžikistānas nacionālo drošības komiteju vadītāji Kamčibeks Tašijevs un Saimumins Jatijevs sestdien parakstījuši protokolu par uguns pārtraukšanu pie abu valstu robežas, kur sadursmes prasījušas kopumā jau vairāk nekā 40 cilvēku dzīvību.

"Šodien mēs kā valsts robežu demarkācijas un delimitācijas delegācijas locekļi pieņēmām četru punktu protokolu, kas paredz pilnīgu uguns pārtraukšanu un karaspēka atvilkšanu uz pastāvīgajām dislokācijas vietām," žurnālistiem sacījis Tašijevs.

"Mēs pārdzīvojam ļoti grūtus laikus, ir notikusi traģēdija. Ceram, ka pieņemtie lēmumi, kas atspoguļoti protokolā, tiks pildīti un no šīs dienas mūsu valstīs, īpaši pierobežas rajonos, iestāsies miers un klusums," viņš piebildis.

Saskaņā ar jaunāko informāciju Kirgizstānas pusē konfliktā zaudējuši dzīvību 34 cilvēki, tai skaitā trīs karavīri, bet cietušo skaits sasniedz 173. Kirgizstānā 1. un 2.maijā izsludinātas sēras.

Tadžikistānas pusē, pēc vietējo mediju ziņām, sadursmes prasījušas astoņu līdz desmit cilvēku dzīvību, ievainoti vairāk nekā 90 cilvēki. Oficiālu informāciju Dušanbe pagaidām nav sniegusi.

Kirgizstānas un Tadžikistānas valdību delegācijas turpina sarunas par situācijas noregulēšanu. Sarunas notiek arī starp abu valstu robežapsardzes dienestu vadītājiem.

Ceturtdienas vakarā puses vienojās par uguns pārtraukšanu, tomēr piektdien vietumis pierobežas rajonos atkal notika apšaudīšanās. Naktī nekādi incidenti netika fiksēti, bet sestdien atkal tika saņemtas ziņas par apšaudīšanos.

Jau ziņots, ka bruņotās sadursmes izraisījās, saasinoties strīdam par Isfaras upes ūdenskrātuvi un ūdens sadales punktu. Pretenzijas uz to ir abām valstīm.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu