Latvijas PEN kluba balvu piešķir ornitologam Ķerus un režisorei Zariņai (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Latvijas PEN

Šogad Latvijas PEN kluba balva par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā piešķirta ornitologam Viesturam Ķerus un režisorei Alisei Zariņai, informēja Latvijas PEN klubā.

Latvijas PEN kluba balva tiek piešķirta reizi gadā, Pasaules preses brīvības dienā par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā vai diskriminēto grupu atbalstīšanā. Šogad Latvijas PEN klubs nolēmis piešķirt divas balvas - Latvijas Ornitoloģijas biedrības priekšsēdētājam un rakstniekam Ķerus un kino režisorei Zariņai.

Ķerus balva piešķirta par nerimstošu darbu Latvijas mežu aizstāvēšanā un principiālu nostāju sava viedokļa paušanā, atsakoties no AS "Latvijas Valsts meži" sponsorētās balvas "Jaunaudze", kas Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas ietvaros viņam tika piešķirta par grāmatu "Meža meitene Maija".

"Ķerus nepagurstot pievērsis sabiedrības uzmanību mežistrādes politikai Latvijā, aizstāvot bioloģiski daudzveidīgu Latvijas mežu saglabāšanu, protestējot pret Latvijas valsts mežu izciršanu un izsaimniekošanu," uzsver organizācija.

PEN klubs norāda, ka Ķerus savā blogā uzdod vairākus svarīgus jautājumus par Meža politikas pamatnostādnēm 2021.-2025.gadam, pievēršot sabiedrības uzmanību arī tam, ka Zemkopības ministrija nav pildījusi solījumu un aicinājusi vides nevalstiskās organizācijas iesaistīties pamatnostādņu izstrādē.

Par nozīmīgu veikumu vārda brīvības veicināšanā, cenzūras ierobežošanā un diskriminēto grupu atbalstā Latvijas PEN balva tiek piešķirta arī režisorei un publicistei Zariņai. Klubs norāda, ka Zariņa konsekventi un drosmīgi aizstāv savas tiesības uz viedokli plašsaziņas un sociālajos medijos, nereti piedzīvojot publisku izsmieklu un kaunināšanu.

Zariņa ir bijusi viena no tām sieviešu kustības aktīvistēm, kas iniciējusi Latvijā "#metoo" kustību. Viņa aktualizējusi sieviešu reproduktīvo tiesību jautājumu savā filmā "Divas strīpiņas", pamatojusi nepieciešamību mazināt dzimumstereotipus, vairojot iekļaujošu un iejūtīgu attieksmi sabiedrībā.

2021.gadā balvas fizisko veidolu veidojusi māksliniece Ance Vilnīte.

"Es vienmēr apbrīnoju pirmos pavasara ziedus, kas neatlaidīgi izspraucas no aukstās zemes, kad ārā ir vēl pavisam skarbi apstākļi tik trausliem ziediem. Un tomēr tie aug un pēc drūmās ziemas piepilda sirdis ar ļoti lielu prieku," komentēja māksliniece.

Gluži tāpat viņu iepriecina abi balvas laureāti un ikviens sabiedrības loceklis, kas rūpējas un iestājas par apspiesto un neaizsargāto.

Latvijas PEN balva tiek piešķirta trešo gadu. Pretendentus PEN balvai izvirza Latvijas PEN biedri un par balvas ieguvēju nobalso ikgadējā Latvijas PEN kopsapulcē. Latvijas PEN balvas ieguvēji tiek paziņoti 3.maijā - Pasaules preses brīvības dienā.

PEN klubs ir pasaules rakstnieku, dzejnieku un izdevēju savienība, starptautiska organizācija.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu