EP Pilsoņu balvai nominēti kustības "#FreeBelarus" idejas autori un īstenotāji (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Baltijas ceļa atceres pasākums Baltkrievijas tautas atbalstam
Foto: Baltijas ceļa atceres pasākums Baltkrievijas tautas atbalstam Foto: Jānis Škapars/TVNET

Eiropas Parlamenta (EP) Pilsoņu balvai 2021.gadā pieteikta biedrības "Viegli palīdzēt" aktivitāte Baltkrievijas iedzīvotāju atbalstam "#FreeBelarus", informēja EP deputātes Sandras Kalnietes (JV) pārstāve Elīna Bīviņa.

Biedrība "Viegli palīdzēt", balstoties brīvprātīgo kustībā un ciešā sadarbībā ar sociāli atbildīgiem Latvijas uzņēmējiem, aktivitātes "#FreeBelarus" ietvaros vāc ziedojumus, lai sniegtu sociālo, juridisko un psiholoģisko atbalstu no varasiestāžu vardarbības cietušajiem baltkrievu demokrātiskās opozīcijas atbalstītājiem.

"Drīz apritēs gads, kopš Baltkrievijā sākās plašas protesta demonstrācijas pret valsts prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un Baltkrievijas autoritārā vara kopš pirmās demonstrāciju dienas pret miermīlīgo protestu dalībniekiem vērsusies ar maksimālu vardarbību," komentēja EP Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente Kalniete.

Deputāte atgādināja, ka desmitiem tūkstoši cilvēku ir apcietināti un spīdzināti, ir simtiem politisko ieslodzīto, cilvēki tiek vajāti un iebiedēti un, baidoties no valsts varas īstenotām represijām, tūkstošiem baltkrievu bijuši spiesti pamest savas mājas un pārcelties uz dzīvi citviet.

Viņa atzina, ka Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas un viņu atbalstītāju prasībai sarīkot atkārtotas un godīgas valsts prezidenta vēlēšanas ir plašs politiskais atbalsts - virkne rietumvalstu atteikušās atzīt Aleksandra Lukašenko pašpasludināto prezidentūru, Eiropa atbalstīs jauno, demokrātisko Baltkrieviju gan finansiāli, gan sekmējot ekonomisko sadarbību, taču nekavējoši palīdzība ir jāsniedz režīma represijās cietušajiem un viņu ģimenēm. Kalniete ir pārliecināta, ka izcils piemērs, kā sniegt šo praktisko atbalstu, ir kustība "#FreeBelarus", ko īsteno biedrība "Viegli palīdzēt".

Savukārt EP deputāte, Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas pārstāve Dace Melbārde (NA) uzskata, ka notikumi Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām 2020.gada augustā un Baltkrievijas varasiestāžu veiktās politiskās represijas pret Baltkrievijas iedzīvotājiem un pilsonisko sabiedrību 21.gadsimta Eiropā nav pieņemamas.

"Eiropas Savienības (ES) pamatā ir demokrātijas un tiesiskuma principi, kas balstās uz nedalāmām un universālām vērtībām - cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti. Šobrīd Latvijas un ES politiskais un morālais pienākums ir atbalstīt un paust solidaritāti Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Patiesu solidaritāti vislabāk apliecina darbi," komentēja Melbārde.

Pēc viņas domām, biedrība "Viegli palīdzēt" tam ir spilgts piemērs. Organizācija ar savu darbu sniedz reālu atbalstu cilvēktiesību pārkāpumos cietušajiem Baltkrievijā, vienlaikus veicinot demokrātiskas pārmaiņas Latvijas un ES kaimiņos.

"Esmu gandarīta, ka Eiropas pilsoņu balvai tiek nominēta biedrība "Viegli palīdzēt", kas ar brīvprātīgo kustību sniedz ļoti taustāmu un nepieciešamu atbalstu Baltkrievijas tautai un tās pilsoniskajai sabiedrībai," sacīja Melbārde.

Aktivitāti "#FreeBelarus" īsteno 2020.gada pavasarī izveidotā brīvprātīgo biedrība "Viegli palīdzēt", kas, sākoties Covid-19 pandēmijai, koordinēja labas gribas cilvēkus visā Latvijā, lai savestu kopā ļaudis, kam nepieciešama praktiska palīdzība, ar tiem, kas vēlējās tādu sniegt. Sākoties protesta demonstrācijām Baltkrievijā un reaģējot uz savā zemē vajāto baltkrievu lūgumiem pēc palīdzības patvēruma meklējumos, biedrība paplašināja darbību starptautiski, iniciējot atbalsta kustību "#FreeBelarus".

EP balva ir Eiropas mēroga apbalvojums, ko EP ik gadu piešķir personām, grupām vai organizācijām par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu, veicinot ES iedzīvotāju savstarpējo sapratni un saliedētību, sekmējot pārrobežu vai starptautisko sadarbību, kas stiprina Eiropas garu. Balvu piešķir arī par ikdienas darbību, kas apliecina un sabiedrībā nostiprina ES Pamattiesību hartā paustās kopējās vērtības - cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti.

Kalniete norāda, ka pati izvirzīšana balvai jau ir atzinība un darbības novērtējums, jo pretendentu skaits, kas cienīgi iegūt EP Pilsoņu balvu, ir lielāks par apbalvoto skaitu. Balva ir atzinība arī par ikdienas darbību, kas apliecina un sabiedrībā nostiprina ES Pamattiesību hartā paustās kopējās vērtības - cilvēka cieņu, brīvību, vienlīdzību un solidaritāti. Deputāte ar gandarījumu novērtē, ka viena no biedrības "Viegli palīdzēt" dibinātāja Inese Vaivare par nerimtīgo sabiedrisko darbu nule apbalvota ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu