Reizingera “neizveidojamais” virtuālā dizaina krēsls nu pastāv arī realitātē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Dezeen

Holandiešu dizaina zīmols "Moooi" sadarbībā ar 3D mākslinieku Andrē Reizingeru izveidojis vienu no mākslinieka "NFT" mēbeļu kolekcijas krēsliem, kura vizualizācija pāršalca Instagram un kas kļuva pazīstams kā "krēsls, kuru nevar izgatavot".

Šī gada martā argentīniešu dizainers Andrē Reizingers tiešsaistes izsoles "The Shipping" ietvaros desmit minūšu laikā nopelnīja vairāk nekā 450 000 ASV dolāru, pārdodot desmit mēbeles. Tikai neviens no Reizingera izgatavotajiem un pārdotajiem objektiem līdz šim fiziski nepastāvēja. 

Sākotnēji iecerēts kā tikai digitāla mēbele, “Hortensia” krēsls nu ir izgatavots un pastāv arī reālajā pasaulē. Tas ir pārklāts ar 30 000 auduma ziedlapiņām un ir pieejams gan oriģinālajā maigi rozā, gan gaiši pelēkā krāsā.

Šī, iespējams, ir pirmā reize, kad digitālajai pasaulei izstrādāts produkts nonāk masveida ražošanā.

"Tas ir sākums jaunam dialogam starp dizaineriem un zīmoliem,"

sacīja “Moooi” izpilddirektors Robins Bevers.

"Dizaineri negaidīs, kad tos pasūtīs zīmoli, un neievēros viņu instruktāžas. Tā vietā viņi uzņemsies iniciatīvu un radīs savus darbus. Zīmoli būs spiesti pielāgoties, lielāku teikšanu iegūs mākslinieki un dizaineri, un pasaule kļūs par skaistāku vietu," piebilda Bever.

Pirms trim gadiem, kad Reizingers pirmo reizi dalījās ar “Hortensia” krēsla dizainu sociālajos tīklos, attēls izraisīja pasūtījumu pieprasījumus pēc krēsla, kurš neeksistēja.

Lai apmierinātu šo prasību, sadarbībā ar tekstilizstrādātāju Džūliju Eskē 2019. gadā mākslinieks izgatavoja krēslu ierobežotā daudzumā.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Dezeen

Pēc vairāku ražošanas komandu un ražošanas partneru teiktā, ka tā unikālo faktūru nevar atkārtot reālajā dzīvē, Reizingers un Eskē realizēja dizainu, cieši sadarbojoties ar nelielu galdniecības darbnīcu Barselonā.

"Ierobežoto “Hortensia” krēsla metienu manā un Džūlijas uzraudzībā pilnībā izveidoja vietējie amatnieki – mēs vadījām amatniekus no prototipa fāzes līdz pašam galarezultātam," skaidro Reizingers.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Dezeen

"Krēsla karkass bija izgatavots no koka, kas pārklāts ar putām. Un, visbeidzot, mēs nācām klajā ar īpašu tekstila sistēmu, kas apvilkta ar rokām."

Atjauninātajā krēsla versijā, ko izlaida “Moooi”, koka vietā ir tērauda rāmis. Taču tehniku izmantoja to pašu ​– vieglu poliestera audumu ar lāzeru sagriež garās, robotās sloksnēs, kuras pēcāk saliek kopā 40 ziedlapiņu grupās.

Moooi izmantoja speciālas šujmašīnas, lai ziedlapiņas uzšūtu uz bieza, elastīga auduma, kas pēc tam tiek apvilkts ap krēslu.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video/Dezeen

"Mēs uzskatām, ka jaunā versija, ko ražo “Moooi”, īpaši uzlabo dizainu komforta ziņā, padarot krēslu pieejamu visā pasaulē," skaidroja Eskē.

Katrs krēsls ir pārklāts ar apmēram puskilometru garu ziedlapiņu audumu. “Moooi” katalogā būs pieejama arī bez ziedlapiņām izgatavota dizaina versija un dažādi citi tekstilmateriāli, tādējādi nodrošinot, ka dizains ir piemērots dažādām telpām un gaumēm.

"Tika uzskatīts, ka “Hortensia” krēslu nav iespējams ražot - un tomēr mēs esam šeit," sacīja Bevers. "Man patīk, ka dizaineri mūs virza jaunos līmeņos, lai sasniegtu lietas, par kurām mēs pat nesapņojām, ka tās ir iespējamas."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu