Ieslodzījuma vietās atļaus notriekt dronus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Drons. Ilustratīvs foto.
Drons. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā, kas pārvaldes amatpersonām dod tiesības pārtraukt bezpilota gaisa kuģu (dronu) lidojumus, ja tie tiek veikti, pārkāpjot normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Tāpat likumā arī noteikts, ka ieslodzījumu vietu pārvaldes amatpersonas varēs Ministru kabineta noteiktajā kārtībā ieslodzījuma vietā apsekot personas, lai konstatētu, vai tās ir lietojušas alkoholu, narkotiskas vai citas apreibinošas vielas. Līdz šim šādas tiesības konkrētajā normā attiecās tikai uz apcietināto un notiesāto personu apsekošanu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja parlamenta Preses dienestā, šodien pieņemto grozījumu anotācijā skaidrots, ka Ministru kabineta noteikumi paredz, ka bezpilota gaisa kuģa lidojumus atļauts veikt ne tuvāk par 500 metriem no ieslodzījuma vietām un to jaunbūvēm, izņemot gadījumu, kad lidojums ir saskaņots ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi. Savukārt pārvaldes praksē vairākkārt ir konstatēti gadījumi, kad bezpilota gaisa kuģi pārkāpj šīs prasības, tādējādi apdraudot ieslodzījuma vietu iekšējo kārtību un drošību.

Līdz šim pārvaldes amatpersonām nebija tiesiska pamata patstāvīgi rīkoties gadījumos, kad tiek konstatēts prettiesisks bezpilota gaisa kuģa lidojums virs ieslodzījuma vietas teritorijas un to jaunbūvēm. Tās var monitorēt situāciju, veikt operatīvo darbību, kā arī fiksēt bezpilota gaisa kuģu lidojumus, to pārkāpumus un novērst pārkāpumu rezultātā radītās sekas, nepieciešamības gadījumā sadarboties ar Valsts policiju (VP). Tomēr nesankcionēta bezpilota gaisa kuģa lidojuma laiks ir īss un VP uz izsaukumu ierodas novēloti, skaidrots likuma izmaiņu anotācijā.

Tāpat likumā pilnveidoti Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu darbības regulējuma citi jautājumi, nosakot rīcību krīzes situācijās ieslodzījuma vietās, kā arī tiesības sadarboties ar citām iestādēm un šādas sadarbības kārtību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu