Horvātijas tiesa paver viendzimuma pāriem ceļu uz bērnu adopciju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LGBTQ+. Ilustratītvs attēls.
LGBTQ+. Ilustratītvs attēls. Foto: Arnaud Brian/Shutterstock

Tiesa Horvātijā lēmusi par labu geju pārim lietā par tiesībām uz bērna adopciju.

Mladens Kožičs un Ivo Šegota vērsās tiesā ar sūdzību par diskrimināciju pēc tam, kad sabiedrības labklājības centrs 2016.gadā noraidīja viņu pieteikumu bērna adopcijai, jo viņi ir viendzimuma pāris.

Kožičs un Šegota ir dzīves partneri, un šis tiesiskais statuss Horvātijā dod viņiem gandrīz tādas pašas tiesībās kā precētiem pāriem.

Zagrebas administratīvā tiesa pagājušajā mēnesī atcēla centra lēmumu, noraidot tā argumentu, ka bērna interesēs nav tikt adoptētiem geju ģimenē. Tiesas lēmums tika publiskots šodien.

Tiesa norādīja, ka centrs nav sniedzis pietiekamus paskaidrojumus, un citēja Horvātijas konstitūciju, kurā teikts, ka visiem cilvēkiem ir vienlīdzīgas tiesības un brīvības.

Sociālās politikas ministrija tiesas lēmumu vēl var pārsūdzēt.

"Šis vēsturiskais lēmums paver durvis visiem geju un lesbiešu pāriem Horvātijā, kas vēlas adoptēt bērnu," izteicies Varavīkšņu ģimeņu asociācijas vadītājs Daniels Martinovičs.

Tiesas lēmums garantē, ka viendzimuma pāri netiks diskriminēti, balstoties uz viņu seksuālo orientāciju, ziņu aģentūrai AFP norādījis Martinovičs.

"Tagad viņi var sazināties ar savu sabiedrības labklājības centru un bez bailēm pieteikties izvērtēšanai adopcijai," viņš piebildis.

Kožičs un Šegota tiesā uzvarējuši gadu pēc citas uzvaras lietā par tiesībām kļūt par audžuvecākiem.

Horvātijā kā dzīves partneri reģistrējušies aptuveni 400 geju pāri, un vairāki desmiti ir ieinteresēti adoptēt bērnu, liecina Martinoviča vadītās asociācijas rīcībā esošā informācija.

Aprūpes namos Horvātijā dzīvo aptuveni 2000 bērnu, un katru gadu tiek adoptēti tikai nepilns simts.

Reliģiskās organizācijas cīnās, lai aizliegtu viendzimuma pāriem adoptēt bērnus. Katoļu organizācija "Vigilare" sociālajā tīklā "Facebook" nodēvējusi tiesas lēmumu par apkaunojumu.

"Jau tā traumētajiem bērniem no bērnunamiem nevajadzētu kļūt par izmēģinājuma trusīšiem dažu pieaugušo spēlēs un eksperimentos," raksta "Vigilare".

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums horvātu iebilst pret to, ka viendzimuma pāri adoptē bērnus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu