6 vienkārši veidi, kā ietaupīt naudu, mainot savus ieradumus virtuvē

Foto: Publicitātes foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Taupot enerģiju, ietaupās arī nauda. Pārskatot ūdens, elektrības un sadzīves tehnikas lietošanas paradumus un pat virtuves iekārtojumu, ir iespējams samazināt enerģijas patēriņu, un tas atspoguļosies arī komunālo maksājumu rēķinos. IKEA interjera dizainers Dariuss Rimkus iesaka pavisam vienkāršus paņēmienus, kā ietaupīt, nesavelkot jostu pārlieku cieši.

Kā patērēt mazāk ūdens bez liekiem pūliņiem

Neaizskalo naudu notekā! Mazliet mainot savus ikdienas ieradumus, var samazināt komunālo maksājumu rēķinus. Jāpatur prātā – lietojot mazāk ūdens, mēs gādājam arī par mūsu planētu un nākamajām paaudzēm.

Foto: Publicitātes foto

Tikai 3% no pasaulē esošā ūdens ir saldūdens. Un 8% no saldūdens tiek patērēts mājsaimniecībās, tāpēc ir tikai loģiski rīkoties ar to pārdomāti – tas atmaksājas gan no finansiālā, gan vides viedokļa. Mūsdienās ir pieejami dažādi izgudrojumi, kas var mums palīdzēt. Piemēram, visi IKEA jaucējkrāni ir aprīkoti ar aeratoriem, kas samazina ūdens patēriņu, taču ne spiedienu.

Standarta jaucējkrāna vietā izvēloties jaucējkrānu ar aeratoru, strūklas spiediens nemainīsies, bet izlietotā ūdens daudzums saruks par 30%, jo aerators sajauc to ar gaisu.

Siltais ūdens ir vēl dārgāks par auksto. Taču ar speciāliem jaucējkrāniem ir iespējams samazināt arī siltā ūdens patēriņu pat par 30%. Šādiem jaucējkrāniem, paceļot rokturi taisni augšup, tiek atvērta tikai aukstā ūdens padeve. Siltais ūdens tiek ieslēgts, pavirzot to pa kreisi. Tas nozīmē, ka ūdens tiek sildīts tikai tad, kad tas tiešām ir vajadzīgs, nevis ik reizi, kad atver krānu.

“Daudz ūdens tiek izšķiests, ja turam krānu atvērtu, mazgājot traukus vai dārzeņus. Nelietderīgu ūdens patēriņu var novērst, tos mazgājot nevis tekošā ūdenī, bet bļodā vai daļēji piepildītā izlietnē. Vēlāk to pašu ūdeni var izmantot telpaugu laistīšanai,” saka Dariuss Rimkus.

Foto: Publicitātes foto

Viņš piebilst, ka ūdeni var ietaupīt arī, mazgājot traukus trauku mazgājamā mašīnā. Ja trauku mazgājamā mašīna ir optimāli piepildīta, ūdens patēriņš ir krietni pārdomātāks, nekā mazgājot traukus ar rokām. Modernajām trauku mazgājamām mašīnām parasti ir ekoloģiskais režīms, kas nodrošina īpaši efektīvu ūdens un enerģijas izlietojumu.

Kārtīgāka virtuve – mazāk pārtikas atkritumu

Kā parūpēties, lai nebūtu jāizmet ēdiena pārpalikumi un tādējādi nerastos lieki izdevumi? Kārtīgi saliekot ēdienu traukos ar cieši noslēdzamu vāku, tas ilgāk saglabāsies svaigs, turklāt nesajauksies dažādu ēdienu aromāti, tāpēc palielināsies iespēja, ka ēdiens tiks laikus apēsts un nesabojāsies.

Foto: Publicitātes foto

Trauki pārtikas uzglabāšanai ir lielisks veids, kā ietaupīt gan produktus un naudu, gan arī laiku.

Dažādus ēdienus, piemēram, zupas un sautējumus, var pagatavot lielākās porcijās un daļu sasaldēt drošā stikla traukā. Tā ietaupīsies laiks gatavošanai,” norāda Dariuss Rimkus.

Viņš uzsver, ka ir ļoti svarīgi, lai pēc iespējas mazāk pārtikas tiktu aizmirsta kaut kur skapīšos un atvilktnēs. Pārnākot no pārtikas veikala, būtu labi pārlikt graudaugus, makaronus un citus sausos pārtikas produktus caurspīdīgos vai marķētos traukos, lai viss būtu acu priekšā, – tas arī rosinās fantāziju, domājot, ko pagatavot.

Foto: Publicitātes foto

Turklāt ir labi zināms, ka cilvēks vispirms ēd to, kas atrodas acu priekšā, tāpēc veselīgāko produktu turēšana priekšplānā var arī palīdzēt ieviest veselīgākus ēšanas paradumus.

Investē energoefektīvākās sadzīves tehnikas iekārtās

Izvēloties energoefektīvas sadzīves tehnikas iekārtas, var ievērojami samazināt elektrības rēķinu. Izlem, vai varbūt tiešām samaksāt mazliet vairāk par energoefektīvu iekārtu, ja tā var samazināt izdevumus ilgtermiņā. Piemēram,

ledusskapis ir iekārta, kas mājsaimniecībā patērē visvairāk elektrības, tāpēc noteikti ir vērts apsvērt iespēju izvēlēties pēc iespējas taupīgāku iekārtu.

Energoefektivitātes klases apzīmē ar burtiem no A līdz G. A apzīmē efektīvākās iekārtas, bet G – vismazāk efektīvās.

Foto: Publicitātes foto

Kad jāizraugās plīts, jāpatur prātā, ka visātrākās un energoefektīvākās ir indukcijas plītis. Tās ir par 50% ātrākas un energoefektīvākas par keramikas vai starojuma siltuma virsmām.

Gatavojot izmanto vākus

Gatavojot ēdienu traukā ar vāku, enerģijas patēriņš samazinās aptuveni par 30 %. Vēl viens knifs, kā padarīt gatavošanu energoefektīvāku – 

uzmani, lai trauki pēc lieluma atbilstu sildvirsmu izmēram. Pārāk mazi trauki rada lieku enerģijas patēriņu, un tas var palielināties pat par 20 %.

Foto: Publicitātes foto

“Ietaupīt var arī tvaicējot. Tvaicētu dārzeņu pagatavošanai ir nepieciešams mazāk ūdens, un tā saglabājas vairāk vērtīgo uzturvielu.

Foto: Publicitātes foto

Enerģijas patēriņu var samazināt, izmantojot tvaicēšanas ieliktņus, turklāt tā var ietaupīt arī laiku,” skaidro interjera dizainers.

Izvēlies taupīgu apgaismojumu

Lai samazinātu elektrības patēriņu un siltumnīcas efektu radošo gāzu daudzumu,

nomaini tradicionālās kvēlspuldzes pret energoefektīvām LED spuldzēm.

Tās nodrošina labu apgaismojumu un ļauj ietaupīt elektrību, turklāt ir draudzīgākas videi.

LED spuldzes patērē līdz pat 85% mazāk elektroenerģijas un kalpo pat 20 reižu ilgāk nekā kvēlspuldzes. Vēl vairāk var ietaupīt, atceroties izejot izslēgt gaismu. 

Audzē savus zaļumus

Audzējot zaļumus un dārzeņus saviem spēkiem, var samazināt izdevumus un, protams, ekoloģiskās pēdas nospiedumu, jo ēdīsi dārzeņus, kuri nebūs mērojuši tālu ceļu līdz tavam šķīvim un kuri nebūs bijuši plastmasas iepakojumā. Tiesa, ne visiem ir vieta, kur audzēt dārzeņus lielā vairumā, taču izmērā mazākiem zaļumiem var atrast vietu teju jebkurā mājoklī.

Foto: Publicitātes foto

“Garšaugu dārziņam virtuvē ir iespēja ienest mājoklī vairāk dabas un turēt svaigas sastāvdaļas ēdienam tieši pa rokai. Neliela siltumnīca uz palodzes vai stanga ar traukiem pie sienas ir viss, kas nepieciešams, lai sāktu ko audzēt pats, un tam nemaz nevajag daudz vietas. Uz virtuves darba virsmas var novietot arī pakāpienveida augu statīvu vai arī izmantot iekaramus puķupodus.”

Plānojot jaunu virtuves iekārtu vai atsvaidzinot veco, lieti noder IKEA bezmaksas tiešsaistes plānotājs. Tajā var izvēlēties vēlamos risinājumus, aprēķināt izmaksas un vizuāli salīdzināt dažādas iespējas, pat neizejot no mājām.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu