Pretējas pozīcijas pārstāvoši politiķi sola uzraudzīt policijas darbu Uzvaras parkā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Piemineklis Uzvaras parkā.
Piemineklis Uzvaras parkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Gan Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Nacionālās apvienības (NA)/Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Rīgas domes frakciju deputāti, gan "Saskaņas" politiķi sola uzraudzīt Rīgas pašvaldības policijas darbu nedēļas nogalē Uzvaras parkā.

Covid-19 epidemioloģiskās drošības noteikumi pašlaik Latvijā aizliedz cilvēku pulcēšanos, tomēr pagājušā gada prakse liecināja, ka arī ierobežojumu apstākļos Rīgā, Uzvaras parkā, ieradās vairāki tūkstoši cilvēki, lai atzīmētu Krievijā svinētos 9.maija svētkus.

Kā aģentūru LETA informēja JKP, Rīgas domes deputāti nepieciešamības gadījumā sola pieprasīt policijas vadības pilnu atbildību par pulcēšanās ierobežojumu pārkāpumiem, ja tādi netiks novērsti.

Rīgas domes deputāts Dainis Locis (NA/LRA) uzsvēra, ka esot skumji, ka tikai dažas dienas pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas piemiņas pasākumiem, kuri šogad notika, stingri ievērojot ierobežojumus, deputātiem jādomā par to, kā nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību "dienā, kas lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju saistās ar latviešu tautas vēstures drūmāko periodu".

"Latviešiem, atšķirībā no citām Eiropas tautām, Otrais pasaules karš un okupācija turpinājās vēl 50 gadus. Nav pieļaujams, ka šajā dienā notiek publiskas svinības un līksmošana," uzskata Locis.

JKP vērsa uzmanību, ka pasākumi pašlaik Latvijā ir aizliegti, balstoties uz epidemioloģisko situāciju valstī. Politiskā spēka pārstāvji ir kategoriski pret šī "ideoloģiski pretējā un Latvijas vēstures smagāko lappušu necienošā un aizskarošā pasākuma organizēšanu vai jebkādu atkāpju pieļaušanu attiecībā uz likuma prasību ievērošanu".

JKP pārstāvis Jānis Ozols izteicies, ka "9.maija izgājieni" vēsturiski esot bijuši latviešu tautai nesaprotami un daudzus jautājumus raisoši. "Ir skaidrs, ka šādi pasākumi notika un tika lobēti iepriekšējā Rīgas domes sasaukuma laikā, kad mūsu pilsētā vadībā bija partija, kurai ir aktīvs sadarbības memorands ar kaimiņvalsts Krievijas diktatora Putina kabatas partiju. Šobrīd situācija ir mainījusies, un šis piemineklis nav nekas vairāk kā asociācijas ar padomju okupāciju un represijām pret latviešu tautu," paudis Ozols.

Šī brīža epidemioloģiskā situācija valstī nosaka, ka publiski pasākumi ir aizliegti, bet piketi atļauti tikai līdz 10 cilvēkiem. Politiskie spēki informē, ka par noteikumu neievērošanu personas ir saucamas pie administratīvās atbildības.

JKP arī klāstīja, ka 30.aprīlī un 7.maijā Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Elīna Trautmane kopā ar drošību uzraugošajām iestādēm un citām atbildīgajām pašvaldības amatpersonām sprieda par 9.maijā pieteikto publisko pasākumu norisi, lemjot, ka pieeja Uzvaras piemineklim un tā teritorija 8. un 9.maijā tiks ierobežota, kā arī Uzvaras parka apkārtnē tiks noteikti satiksmes ierobežojumi, par kuriem informēs atsevišķi.

Epidemioloģiskās drošības dēļ šogad organizētie pasākumi pie pieminekļa nenotiks, tādēļ pašvaldība aicina cilvēkus būt atbildīgiem, nepulcēties, ievērot noteiktās prasības un neradīt apdraudējumu sev un citiem, piebilda JKP.

Vēlāk arī partija "Saskaņa" izplatīja paziņojumu, ka svētdien gādāšot, lai 9.maijā pie pieminekļa "netiktu pārkāptas rīdzinieku tiesības un brīvības". "Mēs apsolām visu dienu uzraudzīt policijas darbu un lūdzam mūs informēt par visām nelikumīgajām darbībām, kuras pamanāt," teikts partijas paziņojumā.

"Saskaņas" deputāti, kuri arī paši nolikšot ziedus "pie pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem", aicina visus, kas 9.maijā apmeklēs Uzvaras parku, ievērot drošības pasākumus un "netikt provocētiem".

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs (S) uzskata, ka ierobežojumiem ap Uzvaras parku esot "politisks raksturs", bet "varas rīcība rada vislielāko spriedzes un provokāciju riskus". Viņam ierobežojumi 9.maijā izklausoties nevajadzīgi, jo ir atļauts atvērt ēdinātāju terases.

Vienlaikus politiķis uzsvēra nepieciešamību ievērot visus nepieciešamos ierobežojumus, jo "svētku laikā nav nepieciešams vienam otru inficēt". Tikpat svarīgi, Ušakova ieskatā, ir ievērot visas policijas prasības.

"Ar politiku un provokācijām nodarbojas Rīgas dome. Bet policisti strādā, lai nodrošinātu kārtību un jūsu drošību. Palīdziet viņiem," izteicies Ušakovs, aicinot rīdziniekus 9.maija plkst.22 logā iedegt sveci.

9.maijā pašvaldība neliegs ziedu nolikšanu Pārdaugavā pie pieminekļa padomju karavīriem.

Pašvaldība skaidroja, ka piekļuve piemineklim būs daļēji ierobežota, taču tā nebūs slēgta, proti, apmeklētāji varēs kontrolētā veidā iekļūt teritorijā un notikt ziedus.

Lai neveidotos drūzmēšanās, iedzīvotāju kustību pieminekļa teritorijā uzraudzīs un kontrolēs Valsts policija un Rīgas Pašvaldības policija. Pieminekļa apkārtnes daļējai norobežošanai tiks izmantotas barjeras.

Drošības pasākumi notikšot pēc Valsts policijas izstrādāta plāna.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu